Karácsonyi receptek mindenkinek, a legjobb karácsonyi receptek

Karácsonyi receptek – Karácsony Magyarországon

A magyar néphagyomány szerint nagyon fontos szerepet játszott/játszik a karácsonyi asztal az ünnep idején. Az asztal díszítésének és az étkezés rendjének szigorú rendje volt régebben, mivel a feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszt régen tavasszal vetőabrosznak használták, és abból vetették el az első gabonamagokat. Ezt azért tették, hogy bőséges legyen a termés. A karácsonyi asztalra helyezték el a gabonamagokat, és a baromfiknak is abból adtak, hogy azok jól tojjanak. Jézus emlékére az asztal alá szalmát helyeztek (Jézus jászolban született). Ezt a szalmát később, annak érdekében, hogy egészséges legyen a jószág, alá tették, de olyan is volt, hogy a gyümölcsfákra kötözték, hogy jó termés legyen. 

 

Karácsonyi receptek – Rituálék

A szigorúan vett rituáléhoz hozzátartozott, hogy nem állhatott fel az asztaltól a gazdaasszony a vacsora közben. Ez azért volt szokás, mert azt remélték, hogy ettől jó tojó tyúkok lesznek. A karácsonyi ebéd, vagy karácsonyi vacsora időpontja december 25-e, ekkor gyűlik össze a család, sok esetben a nagyobb rokonság, hogy együtt fogyassza el a karácsonyi ételeket. Magyaroknál viszont a bensőséges családi együttlétre december 24-én kerül sor, ekkor van szenteste, Nyugat-Európa országaiban többnyire ez az időpont 25-e.

 

Karácsonyi receptek – Magyar szokások

A magyar karácsonyi asztalon először a halászlé jelenik meg, majd következik a töltött káposzta, a rántott hal, különböző köretekkel. Végezetül pedig érkeznek a desszertek, az isteni bejglik, diós, mákos és egyéb változatokban. A vacsora rendszerint délután 4 és 7 óra között veszi kezdetét, hallal, vagy többféle húsétellel, zserbóval, bejglivel, vagy almás süteménnyel lezárva. 

 

Karácsonyi receptek – Angol szokások

Az angol karácsony elkerülhetetlen kelléke a szaloncukor formájú cracker, mely kinyitáskor pukkan, és apróbb ajándékokat rejt magában. A hagyományos karácsonyi ebéd a gesztenyével töltött pulyka, zöldségek, és vörös áfonyaszósz, a desszert pedig a karácsonyi puding névre hallgató sütemény, melynek alapja többféle szárított gyümölcs, citrom-, narancslé, brandy, édes fűszerek és egyéb finomságok.

 

Karácsonyi receptek – Érdekességek a karácsonyról

Ha nem csak a karácsonyi receptek érdekelnek, akkor kattints ide, és olvasd el érdekesebbnél érdekesebb cikkeinket a karácsonyi ünneppel kapcsolatban! 

 

Karácsonyi receptek

Szilveszteri sós falatkás tál - mindenki kedvence lesz

A szilveszteri mulatság lehet meghitt, otthon a családdal vagy kettesben a párunkkal, de lehet igazi, hangos házibulis változat is. Bármelyik is...

Karácsonyi receptek

Karácsonyi desszertgolyók: zserbós és marcipános-mákos

Ki tudna nemet mondani egy ellenálhatatlan zserbós vagy marcipános-mákos sütigolyónak? Szerintünk senki! Ezek a desszertgolyók tökéletesek,...

Karácsonyi receptek

Töltött káposzta – kuglóf ruhában!

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb téli étele, így viszont még biztosan nem készítetted el, Meseszép, és...

Karácsonyi receptek

Mindenki egyen kocsonyát, fantasztikus hatásai vannak!

Nem olyan régen kiderült, hogy a kocsonya nem csak finom, hanem az egyik legegészségesebb étel az egész világon, vagyis a hús egyik...

Karácsonyi receptek

Az igazi szabolcsi töltött káposzta receptje karácsonyra

A világ egyik legeslegjobb étele, én mindig nagyon várom, egyszerűen nem tudok betelni vele, imádom és kész, de szerintem az összes magyar...

Karácsonyi receptek

Igazi karácsonyi vásár hangulat otthon: süssünk kürtöskalácsot!

Sokunk kedvence, és ha megérezzük az enyhén fahéjas-cukor-vaníliás illatot, rögtön megjön az ünnepi hangulatunk és már a szánkban...

Karácsonyi receptek

Karácsonyi gyümölcskenyér recept – egy hét után is puha!

A gyümölcskenyérnek már régóta tradíciója van karácsonykor hazánkban, ami nem csoda: a citromos-narancs illatú, vajpuha tésztában lévő...