októberi metszés, növények októberi metszése, mit kell metszeni októberben, októberi metszések

hirdetes

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Sok növénynek szüksége van az őszi metszésre a téli pihenőszak előtt. A megfelelő időben történő metszés segít megtartani a növények egészségét és formáját, és elősegíti a következő évben való virágzást. Az alábbiakban bemutatunk hét olyan növényt, amelyeket októberben kell megmetszeni, valamint általános tippeket adunk az őszi metszésről.

októberi metszés


1.    Pünkösdi Rózsa (Peonies)


A pünkösdi rózsák szépsége és virágzása miatt sok kertészt elbűvölnek. Az őszi metszés segít eltávolítani a megbarnult és elöregedett hajtásokat, valamint helyet ad az új hajtásoknak a következő tavaszi virágzásra.


 


2.    Lángvirág (Phlox)


A lángvirágok őszi metszése segít megelőzni a betegségek terjedését és megtartani a növény kompakt formáját. Az elszáradt hajtásokat egyszerűen eltávolíthatjuk, hogy az új növekedés helyet kapjon.


 


3.    Berkenye (Sorbus)


A berkenye fák esetében az őszi metszés célja az elhalt vagy sérült ágak eltávolítása. Ez javítja a fa egészségét és esztétikáját.


4.    Orgona (Butterfly Bush)


Az orgonabokrok hajlamosak nagyon növekedni. Az őszi metszés során vágjuk vissza a hajtásokat körülbelül egyharmadukkal, hogy a bokor ne legyen túl nagy és rendetlen a következő évben.

hirdetes


 


5.    Macskamenta (Nepeta)

A macskamenta évelő növény, és az őszi metszés segít megtartani a formáját és frissíteni a növényt. Vágjuk vissza a hajtásokat, hogy 10-15 cm magasra maradjanak.

hirdetes


6.    Árnyliliom (Hostas)

Az árnyliliomok szintén igénylik az őszi metszést. A sárguló vagy elszáradt leveleket távolítsuk el, hogy a növény egészséges maradjon és jól készüljön fel a télre.


7.    Rózsák (Roses)


Az őszi metszés a rózsák esetében is kulcsfontosságú. Vágjuk vissza a hajtásokat és távolítsuk el a sérült vagy beteg ágakat. Ez segít a rózsáknak megőrizni az alakjukat és elősegíti a tavaszi virágzást.


Általános tippek az őszi metszéshez


•    Mindig használj éles és tiszta metszőeszközöket, hogy elkerüld a növények sérülését.
•    Az őszi metszés során távolítsuk el az elszáradt, sérült vagy beteg hajtásokat.
•    Ne feledkezzünk meg a védőfelszerelésről, például kesztyűről és szemvédelemről, hogy megvédjük magunkat a metszés során keletkező sérülésektől.


Az őszi metszés időben történő elvégzése segít megőrizni kertünket és növényeinket egészségesek és virágzók számára a következő szezonban. Ne habozz, és kezd el az októberi metszési feladatokat, hogy élvezhesd a gyönyörű és egészséges növényeket a következő évben!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-12-11

Környezetbarát Karácsony: természetes dekorációk és ajándékötletek

Miért ne lenne még több természetes karácsonyi díszünk, és miért ne ajándékoznánk egy picikét fenntarthatóbb módon? Mutatunk nagyon jó karácsonyi ötleteket!

2023-12-11

A tökéletes karácsonyi kompót receptje

A karácsony a különleges ízek ünnepe is szerintem. Ilyenkor érdemes olyan finomságokat is készíteni, mint például ez a mennyeien finom karácsonyi kompót.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

félvér

főleg a lótenyésztésben használatos fogalom a származás jellemzésére. Szűkebb értelemben... Tovább

hegesztés

két v. több munkadarab egyesítése hővel, nyomással v. mindkettővel, amelynek során az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés