Az aszalványok készítése, tárolása, eltarthatósága, ipai csomagolása

Gyümölcs-szárítmányok csomagolása

Monspartné dr. Sényi Judit, egyetemi docens SZIE ÉK, AN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az aszalványok készítése, tárolása jó minőségű aszalványt csak ismert tulajdonságú és aszalható fajtákból lehet készíteni. Meg kell határozni, hogy mely alapanyagból, mekkora mennyiség, mennyi idő alatt aszalható eredményesen. Az aszalás előtt általában nem szabad mosni a gyümölcsöt, csak törölni. Gombabetegségektől, kártevőktől fertőzött gyümölcsöt nem szabad aszalni. A nagyon erős, tűző nap és a túl magas hőmérsékletű szárítás rontja a beltartalmi mutatókat. Az apró gyümölcsöket egyben a nagyobbakat szeletelve kell szárítani. A jó aszalvány víz-tartalma 18-22 térfogat % körül van. A kész aszalványt száraz, hűvös helyen kell legalább 24 óráig pihentetni. Az aszalvány tárolása szellős, száraz, fertőzésektől mentes helyen ajánlatos. Hűtőben sohasem szabad aszalványt tárolni.

Az aszalványok készítése, tárolása, eltarthatósága, ipai csomagolása

Az aszalványok készítése, tárolása


Jó minőségű aszalványt csak ismert tulajdonságú és aszalható fajtákból lehet készíteni. Meg kell határozni, hogy mely alapanyagból, mekkora mennyiség, mennyi idő alatt aszalható eredményesen. Az aszalás előtt általában nem szabad mosni a gyümölcsöt, csak törölni. Gombabetegségektől, kártevőktől fertőzött gyümölcsöt nem szabad aszalni. A nagyon erős, tűző nap és a túl magas hőmérsékletű szárítás rontja a beltartalmi mutatókat. Az apró gyümölcsöket egyben a nagyobbakat szeletelve kell szárítani. A jó aszalvány víz-tartalma 18-22 térfogat % körül van. A kész aszalványt száraz, hűvös helyen kell legalább 24 óráig pihentetni. Az aszalvány tárolása szellős, száraz, fertőzésektől mentes helyen ajánlatos. Hűtőben sohasem szabad aszalványt tárolni.


Gyümölcs-aszalványok eltarthatósága


A megaszalt gyümölcsöt az aszalás után néhány óráig szabad levegőn kell hagyni, csak azután kerülhet a száraz, sötét helyen történő raktározásra. A termék gyors barnulása miatt célszerű azt műanyag fóliás csomagolásban tárolni, mert óvni kell a nedvességtől és az erős fénytől is. Nagyon kell vigyázni arra, hogy rovarkártevők se tegyenek kárt a késztermékben (pl. molyosodás), ezért a készterméket szellősen kell tárolni és időnként át is kell forgatni.


Új utak a szárítmányok csomagolásfejlesztésében


A hosszúidejű tárolás, a kíméletes szállítás és a kedvező áron történő eladás céljából az aszalványokat gondosan kell csomagolni, amely műveletnél arra kell ügyelni, hogy a csomagolt termék kiindulási minősége a lehetséges legtovább kiváló maradhasson, mind emellett a csomagolás tetszetős külsejével a vásárlók bizalmát is megnyerje.


A kisüzemi (házi) aszalvány csomagolásának gyakorlata, az aszalt szilva példáján


Az osztályozott szilvát hagyományos minőségű szilvák esetében zsákokba vagy kosarakba töltik, a jobb minőségű aszalványt általában ládákba csomagolják (25 kg). A csomagolás fordított vagy tükörcsomagolással történhet. Az első sorba való szilvákat kézzel lapítják, úgy rakják egy-más mellé, hogy jól mutassanak. A többit aztán csak bele kell tölteni a ládákba, valamivel magasabban a láda színénél, majd pedig a szilvát a ládába bepréseljük vagy erősen lenyomják, hogy levegőrés a szilvák között lehetőleg ne maradjon és ezután a feneket rászegezik.

Bio- vagy különleges minőségű szilvákat kisebb egységekbe, speciális fogyasztói csomagolásba, kisebb fa vagy fonott kosarakba, bélelt tároló dobozokba (csipke-papirost vagy zselatinlapot használva) értékesítik. Ha az aszalt gyümölcs hosszabb ideig raktáron van, úgy annak felszíne hátrányosan megváltozik, amit kicukrosodásnak nevezünk. Hogy ezt a kedvezőtlen jelenséget kiküszöböljék, az aszalt szilvát párolni szokták, amit a kereskedelmi gyakorlatban "etüválásnak" neveznek. Párolni lehet akár a csomagolt, akár pedig a csomagolatlan szilvát. Kis mennyiségekben 110 oC hőmérsékletű helyre teszik, ahol mintegy 10 percig felmelegítik, majd azonnal kiveszik a csomagokat, hogy gyorsan lehűljenek. Így az aszalt szilva szép, fekete fényű lesz.
Ha ezt a párolást ládába lezárt csomagolt szilvánál végzik, az aszalvány sokkal tartósabb lesz.


Az ipari (szárítóüzemi) aszalvány csomagolásának gyakorlata


Elsődleges (egységcsomag képzés)


A válogatott I. osztályú aszalványokat műanyag fóliával (PE) bélelt papírzsákokba (10-15 kg), illetve 5 rétegű hullámpapír egységdobozba (10 kg) lehet csomagolni.
A papírzsákos gyűjtő csomagolásnál a zsákokat kézzel töltik és zárják. A kézi zárás legegyszerűbb módja a rózsakötés. Ez esetben a zsák száját redőzötten összefogják és textilzsineggel (ritkábban lágy acél- vagy alumíniumhuzallal) szorosan összekötik. Hajtogatott záráskor töltés után a zsák szájrészét laposan kell összefogni, majd egy hajtás után textilzsineget. Lágy acélhuzalt vagy vékony fémszalagot kell behelyezni a hajtás alá.

Ezt követően a zsák szájrészét továbbhajtogatva, majd a hajtogatott rész széleit egymás felé laposan betörve, a zsineg vagy a lágy acélhuzal szorosan megköthető, ill. a fémszalag a záró elemre szorosan ráhajlítható. A hajtogatás segédeszközeként célszerű kb. 15-20 mm széles, 4-6 mm vastag keményfalécet használni. Segítségével a zsák szájrészének vonal menti behajtogatása megkönnyíthető. A varrást kézi zsákvarrógéppel is végezhetik. Amennyiben a zárás nincs nagyobb mechanikai igénybevételnek kitéve, kielégítő a zsák felső szegélyének valamennyi rétegét közvetlenül átvarrni. Nagyobb ellenálló képességű a zárás, ha ún. lovasszalagot alkalmaznak, amely a korszerű készülékeken a varrógépen elhelyezett orsóról automatikusan kerül a zárórészre.


A műanyag fólia (PE) zsákok (5-15 kg) szintén megfelelnek a szárítmányok nagy-méretű előcsomagoló eszközeként. A zsákok zárására fóliahegesztő berendezés javasolt, mely 65 mm széles, 1200 mm magas töltött zsákok esetében, 22 V, 50 Hz teljesítményfelvételű: üzemkészen kb. 60 W, hegesztéskor 600 W, a hegeszthető fó-liák vastagsága, 2 x 0,01-0,2 mm.


Másodlagos csomagolásként (kereskedelmi forgalomba, fogyasztói csomagok)


A szárítmányok korszerű, minőségvédő csomagolására javasolt csomagoló eszközök döntően hazai gyártású alapanyagokból, PE és PP homo- és kopolimerekből, továbbá PE-LLD, EVOH, ionomerek, antisztatikumok és egyéb adalékanyagok felhasználásával készülnek.
Az apró darabos szárítmányok, aszalványok csomagolására a kis egységű, lapos, tasakos, esetleg talpas zacskós csomagolás a gyakori. A bioaszalványokat 100-200 g-os szendvics nyomtatású, több ré-tegű korszerű BOPP műanyag fóliatasakba célszerű csomagolni a kiskereskedelmi értékesítés illetve az export céljából.


Szárítmányok csomagolására ajánlott további felxibilis műanyag-szerkezetek:


BOPP/BOPP; PE/PA/PE, PE/AL/PP; PE/PE; PE/PET; PE/OPP.


Magyarországon gyártott korszerű mű-anyag fóliacsaládok bemutatása


Variofol fóliacsalád: Két- és három rétegű társított szerkezetek 200 µ vastagságig.
A fóliák foto-minőségű nyomtatással készülnek, a nagysebességű automata csomagológépek által támasztott követelményeknek kiválóan megfelelnek.


Pentafol fóliacsalád: Nagy záróképességű fóliák PA és EVOH záróréteggel (5 rétegű)-90 napos eltarthatóságot biztosít. Vákuumzárásra alkalmas, hősterilezhető, mikrohullámú sütőben melegíthető, védőgázas csomagolásra alkalmas.


Összefoglalóan megállapítható, hogy az új, kiváló védőképességű csomagolóanyagok alkalmazása mellett csak nagyteljesítményű, automatizált töltő, mérlegelő és csomagológép-családok segítségével érhető el a kívánt minőségvédő szárítmány csomagolás.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

61/2006. (VIII. 22.) FVM rendelet

a kerületi állategészségügyi és élelmiszer-ellenõrzõ hivatalok illetékességi... Tovább

barázdás áztató öntözés

a ->felületi öntözés legelterjedtebb változata, amelynél a rövid (30—40 m hosszú)... Tovább

Tovább a lexikonra