Nekem a kuglóf a kedvenc süteményem – azért, mert anyukám kislány koromban mindig azt sütött, amikor nem voltam hajlandó megenni semmit. És természetesen anya kuglófjából bármennyit meg tudtam enni, azon nyomban melegében. Anya kuglófja egyben megunhatatlan is számomra, de azért a többiek kedvéért néha egy picit meg lehet bolondítani, nem igaz? Mivel őszre fordítottuk a naptárunkat, adja magát, hogy sütőtökös legyen az a kis bolondítás, az a csipetnyi fűszer.

Készítsünk sütőtökös kuglófot, imádni fogja az egész család! Az is aki egyébként nem is annyira rajong a sütőtökért – legalább is nálunk ez volt. Mutatom a receptet, amit mi kipróbáltunk és imádjuk. A receptet a ’Mindmegette’ oldalán találtam még annak idején. Lássuk is azt az omlós sütőtökös kuglóf receptet!
A sütőtökös kuglóf hozzávalói
- 28 dkg finomliszt
- 25 dkg sütőtökpüré
- 1.5 dl kefir
- 19 dkg margarin
- 25 dkg cukor
- 3 db tojás
- 2 kávéskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- fél kávéskanál só
Tipp: ha keverve szeretnéd készíteni a tésztát, akkor egy kis kakaóporra is szükséged lesz, ez esetben felezd meg a tésztát, és a felét hagyd üresen, a másik felét színezd kakóporral!
A tökéletes sütőtök elkészítéséhez itt olvashatsz nagyon jó tippeket, hasznos tanácsokat!
A sütőtökös kuglóf elkészítése
A sütőtökös kuglóf elkészítéséhez először is érdemes előmelegíteni a sütőt: kapcsold be és állítsd 180 fokra. Majd kezdjük el összekeverni a kuglóf alapanyagokat az alábbiak szerint: a lisztet öntsük egy nagy tálba, majd keverjük bele a sütőport, illetve a szódabikarbónát, a sót, és a fahéjat is! Következő lépés a sütőtök összedolgozása a kefirrel és a vaníliával. Ezután pedig a margarint a cukorral habosra keverjük, tényleg habosnak kell lennie, akár 5 percet is keverni kell, ha másképpen nem habosodik fel, utána mehetnek bele a tojások is, és még egy percnyi keverés. Majd ha kész a keverés, akkor lassan hozzáadagoljuk a lisztes keveréket, keverés utána sütőtökös keverés is mehet bele. Ha alaposan elkevertük a sütőtökös kuglóf hozzávalóit, akkor kikent kuglófformába öntjük, és mehet az előmelegített sütőbe. A sütő típusától függően 40-50 perig kell sütni, közben tűpróbával ellenőrizni.
Hozzám hasonlóan rajong a sütőtök semmihez sem hasonlítható mennyei ízéért? Akkor mutatok még neked nagyon jó recepteket, amiket imádni fogsz! Itt van a kedvenc sütőtökös kenyerem receptje, amit én reggelire, és desszertnek is szoktam fogyasztani, hol magában, hol kencékkel, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom! Valamint ezt a mindenmentes sütőtökös muffint is erősen ajánlom! Ha pedig már egy ideje a Starbucks különleges tökös kávéjára fáj a fogad, de nincs rá több ezer forintod, akkor ahhoz is mutatok egy tuti receptet: itt a pumpkin spice latte házi receptje! Ja és amúgy tudod, hogy a sütőtök magja is ehető?! Így használd fel!