Márton-napi liba recept

Márton-napi libacomb párolt lilakáposztával és pecsenyelével

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik – így szól a magyar mondás. November 11-én a hagyományok szerint libát kell fogyasztanunk, hogy az erő, jólét és szerencse mellénk szegüljön egész évben. Szerencsére, a liba isteni finom, így biztosan nem fog nehezünk esni ezt fogyasztani. A hagyományainkról bővebben itt tudsz olvasni.

Márton-napi libacomb párolt lilakáposztával és pecsenyelével

Márton-napi libacomb párolt lilakáposztával és pecsenyelével

Hozzávalók 
4 személyre


Libacombhoz: 
•    4 db libacomb
•    2 fej vöröshagyma
•    3 - 4 gerezd fokhagyma
•    4 - 5 levél babérlevél
•    só, bors
•    kakukkfű
•    rozmaring
•    majoranna
•    1 l víz

Párolt káposztához:

•    2 ek cukor
•     2 - 3 ek olaj 
•    1 fej vöröshagyma 
•    1 fej lilakáposzta 
•    só, bors 
•    1 tk őrölt kömény 
•    1 ek ecet

A pecsenyeléhez:
•    2 ek olaj 
•    2 db libanyak 
•    2 db libaszárny 
•    2 db sárgarépa 
•    1 db fehérrépa 
•    1 db kissebb zeller
•     ½ fej vöröshagyma 
•    3 gerezd fokhagyma 
•    100 ml száraz vörösbor 
•    só, bors 
•    kakukkfű
•     0.5 l víz 
•    1 tk étkezési zselatin
•     50 g hideg vaj 

A tálaláshoz burgonyapüré.

Elkészítés

A vöröshagymát vastagabb szeletekre vágjuk és egy nagy tepsibe szórjuk a fokhagymával és a babérlevéllel együtt. A megtisztított libacombokat, sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük és bőrös felükkel fölfelé a hagymaágyra helyezzük, ahol szintén megsózzuk és megborsozzuk. A combok mellé öntjük a vizet, lefedjük alufóliával és kb. 4 órára 150 fokos sütőbe tesszük. A párolt káposztához egy lábast felmelegítünk és a cukrot karamellizáljuk, öntünk hozzá kevés olajat, majd a vékonyra szeletelt vöröshagymát jól átforgatjuk rajta.

A szintén vékony szeletekre vágott káposztát is hozzáadjuk, megszórjuk őrölt köménnyel, sóval és pirítani kezdjük. Egy másik lábasban egy kevés olajat hevítünk és a libanyakat és -szárnyat jól körbepirítjuk majd félretesszük. Jöhet a feldarabolt sárgarépa, fehérrépa, zeller, vöröshagyma és a fokhagyma is, amiket szintén jól megpirítunk majd visszatesszük melléjük a libalakatrészeket. Hozzáöntjük a vörösbort és a vizet. Kis párolás után kivesszük a csontokat és egy másik lábasba átszűrjük a pecsenyelevet, amit még egyszer borsozunk és keverünk hozzá egy kevés vizet és étkezési zselatint, amivel még forralunk rajta egyet. Majd jöhet pár kocka hideg vaj, amivel együtt addig rázogatjuk a lábast, amíg el nem olvad.

Nincs más hátra, mint, hogy a káposztába tegyünk egy kis ecetet, borsozzuk és mégnézzük, hogy állnak a libacombok. A combokat kiszedjük a kisült zsírjából és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, és magas hőmérsékleten pirítunk rajtuk még egyet. Tálalásnál alulra mehet a burgonyapüré, rá a ropogósra sült omlós libacomb egy adag pároltkáposztával és végül a pecsenyelé.

Forrás: streetkitchen.hu, Fördős Zé
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vérvizsgálat

Történhet a vér fizikai állapotára (fiz.v.) sejtes összetétlére (sejttani v.)... Tovább

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek