Töltött káposzta – kuglóf ruhában! Ott a helye a karácsonyi asztalon!

Töltött káposzta – kuglóf ruhában!

A töltött káposzta a magyar konyha egyik legjellegzetesebb téli étele, így viszont még biztosan nem készítetted el, Meseszép, és istenien finom, mindenkinek ajánlom! 


Töltött káposzta

Más a dizájn, de az ízek ugyanazok, lényegében elkészítjük a saját jól bevált töltelékünket, ki hogy szereti a káposztában a gombócot. Természetesen ez alapján a recept alapján is meg lehet csinálni, de ez pont az az étel, hogy ahány ház, annyi szokás!  

Tehát az alap egy “rendes” hagyományos töltött káposzta, csak éppen itt egy kuglóf formába rakjuk a gombócokat, ügyesen összeigazgatjuk őket, majd betakargatjuk a levelekkel, azt is ráigazgatjuk és így tálaljuk. Nagyon látványos, érdemes meglepni a vendégeket, vagy a családot egy ilyen “kuglóffal”! A következő oldalon megosztom veletek a tökéletes receptet hozzá! 

Töltött káposzta

Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját. Óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát ízlés szerint kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk (ha ezt a kuglófosat csináljuk, akkor hagyjunk a végére is, amivel “bevonjuk”!), és a lábas aljára halmozzuk, a megmosott füstölt bordaszéllel együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. 2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük.


Kb. 30-35 perc alatt fő meg (ez a hústól is függ). Ha megfőtt, rántást készítünk: kevés olajat hevítünk, 2-3 evőkanál lisztet pirítunk benne, majd a tűzről levéve pirospaprikát teszünk bele, hogy szép színe legyen, majd 2 evőkanál tejfölt is belekeverünk. A káposzta levéből annyit teszünk hozzá, hogy kb. egyforma meleg legyen (hőkiegyenlítés), rászűrjük a káposztára, és ha felforrt, el is zárhatjuk.

Töltött káposzta


A töltelékhez:

  • 1 kg darált sertéscomb
  • őrölt feketebors
  • pirospaprika
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 30-40 dkg rizs

Valamint:

  • 1 közepes fej savanyú káposzta
  • füstölt bordaszél (vagy egyéb füstölt husi, ki mit szokott beletenni, ha tesz)
  • kevés olaj vagy zsír
  • 2-3 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • 2 evőkanál tejföl

Az elkészítését a következő oldalon találhatod! 

Forrás: azutcahangja.blogspot.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


bunda kiegyenlítettsége

a juhok fontos értékméró tulajdonsága, amely azt fejezi ki, hogy a ->bundát felépítő... Tovább

klón (sarjnemzedék)

az egyetlen anyanövényről elkülönített szaporítószervekből kihajtott származékok összessége. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek