Karamellás spekulatius torta: az ünnepi időszakban varázslatos ízkavalkád, ahol a karamell, a speculatius és a friss narancs találkozik egy mennyei tortában!

Ennél nincs karácsonyibb torta: karamellás spekulatius torta recept

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A karácsonyi időszak a szeretteinkkel való összegyűlés, az ajándékok, és persze az ínycsiklandó ételek és desszertek ideje. Ha szeretnéd elkápráztatni a családodat egy igazán különleges édességgel, próbáld ki a karamellás spekulatius torta receptjét! Ez a desszert nem csak ízletes, hanem látványos és egyedi is, amivel biztosan a karácsonyi ünnepkör sztárja lesz.

karácsonyi torta

Karamellás piskóta elkészítése

A karamellás piskóta az alapja ennek a fantasztikus tortának. Ebben a lépésben az édes karamell és a fűszeres spekulatius találkoznak.


•    6 db tojás (L)
•    150 g karamellszósz
•    180 g cukor
•    250 g liszt
•    1 dl olaj
•    1 csomag vaníliás cukor
•    1 teáskanál sütőpor
•    1 teáskanál fahéj


A tojásokat habosítsd fel a cukorral, majd keverd hozzá a tojássárgákat. Keverd össze a száraz hozzávalókat egy másik tálban, majd add hozzá az olajat, vaníliás cukrot, sütőport és fahéjat. Keverd össze a két keveréket, majd süsd 160 fokon 30 percig. Vágd négy lapba, hogy készen álljon a torta alapja.

Narancsos karamell elkészítése

A narancsos karamell frissességet és ünnepi hangulatot csempész a tortába.


•    250 g cukor
•    1,5 dl tejszín
•    2 bio narancs héja és 1 narancs leve (kb. 50 g)
•    80 g vaj
Karamellizáld a cukrot, majd öntsd fel meleg tejszínnel, hozzáadva a narancslevet és a reszelt narancshéjat. Adj hozzá vajat, majd turmixold simára botmixerrel. Hagyd kihűlni.

Spekulatius krémes mascarponekrém

A krémes rétegek között a speculatius krém ad egyedi ízt.


•    5 dl habtejszín
•    300 g mascarpone
•    2 evőkanál speculatius krém
Habosítsd fel a tejszínt és a mascarponét, majd keverd hozzá a speculatius krémet.

A karácsonyi spekulatius torta összeállítása

Most jön a torta összeállítása, ami az ízek és textúrák mesteri egyesítése.


1.    Helyezd az első réteget a karamellás piskótából a torta aljára.
2.    Kenj rá egy réteg speculatius krémes mascarponekrémet.
3.    Öntsd meg a narancsos karamellal.
4.    Ismételd meg az előző három lépést.
5.    Az utolsó réteg legyen a karamellás piskóta.
6.    Hűtsd le az egész tortát egy éjszakán át a hűtőben.

Másnap jön a karamellás torta díszítése

A másnapos készítés során fejezd be a torta elkészítését és díszítését.


•    Habosítsd fel a tejszínt és a mascarponét, majd keverd hozzá a speculatius krémet.
•    Díszítsd vele a tortát, majd tedd vissza a hűtőbe.
•    Ha megkötött, csorgasd meg a torta oldalát meleg speculatius krémmel.
•    Díszítsd kekszdarabokkal és krémrózsákkal.


Ezzel a karamellás spekulatius tortával nem csak a karácsonyi asztalod lesz gazdagabb és ízletesebb, hanem egy valódi mesterművet is alkottál, ami elvarázsolja majd a családodat és vendégeidet. Jó étvágyat és boldog karácsonyt kívánunk előre is


Kép és recept: Bebepiskóta

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kumet hám

lovak külföldön elterjedt hámtípusa, régen nagyvárosi fuvarozásban nálunk is használták.... Tovább

felületi öntözés

az olyan öntözési mód, amelynél az öntözővíz a talaj felszínén mozogva jut el a talaj... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek