Sokunknak meggyűlik a baja a karácsonyi bejgli sütéssel, hisz még a leggyakorlottabb háziasszonyoknak is szétrepedhet, kifolyhat a töltelék és karácsonykor ez az idegeskedés igazán nem hiányzik. Így, ha nem akarunk bajlódni a bejglivel, akkor vágjunk neki ennek az egyszerűsített bejgli szeletnek, az íz ugyanaz lesz!
Hozzávalók a bejgli szelethez
28x23-as tepsi méret, kb. 25 szelethez
Tészta:
• 500g liszt
• 150g hideg vaj
• 100g zsír
• 50g porcukor
• 20g élesztő
• 2db toj.sárga
• 1dl tej
• csip.só
Máktöltelék:
• 500g darált mák
• narancshéj
• 380g cukor
• 2,5-3dl tej
• 100g kandírozott narancs
VAGY
Diótöltelék:
• 500g darált dió
• citromhéj
• 1kk fahéj
• 1,5-2dl tej
Tésztához a langyos tejet kis cukorral és élesztővel felfuttatjuk. A tojás kivételével mindent egy tálba mérünk, és morzsásra keverjük. Ezután hozzáadjuk a futtatott élesztőt, tojást, összeállítjuk a tésztát. Légmentesen eltesszük a hűtőbe pihenni. Töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral, ráönjtük az alapra (dió/mák), elkeverjük, kihűtjük. Tésztát szétosztjuk 3-4részre és vékony téglalappá nyújtjuk mindegyiket. A tölteléket 2vagy3 részre osztjuk, és berétegezzük. Lekenjük sárgájával, szárítjuk (levegőn/hűtőben) és vagy még egyszer sárgázunk, vagy kenhetjük is fehérjével. Ha megszáradt az utolsó réteg megszurkáljuk, és 180fokos sütőben kb 30-40 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
•töltelékhez apránként öntsd a tejet, nem biztos hogy kell az egész. Lehet tejmentes is, vagy laktózmentes
•forralási időtől függ az állaga és hogy mennyi kell
•tölteléket 2 folpack között nyújtsd, egyszerűbb és nem téped fel a tésztát
•sütéskor a perem hamar tud égni, félidőben alufóliával becsomagoltam