Kocsonya készítése, a legjobb kocsonyarecept

hirdetes

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a legjobb kocsonyareceptet, készítsétek el ti is mindenképp! 

Készítsünk kocsonyát

(Fotó: Gmelfi/Wikimédia)

A kocsonya bemutatása

A kocsonya igazából egy hagyományos hideg étel, ami szinte minden európai nép konyhájában felfedezhető. Kocsonyás állagát a megdermedt, zselésítő anyagot tartalmazó levének köszönheti – innen kapta a kocsonya nevet is.

 

Érdekességek a kocsonyáról

A németek Sulze-nak, vagy gesulzt-nak, azaz kocsonyásítottnak nevezik, a szláv népcsoportok az adott nép (szerb, horvát, szlovén) sajátos szokásait követve fűszerezik. A grúz, valamint a moldvai konyhaművészet hatást gyakorolt az orosz konyhára, ezért ott is elérhető a kocsonya, és a többi zselésített készítmény. Még az askenáz zsidó konyhában is ott van a kocsonya, ott zselésítő anyagnak a csirke bőrét, lábát, csontját használják.

hirdetes

 

A koreaiak marhalábból, ínakból és bőrből kocsonyás állagúra főzött, formába öntött, majd kihűlés után felszeletelt ételt készítenek, valamint különféle babfajtákból, makkból készült keményítőből illetve hajdinából készített kocsonyás állagú, zselés ételt. 

 

A kocsonya történelme

Az első írott receptje Franciaországból maradt fenn, érdekesség, hogy Európa legrégebbi, Viandier című, Guillaume Tirel nevéhez kapcsolódó receptkönyvében már szerepel a kocsonya receptje, ez a könyv pedig 1395-ben jelent meg. A legelső, kocsonyával kapcsolatos magyar írás is elég régi, egész pontosan 1544-ből való. Még a hűtőgépek feltalálása előtti időkben a húsokat és a hűtést igénylő termékeket a pincékben tárolták.

hirdetes

 

A Miskolc főutcáján található Három Rózsa vendéglőbe vendégek tértek be, akik kocsonyát rendeltek. A vendéglősné lement a pincébe, a sötétben pedig nem vette észre, hogy beleugrott az éppen hűlő kocsonyába egy béka, és a zselésedő anyagban benne is ragadt. Az étel így került a vendégek elé, a humoros történet pedig hamar elterjedt, még egy szólás is született: pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka. Most pedig jöjjön végre a várva várt a recept, amit a következő oldalon osztok meg veletek! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-23

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, most megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2020-12-22

Az omlós, isteni finom linzertészta titka

Így készíthetünk istenien finom, omlós, roppanós linzertésztát az ünnepekre! Most megmutatom nektek a legjobb linzertészta receptet, ezt próbáljátok ki Ti is!

2019-12-21

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

A zserbó hozzátartozik a karácsonyi ünnepkörhöz, ezért most megmutatom nektek a tökéletes zserbó receptjét. Olvassátok el cikkünket és ismerjétek meg receptjét!

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2018-12-13

Döbbenetes videó, ennyi idő alatt ég le az egész lakás a karácsonyfa miatt!

Döbbenetes ez a videó, érdemes mindenkinek megnéznie! Közeleg a karácsony, és minden házban lesz, vagy már van is karácsonyfa, sokan viszont nem gondolnak arra, hogy mekkora kárt okozhatnak ezek a növények..

2019-11-22

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Ideje lenne, hogy végre mindenki elfelejtse a csomagolópapírt, mostani cikkemben megmutatom, milyen alternatívák léteznek a csomagolópapír helyettesítésére!

2020-12-23

Karácsonyi filmek, amik nélkül nincs karácsony!

Nincs karácsony közös filmnézés nélkül. Az örök klasszikusok mellett érdemes az újabbak közül is szemezgetni. Karácsonyi filmek - Nektek melyik a kedvencetek?

2021-01-26

Hogyan ültesd ki a földlabdás fenyőt?

Karácsonyra egyre többen választanak olyan fenyőt, melyet földlabdában, cserépben lehet tartani, és később kitelepíteni. Megmutatom, ezt hogyan csináld!

További cikkek ebben a témában


juhok törzskönyvezése

célja, hogy csak a szabatosan összegyűjtött tenyésztési és termelési adatok segítségével... Tovább

fenékgát

kis vizű vízfolyások duzzasztására v. fenékmélyülésének megakadályozására épített,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal