Kocsonya készítése, a legjobb kocsonyarecept

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a legjobb kocsonyareceptet, készítsétek el ti is mindenképp! 

Készítsünk kocsonyát

(Fotó: Gmelfi/Wikimédia)

A kocsonya bemutatása

A kocsonya igazából egy hagyományos hideg étel, ami szinte minden európai nép konyhájában felfedezhető. Kocsonyás állagát a megdermedt, zselésítő anyagot tartalmazó levének köszönheti – innen kapta a kocsonya nevet is.

Érdekességek a kocsonyáról

A németek Sulze-nak, vagy gesulzt-nak, azaz kocsonyásítottnak nevezik, a szláv népcsoportok az adott nép (szerb, horvát, szlovén) sajátos szokásait követve fűszerezik. A grúz, valamint a moldvai konyhaművészet hatást gyakorolt az orosz konyhára, ezért ott is elérhető a kocsonya, és a többi zselésített készítmény. Még az askenáz zsidó konyhában is ott van a kocsonya, ott zselésítő anyagnak a csirke bőrét, lábát, csontját használják.

hirdetes

A koreaiak marhalábból, ínakból és bőrből kocsonyás állagúra főzött, formába öntött, majd kihűlés után felszeletelt ételt készítenek, valamint különféle babfajtákból, makkból készült keményítőből illetve hajdinából készített kocsonyás állagú, zselés ételt. 

A kocsonya történelme

Az első írott receptje Franciaországból maradt fenn, érdekesség, hogy Európa legrégebbi, Viandier című, Guillaume Tirel nevéhez kapcsolódó receptkönyvében már szerepel a kocsonya receptje, ez a könyv pedig 1395-ben jelent meg. A legelső, kocsonyával kapcsolatos magyar írás is elég régi, egész pontosan 1544-ből való. Még a hűtőgépek feltalálása előtti időkben a húsokat és a hűtést igénylő termékeket a pincékben tárolták.

hirdetes

A Miskolc főutcáján található Három Rózsa vendéglőbe vendégek tértek be, akik kocsonyát rendeltek. A vendéglősné lement a pincébe, a sötétben pedig nem vette észre, hogy beleugrott az éppen hűlő kocsonyába egy béka, és a zselésedő anyagban benne is ragadt. Az étel így került a vendégek elé, a humoros történet pedig hamar elterjedt, még egy szólás is született: pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka. Most pedig jöjjön végre a várva várt a recept, amit a következő oldalon osztok meg veletek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-12-21

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

A zserbó hozzátartozik a karácsonyi ünnepkörhöz, éppen ezért most megmutatom nektek a tökéletes zserbó receptjét. Olvassátok el cikkünket és ismerjétek meg a zserbó receptjét!

2019-12-12

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2019-12-12

Karácsonyfaválasztási kisokos – Szakértői tippek mindenkinek

Karácsonyfaválasztási kisokos mindenkinek, cikkünkből mindent megtudhatsz a karácsonyfák típusairól, nézzük, mit kell tudni a karácsonyfaválasztáshoz!

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2019-11-22

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Ideje lenne, hogy végre mindenki elfelejtse a csomagolópapírt, mostani cikkemben megmutatom, milyen szuper alternatívák léteznek a csomagolópapír helyettesítésére!

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-12-16

Mindig van lejjebb – Itt a kaktuszalakú műfenyő karácsonyra…

Már nem elég, hogy van műfenyő, kitalálták a kaktuszalakú műfenyőt is. Mostani cikkemben elmondom, hol és mennyiért vásárolhatod meg a kaktuszkarácsonyfát!

2019-12-17

Ezt tedd, hogy sokáig friss és szép legyen a karácsonyfád!

Hogyan lehet hosszúéletű, sokáig üde, friss a karácsonyfa? Cikkünkben erre adunk nektek választ, nézzük, mit kell tenni ahhoz, hogy sokáig szép legyen a karácsonyfa!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


ásványi anyag

a takarmányokban az á.-ok sók és szerves kötésű vegyületekben találhatók. A különböző... Tovább

toxin

Élő szervezetek (állatok,növények,mikroorganizmusok) által termelt,más élőlényekre... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal