Battonyai Feneketlen-tó keletkezése: Battonyai Feneketlen-tó története, a gázrobbanással keletkezett Kráter-tó

A Battonyai Feneketlen-tónak még egy búvár sem érte el az alját

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Battonyai Feneketlen-tó nemcsak szemet gyönyörködtető különleges látnivaló a hatalmas Alföldi síkon, hanem egy igen különleges történettel rendelkező hely is egyben. A legkülönlegesebb benne, hogy a többi ehhez hasonló képződménnyel ellentétben ez nem egy vulkáni kráterben alakult ki. Akkor hogyan? Mutatjuk a Battonyai Feneketlen-tó történetét!

Battonyai Feneketlen-tó gázkitörés

A különleges Battonyai Feneketlen-tó

Magyarország tele van különleges helyekkel. – már megszámolni sem tudom hányszor írtam le ezt a mondatot, de én tényleg ezt gondolom. Szinte minden nap találok egy új csodás fotót egy eddig számomra ismeretlen helyről, és csodálkozva nézek, hogy jé mennyi különleges hely van Magyarországon, amiről még csak nem is hallottam, nemhogy láttam volna. Biztosan mások is vannak ezzel így, és ennek ellenére mindig külföldre utazunk… A Battonyai Feneketlen-tó olyan, mint egy aprócska tengerszem, de nem az. A látvány csodálatos, fürödni nem lehet benne, hiszen mindössze 50 máter az átmérője, de a mélysége annál nagyobb. Olyan mély ez a tó, hogy még az is lehet, hogy tényleg feneketlen, hiszen búvár még nem találta meg a fenekét….

A Battonyai Feneketlen-tó története

A Battonyai Feneketlen-tónak nagyon különleges a keletkezése, ugyanis nem az ismert módszerekkel keletkezett, tehát nem tektonikus süllyedék, a vulkáni kráter, a karsztos mélyedés vagy a jég által kivájt meder által alakult ki, és még csak nem is egy mesterségesen létrehozott bányagödör. Misztikus egy története van a keletkezésének: egy gázkitörés hozta létre a Battonyai Feneketlen-tavat. Ugye mennyire érdekes történet veszi kezdetét, Egészen pontosan 1961. december végére kell visszarepülnünk, hogy kiderítsük mi is történt pontosan!

A Battonyai Feneketlen-tó és a gázrobbanás

December 29–31. között Battonya és Mezőhegyes között (ahol most a neves tó található) kutatófúrást végeztek, szakemberek, egészen pontosan az akkori Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt Alföldi Kőolajfúrási Üzeme. Azonban akadt egy kis bökkenő, olyan 900 méteres mélységben beszorult a fúrószál, de ez nem állította meg a munkálatokat, kiszabadítási akcióba lendültek. Itt mindenféle szakmai dolgokat kellene leírnunk ahhoz, hogy hiteles képet adjunk a történtekről, de egyszerűbb csak annyit írnunk, hogy a munkálatok nyomán történt egy robbanás: földgáz a mélyből elemi erővel tört ki a felszínre, iszapos vizet, kőzettörmeléket hozva magával. 

Úgy képzeljétek el, hogy a robbanás hangsebességgel terjedt, 40 méter magas lángcsóva keletkezett, a fák a környéken meggyulladtak, kiszáradtak, mondanunk sem kell, hogy a fúrószárnak is annyi lett. De ami a legfontosabb, személyi sérülés nem történt! Szerencsére a kitörés magától abbamaradt, és egy hatalmas kráter maradt csak a helyén, ami idővel egy nagyon szép tavacskává duzzadt: létrejött a Battonyai Feneketlen-tó. A Feneketlen-tó könnyen megközelíthető, Battonyáról és Mezőhegyesről indulva is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Force 10 CS

Piretroid típusú talajfertőtlenítő rovarölő szer.Hatóanyag: 100 g / l teflutrin... Tovább

vagyonérdekeltség

a vagyon gyarapításához és megőrzéséhez fűződő közvetlen gazdálkodói érdek. Egynemű a... Tovább

Tovább a lexikonra