Méteres kalács recept

A legfinomabb, hagyományos és ünnepi méteres kalács receptje

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ünnepek közeledtével mindannyian vágyunk valami különlegesre az asztalunkon, valamire, ami összehozza a családot és az ünnepi hangulatot teremti meg. Képzeld el, ahogyan a sütőből terjedő vaníliás, csokoládés illatok bejárják az egész házat, és mindenki a karácsonyi várakozás mámorában úszik. Ebben az ünnepi időszakban egy olyan recepttel készültünk, amely garantáltan elvarázsolja a családodat: a legfinomabb, hagyományos és ünnepi méteres kalács receptje.

méteres kalács

Méteres kalács hozzávalók

Tészta:


•    6 tojás
•    20 dkg porcukor
•    1 dl víz
•    1 dl olaj
•    Csipet só
•    38 dkg finomliszt
•    1 csomag sütőpor
•    2 evőkanál holland kakaópor

Puncsos vajkrém:

•    2 csomag puncsos puding
•    6 dl tej
•    1 evőkanál rum
•    25 dkg vaj
•    20 dkg porcukor

Csokoládéöntet:

•    30 dkg étcsokoládé
•    1 dl tejszín
•    2-3 evőkanál olaj
•    2 evőkanál porcukor

Méteres kalács elkészítése

Kezdjük a tésztával

A tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a vizet, az olajat és a csipet sót. A keveréket alaposan dolgozzuk össze, hogy egy homogén alapot kapjunk.
A finomlisztet és a sütőport szitáljuk a tésztába, majd csomómentesen keverjük el benne. Ezt követően verjük fel a tojásfehérjét kemény habbá, és adjuk hozzá a tésztához lépésről lépésre, gyengéd mozdulatokkal, hogy a tészta ne veszítse el könnyedségét.
Az elkészült tésztát osszuk két egyenlő részre. Az egyik feléhez adjuk hozzá a kakaót, alaposan keverjük el, így két különböző színű és ízű tésztát kapunk.
Vajazzuk ki alaposan két őzgerincformát, majd szórjuk bele a két különböző tésztát. Az előmelegített, 170°C-os sütőben süssük őket nagyjából 35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsültek-e.
Miután elkészültek, borítsuk ki a formából a piskótákat, és hagyjuk őket teljesen kihűlni. Végül szeleteljük fel egyenlő vastagságú darabokra, hogy minden falatban élvezhessük a két különleges ízt és textúrát.

Jöhet a puncsos krém, majd a csokoládés

Egy kevés tejjel elegyítsük össze a pudingport, majd a maradék tejet melegítsük fel. Öntsük bele a kikevert pudingot, és folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg besűrűsödik. Amikor elkészült, adjuk hozzá a rumot is.
Fedjük le fóliával a pudingot, hogy ne képződjön rajta bőr, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Szobahőmérsékletű vajat habosítsunk fel porcukorral, majd keverjük hozzá a kihűlt pudingot, és kavarjuk simára. Töltsük a krémet habzsákba.
A piskótákat egységes vastagságú rétegben kenjük meg a krémmel, és váltakozva helyezzük egymás mellé a sárga és kakaós piskótákat. Amikor az utolsó réteggel is elkészültünk, tegyük a süteményt a hűtőbe, hogy pár órára dermedjen.

Egy tálba törjük fel az étcsokoládét, majd adjuk hozzá a tejszínt, az olajat, és szórjuk bele a porcukrot. Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett.
Vegyük ki a megdermedt süteményt a hűtőből, majd öntsük le teljesen a csokiöntettel. Tegyük vissza a hűtőbe legalább 4 órára, hogy a csokoládé is szépen megdermedjen.
Az elkészült méteres süteményt szeljük ferdén, hogy jól láthatóak legyenek a rétegek. 
 

Kép és recept: Bebepiskóta

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kevertgyapjas juhok

azoknak a juhfajtáknak a csoportja, amelyeknek bundája felszőrök és pehelyszálak... Tovább

vérzéscsillapítás

Célja elsősorban a ->műtét v. ->sérülés során létrejött ->vérzés megszüntetése... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek