Olcsó karácsonyi recept: olcsó karácsonyi menü, ami ugyanolyan finom, mint a drágább!

Pénztárcakímélő karácsonyi menü: főzz kevés pénzből finomat az ünnepekor!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ahogy közeledik a karácsony, sok család izgatottan várja az ünnepek különleges hangulatát és az együttlét örömét. Ugyanakkor a karácsony gyakran komoly pénzügyi terheket is jelent, hiszen az ajándékok, az ünnepi dekorációk és a karácsonyi vacsora költségei gyorsan megnövekedhetnek. Azonban ne hagyd, hogy a pénzügyi aggályok elrontsák az ünnepek örömét! Ebben a cikkben olyan pénztárcakímélő karácsonyi menüt mutatunk be, amely segítségével kevesebb pénzből is elkészíthetünk finom ételeket, miközben megőrizzük a meghitt, karácsonyi hangulatot és gasztronómiai élvezeteket.

olcsó karácsonyi menü

Hagymakrémleves pirítóssal

A hagyományos hagymakrémleves a család kedvence. Az aranyló hagyma, a fűszerek és az alaplé harmóniája teszi ezt a levest különlegessé. A friss petrezselyemmel és a sajtos pirítóssal tálalt változat pedig még ízletesebbé varázsolja.


•    5 fej közepes vöröshagyma
•    1 fej fokhagyma
•    2 evőkanál olaj
•    1 evőkanál liszt
•    1,5 liter húsleves (2 db leveskockából)
•    2 dl tejszín
•    Bors ízlés szerint
•    Friss tárkony és petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés:

1.    Az olajat hevítsük fel egy nagy lábasban közepes lángon. Adjuk hozzá a vékonyan szeletelt vöröshagymát és a fokhagymát (apróra vágva). Pároljuk, amíg az hagyma üveges és enyhén aranyszínű lesz, ezt körülbelül 10-15 perc alatt érjük el.
2.    Szórjuk rá a lisztet, majd keverjük el és főzzük további 2-3 percig, hogy a liszt íze kicsit eltűnjön.
3.    Öntsük fel a húslevessel, majd forraljuk fel. A leves készítéséhez használhatunk húsleveskockát, amihez a csomagoláson lévő utasításokat kövessük.
4.    Amikor a leves felforrt, vegyük le a lábast a tűzről, és pépesítsük össze a hagymát botmixerrel vagy turmixgéppel. A krémes állag elérése érdekében adjuk hozzá a tejszínt.
5.    Fűszerezzük ízlés szerint borral, tárkonnyal és apróra vágott petrezselyemmel. Folytassuk a főzést még 10-15 percig alacsony lángon.
6.    Tálaljuk a levest friss petrezselyemmel és sajtos/zöld fűszeres pirítóssal.

Csirkemell sütőtökpürével és steak burgonyával

A csirkemell, a sütőtök, a burgonya és a burgonya olyan egyszerű, mégis minőségi alapanyagok, amelyekből könnyedén elkészíthető egy gazdag és kielégítő karácsonyi menü, anélkül, hogy túlzottan terhelné a költségvetést.

•    4 db csirkemell filé
•    2 evőkanál olívaolaj
•    1 teáskanál fűszerpaprika
•    1 teáskanál fokhagymapor
•    Só, bors ízlés szerint

Sütőtökpüré

•    500 g sütőtök, meghámozva, kockázva
•    2 evőkanál vaj
•    1 teáskanál méz
•    Só, bors ízlés szerint
•    Friss petrezselyem a tálaláshoz

Steak burgonya


•    4 közepes méretű burgonya, meghámozva és kockázva
•    2 evőkanál olaj
•    1 teáskanál fűszersó
•    rozmaring

1.    Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2.    Fűszerezzük a csirkemell filéket fűszerpaprikával, fokhagymaporral, sóval és borssal.
3.    Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Süssük meg a csirkemelleket mindkét oldalon, amíg aranyszínűek lesznek.
4.    Helyezzük át a csirkemelleket egy sütőedénybe, majd süssük őket készre a előmelegített sütőben, körülbelül 20-25 percig vagy amíg az hőmérsékletük eléri a biztonságos 75°C-ot.
5.    Főzzük meg a sütőtök kockákat enyhén sós vízben, amíg puhák lesznek (kb. 15-20 perc).
6.    Szűrjük le a sütőtököt, majd törjük össze vagy pürésítsük.
7.    Adjuk hozzá a vajat, mézet, sót és borsot a püréhez, majd keverjük össze alaposan.
8.    Hagyjuk a krumplinak a sütőt 200 fokon.
9.    A kockázott burgonyát keverjük össze olajjal és fűszersóval egy tepsiben.
10.    Süssük a burgonyát a sütőben kb. 30 percig, vagy amíg aranyszínű és ropogós nem lesz.
11.    A sült krumplit tálalás előtt szórjuk meg friss petrezselyemmel.

Kókusztekercs

Ez a kókusztekercs nemcsak a szájat kényezteti, de a pénztárcát is kíméli. Az egyszerűség és a minőségi alapanyagok ötvözése teszi lehetővé, hogy a kókusztekercs egy olcsó, ugyanakkor ínycsiklandó desszert legyen az ünnepi asztalon. 

Hozzávalók:

A piskóta:
•    4 tojás
•    100 g porcukor
•    100 g liszt
•    1 teáskanál sütőpor
•    1 teáskanál vaníliás cukor
•    Csipet só

A töltelék:

•    200 ml tejszín
•    100 g kókuszreszelék
•    50 g porcukor
•    1 teáskanál vaníliás cukor

Elkészítés:

1.    Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és készítsünk elő egy tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
2.    A tojásokat válasszuk szét fehérjéjére és sárgájára.
3.    A tojássárgákat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a lisztet és a sütőport, majd óvatosan keverjük össze.
4.    A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá. Forgassuk a fehérjehabot óvatosan a piskótamasszához.
5.    Öntsük a masszát a tepsibe, simítsuk el, majd süssük 12-15 percig, vagy amíg a piskóta szép aranybarna nem lesz.
6.    Amikor a piskóta készen van, vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.
7.    A kókuszreszeléket szórjuk egy serpenyőbe, és pirítsuk aranybarnára közepes lángon. Vigyázzunk, hogy ne égjen meg.
8.    A tejszínt verjük fel kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral. Keverjük hozzá a pirított kókuszt.
9.    A kihűlt piskótát terítsük ki sütőpapírral. Simítsuk rá a kókuszos tejszínt, majd tekerjük fel óvatosan.
10.    Tekerjük be a tekercset sütőpapírba, és hagyjuk pihenni a hűtőszekrényben legalább 1-2 órán át.
11.    Miután a tekercs megdermedt, szeleteljük fel és tálaljuk.
12.    Díszíthetjük további kókuszreszelékkel vagy porcukorral, ízlés szerint.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

tájfajta

1. (növ.) Egy-egy vidéken a —>természetes szelekció folyamán hosszú idő alatt... Tovább

Galamb József Szakközép- és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal