A hagyományos házi rétes igazi kincse a magyar konyhának – olyasmi, amit anyukánk, nagymamánk, sőt talán mi magunk is abroszon, az asztalon nyújtottunk a saját kezünkkel. A vékony, hólyagos tészta, a meggyes, túrós vagy almás töltelék illata és az otthon melege mind visszahozzák a régi idők hangulatát. A rétes készítése nemcsak süteménysütés, hanem egy kis időutazás is, ami összeköti a generációkat a konyhában.
Hagyományos házi rétes: hozzávalók
A hagyományos házi rétes nemcsak az ünnepi asztalok kedvence, hanem a hétköznapok igazi kényeztető desszertje is. Legyen szó meggyes rétesről, túrós-barackos rétesről vagy almás-mákos rétesről, az otthon készült, vékonyra húzott tészta és a friss, házias töltelék mindig különleges ízélményt nyújt. A rétes készítése hagyományőrző konyhai rituálé, amely generációról generációra öröklődik tovább – próbáld ki Te is a klasszikus receptet, és élvezd a frissen sült rétes illatát otthonodban.
Rétestészta:
• 1/2 tk ecet
• csipet só
• 125ml langyos víz
• 250g rétesliszt
• 25g olaj
• 25g egész tojás
Almás-mákos:
• 1 adag tészta
• 6 db alma
• fahéj
• cukor
• 15g van.puding
• mák
• zsemlemorzsa
Hagyományos házi rétes elkészítése
A tésztához az ecetet, sót, langyos vizet elkeverjük. Hozzáadunk mindent, és 20 percig dagasztjuk. Enyhén olajos kézzel összepofozzuk a tésztát, és olajozott tálcára tesszük. Olajozott folpackkal lefedjük és 20 percet pihen a konyhában. Ezután lisztezett abroszt készítünk elő, és a tésztát áthelyezzük (magától kezd is nyúlni). Vastagabb széleket megfogva kihúzkodjuk, nekem 50x70es téglalapra volt elég. Leszórjuk zsemlemorzsával/ darált keksszel, és mehet a tetszetős töltelék. Feltekerjük, olajjal kenjük, 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Almásnál az almát reszeltem, kicsavartam a levét, amit a vaníliáspudinggal megfőztem és kihűtöttem.
Tippek a hagyományos házi réteshez
• Húzás előtt a kezedet is lisztezd be.
• Mindig a tenyereddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
• A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
• A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal, erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
• A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
• Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.
Mi a titka annak, hogy a rétestészta ne szakadjon el húzás közben?
Mindig lisztezett kézzel dolgozz, és a tésztát a tenyereddel, ne az ujjhegyeddel húzd. Fontos, hogy lassan, egyenletes mozdulatokkal dolgozz, így a tészta rugalmas marad és nem reped meg.
Milyen töltelék illik legjobban a házi réteshez?
A klasszikus ízek – meggyes, túrós-barackos és almás-mákos – sosem mennek ki a divatból, de bátran kísérletezhetsz más töltelékekkel is, például szilvával, cseresznyével vagy akár diós-tökös változattal.
Hogyan lehet a rétest szaftosabbá tenni sütés után?
A tészta kiszáradását megelőzheted, ha a töltés előtt meglocsolod zsiradékkal, majd a sütés után is lefeded egy tiszta konyharuhával. Így a rétes megőrzi nedvességét, és finoman omlós marad.