Igazi házi rétes recept, ahogy a nagyanyáink csinálták

A hagyományos házi rétes igazi kincse a magyar konyhának – olyasmi, amit anyukánk, nagymamánk, sőt talán mi magunk is abroszon, az asztalon nyújtottunk a saját kezünkkel. A vékony, hólyagos tészta, a meggyes, túrós vagy almás töltelék illata és az otthon melege mind visszahozzák a régi idők hangulatát. A rétes készítése nemcsak süteménysütés, hanem egy kis időutazás is, ami összeköti a generációkat a konyhában.

házi rétes

Hagyományos házi rétes: hozzávalók

A hagyományos házi rétes nemcsak az ünnepi asztalok kedvence, hanem a hétköznapok igazi kényeztető desszertje is. Legyen szó meggyes rétesről, túrós-barackos rétesről vagy almás-mákos rétesről, az otthon készült, vékonyra húzott tészta és a friss, házias töltelék mindig különleges ízélményt nyújt. A rétes készítése hagyományőrző konyhai rituálé, amely generációról generációra öröklődik tovább – próbáld ki Te is a klasszikus receptet, és élvezd a frissen sült rétes illatát otthonodban.

Rétestészta: 
•    1/2 tk ecet 
•    csipet só 
•    125ml langyos víz 
•    250g rétesliszt 
•    25g olaj 
•    25g egész tojás


Meggyes: 
•    1 adag tészta 
•    0,5kg meggy 
•    fahéj 
•    kis doboz tejföl 
•    cukor 
•    zsemlemorzsa


Túrós-barackos: 
•    1 adag tészta 
•    0,5kg túró 
•    3-4szem barack 
•    cukor 
•    citromhéj 
•    baracklekvár 
•    kis tejföl 
•    zsemlemorzsa

Almás-mákos: 
•    1 adag tészta 
•    6 db alma 
•    fahéj 
•    cukor 
•    15g van.puding 
•    mák 
•    zsemlemorzsa

 

Hagyományos házi rétes elkészítése

A tésztához az ecetet, sót, langyos vizet elkeverjük. Hozzáadunk mindent, és 20 percig dagasztjuk. Enyhén olajos kézzel összepofozzuk a tésztát, és olajozott tálcára tesszük. Olajozott folpackkal lefedjük és 20 percet pihen a konyhában. Ezután lisztezett abroszt készítünk elő, és a tésztát áthelyezzük (magától kezd is nyúlni). Vastagabb széleket megfogva kihúzkodjuk, nekem 50x70es téglalapra volt elég. Leszórjuk zsemlemorzsával/ darált keksszel, és mehet a tetszetős töltelék. Feltekerjük, olajjal kenjük, 180 fokon 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Almásnál az almát reszeltem, kicsavartam a levét, amit a vaníliáspudinggal megfőztem és kihűtöttem.

Tippek a hagyományos házi réteshez

•    Húzás előtt a kezedet is lisztezd be.
•    Mindig a tenyereddel húzd a tésztát, ne az ujjhegyeddel, mert akkor szakadni fog.
•    A húzás mindig kis lépésben történjen, ne siess vele.
•    A kihúzott tésztát töltés előtt locsold meg zsiradékkal, erre azért van szükség, hogy a tészta ne száradjon ki, szaftosabb lesz és rugalmas marad.
•    A zsiradékot csorgasd, ne kend, mert a tészta érzékeny, elszakadhat.
•    Az ízlésed szerint megtöltött rétest először óvatosan, a kezed segítségével tekerd, a továbbiakban a terítő segítségével csavard.


Recept: Suga Paulina

Tippek: sobors.hu

Gyakori kérdések