Halászlé recept, halászlé recept karácsonyra, a legjobb halászlé receptek egy helyen

Az igazi magyar halászlé - Íme, a legjobb receptek!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Minden magyar szereti a halászlevet, legalábbis szerintem. Én imádom, most már nem csak karácsonykor van menün szerencsére, de valahogy az ünnepek alkalmával sikerül a legjobban! Most hoztam nektek pár szuper receptet, amiket készíts el te is karácsonykor, mindenki örülni fog! 


Halászlé készítése, halászlé receptek mindenkinek

Magyarországon régiónként különféleképp készítik a halászlét. Abban minden recept megegyezik, hogy többféle halból kell készíteni a levet, hogy igazán ízletes legyen. Kötelező hozzávalók a vöröshagyma, só, és a paprika. Az alap hozzávalókon kívül szokás gazdagítani zöldpaprikával és paradicsommal is, ettől igazán jó íze lesz. A halászlét nem szabad keverni, mert úgy összetörik a hal, csak rázogassuk.

Pontyhalászlé receptje

Hozzávalók: fejenként 25-30 dkg ponty, egy fej és farok, egy nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, paradicsom, csípős paprika

 

Elkészítés

A felkarikázott hagymát a fejjel és a farokkal addig főzzük a pirospaprikás vízben, míg kellőképp megpuhul és a hús leválik a csontról. Ekkor egy paradicsomprés segítségével áttörjük a halat a hagymával együtt. Az így keletkezett alap léhez adjuk a halszeleteket, paradicsomot és erős paprikát, sózzuk és még 30-40 percig főzzük. Keverni nem szabad, nehogy szétessenek a halszeletek, ehelyett az edényt mozgatjuk. A következő oldalon mutatom a többi receptet is!

Halászlé többféle halból

Hozzávalók (kb. 10 személyre): 2 kg ponty, 1 kg süllő, vagy kecsege, 1 kg harcsa, 5 dkg só, 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg pirospaprika, 20 dkg paprika, 20 dkg paradicsom.

Elkészítés

A megtisztított hal belsőségeit a hal tejet és az ikrát félrerakjuk. A törzseket kifilézzük, a halhúst kockára vágjuk, majd a pirospaprikával és egy kis sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva hűtőbe rakjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a vízbe szórjuk. A halfejeket a halcsontokat belerakjuk, egy ek sót adunk hozzá, s felforraljuk. A megtisztított paprikát paradicsomot beledobjuk, és kb. 2 órán keresztül főzzük.

Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, majd a hagymát és a csontokról lefejtett halhúst szitán a leszűrt lébe tesszük. Az így kapott sűrű hal alaplevet fölforraljuk, majd a pácolt halkockákat és a belsőséget kb. 6 percig főzzük benne. Erős paprikával díszítve tálaljuk.

Halászlé haltáskával

Hozzávalók: ½ kg apró ponty, másfél kg pontyszelet, ½ kg halfej és farok, 1 kg harcsaszelet, 25 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, ½ kg liszt, 2 tojás, pirospaprika, só, fokhagyma

Elkészítés

A pontyot és a harcsát előzetesen kifilézzük. A kuktában kevés zsíron a szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd szeletelt fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Belehelyezzük a jól megtisztított halfejet, halfarkot, pirospaprikával megszórjuk, és sóval Ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, hideg vízzel felengedjük, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön két órán keresztül forraljuk. Ezután átpaszírozzuk és ismét forraljuk.

A ponty és harcsaszeletek egy részéből pörköltet készítünk. A halhúst kiszedjük a pörköltléből. Egy részét apróra összevágjuk és a fele pörköltlé felével összeforraljuk. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk. A kinyújtott tészta felére a besűrített halpörköltből kis kupacokat rakunk. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyevágóval kis „húsostáskákat” készítünk belőle, majd a hal-alaplében kifőzzük. A halászlét a főtt halhússal és haltáskával tálaljuk.

Forrás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2020-11-23

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2020-12-14

Ne sajnáld a karácsonyi fenyőfát, ezért nevelik!

Egyáltalán nem ártunk senkinek és semminek azzal, ha valódi fenyőt állítunk karácsonyfának. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a valódi karácsonyfák állításáról!

2019-12-21

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

A zserbó hozzátartozik a karácsonyi ünnepkörhöz, éppen ezért most megmutatom nektek a tökéletes zserbó receptjét. Olvassátok el cikkünket és ismerjétek meg a zserbó receptjét!

2019-12-06

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonya a karácsonyi ünnep egyik kihagyhatatlan eleme, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kocsonyáról, és a legjobb kocsonyareceptet is megosztom veletek!

2019-11-22

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Ideje lenne, hogy végre mindenki elfelejtse a csomagolópapírt, mostani cikkemben megmutatom, milyen szuper alternatívák léteznek a csomagolópapír helyettesítésére!

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2020-12-17

Csináld magad karácsonyfa - 4 alternatív karácsonyfa ötlet mindenkinek!

Nincs karácsonyozás karácsonyfa nélkül. Az otthonokban minden évben feldíszítenek egy fenyőfát, ami alá aztán az ajándékok is bekerülnek szenteste.

2020-12-17

Karácsonyi illatosítók készítése saját kezűleg

Teremts te is ünnepi hangulatot ezekkel a könnyen elkészíthető karácsonyi illatosítókkal! Most megmutatjuk, hogyan varázsolhatsz tökéletes környezetet otthonodban!

További cikkek ebben a témában


elővetemény

minden termesztett növény, amelyet más termesztett növény követ ugyanazon a területen.... Tovább

hibridvigor

a keresztezéssel előállított hibrideknek a szülőkhöz viszonyított fejlődésbéli fölénye. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal