Halászlé recept, halászlé recept karácsonyra, a legjobb halászlé receptek egy helyen

Az igazi magyar halászlé - Íme, a legjobb receptek!

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Minden magyar szereti a halászlevet, legalábbis szerintem. Én imádom, most már nem csak karácsonykor van menün szerencsére, de valahogy az ünnepek alkalmával sikerül a legjobban! Most hoztam nektek pár szuper receptet, amiket készíts el te is karácsonykor, mindenki örülni fog! 

Halászlé készítése, halászlé receptek mindenkinek

Magyarországon régiónként különféleképp készítik a halászlét. Abban minden recept megegyezik, hogy többféle halból kell készíteni a levet, hogy igazán ízletes legyen. Kötelező hozzávalók a vöröshagyma, só, és a paprika. Az alap hozzávalókon kívül szokás gazdagítani zöldpaprikával és paradicsommal is, ettől igazán jó íze lesz. A halászlét nem szabad keverni, mert úgy összetörik a hal, csak rázogassuk.

 

Pontyhalászlé receptje

 

Hozzávalók: fejenként 25-30 dkg ponty, egy fej és farok, egy nagy fej vöröshagyma, pirospaprika, paradicsom, csípős paprika

 

Elkészítés

A felkarikázott hagymát a fejjel és a farokkal addig főzzük a pirospaprikás vízben, míg kellőképp megpuhul és a hús leválik a csontról. Ekkor egy paradicsomprés segítségével áttörjük a halat a hagymával együtt. Az így keletkezett alap léhez adjuk a halszeleteket, paradicsomot és erős paprikát, sózzuk és még 30-40 percig főzzük. Keverni nem szabad, nehogy szétessenek a halszeletek, ehelyett az edényt mozgatjuk. A következő oldalon mutatom a többi receptet is!

 

Halászlé készítése, halászlé receptek mindenkinek

Hozzávalók (kb. 10 személyre)

Hirdetés

2 kg ponty, 1 kg süllő, vagy kecsege, 1 kg harcsa, 5 dkg só, 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg pirospaprika, 20 dkg paprika, 20 dkg paradicsom.

 

Elkészítés

A megtisztított hal belsőségeit a hal tejet és az ikrát félrerakjuk. A törzseket kifilézzük, a halhúst kockára vágjuk, majd a pirospaprikával és egy kis sóval alaposan bedörzsöljük. Letakarva hűtőbe rakjuk. A hagymát vékony karikákra vágjuk, és a vízbe szórjuk. A halfejeket a halcsontokat belerakjuk, egy ek sót adunk hozzá, s felforraljuk. A megtisztított paprikát paradicsomot beledobjuk, és kb. 2 órán keresztül főzzük.

 

Ezután a tűzről lehúzzuk, leszűrjük, majd a hagymát és a csontokról lefejtett halhúst szitán a leszűrt lébe tesszük. Az így kapott sűrű hal alaplevet fölforraljuk, majd a pácolt halkockákat és a belsőséget kb. 6 percig főzzük benne. Erős paprikával díszítve tálaljuk.

 

Halászlé készítése, halászlé receptek mindenkinek

 

Hozzávalók: ½ kg apró ponty, másfél kg pontyszelet, ½ kg halfej és farok, 1 kg harcsaszelet, 25 dkg vöröshagyma, 15 dkg zöldpaprika, 20 dkg paradicsom, ½ kg liszt, 2 tojás, pirospaprika, só, fokhagyma

 

Hirdetés

Elkészítés

A pontyot és a harcsát előzetesen kifilézzük. A kuktában kevés zsíron a szeletekre vágott vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd szeletelt fokhagymát, paprikát és paradicsomot teszünk hozzá. Belehelyezzük a jól megtisztított halfejet, halfarkot, pirospaprikával megszórjuk, és sóval Ízesítjük. Rövid ideig pároljuk, hideg vízzel felengedjük, majd a kukta tetejét lezárva mérsékelt tűzön két órán keresztül forraljuk. Ezután átpaszírozzuk és ismét forraljuk.

 

A ponty és harcsaszeletek egy részéből pörköltet készítünk. A halhúst kiszedjük a pörköltléből. Egy részét apróra összevágjuk és a fele pörköltlé felével összeforraljuk. A tojásból, lisztből tésztát gyúrunk. A kinyújtott tészta felére a besűrített halpörköltből kis kupacokat rakunk. A tészta másik felét ráhajtjuk és derelyevágóval kis „húsostáskákat” készítünk belőle, majd a hal-alaplében kifőzzük. A halászlét a főtt halhússal és haltáskával tálaljuk.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-12-11

Mikor szokás feldíszíteni a karácsonyfát?

Nagyon sok helyen lehet azt látni, hogy már december elején felállítják a karácsonyfát...Mostani cikkünkben azt mondjuk el nektek, miért rossz dolog ez!

2018-12-13

Döbbenetes videó, ennyi idő alatt ég le az egész lakás a karácsonyfa miatt!

Döbbenetes ez a videó, érdemes mindenkinek megnéznie! Közeleg a karácsony, és minden házban lesz, vagy már van is karácsonyfa, sokan viszont nem gondolnak arra, hogy mekkora kárt okozhatnak ezek a növények..

2018-11-23

Különleges szép karácsonyi dekorációk befőttes üvegekből!

Meseszép karácsonyi dekorációkat készíthetsz befőttes üvegekből, mostani cikkemben meg is mutatom azokat az ötleteket, amik nekem a legjobban tetszettek!

2018-11-14

Adventi naptár készítése saját kezűleg

Adventi naptár készítése saját kezűleg, így készül a tökéletes adventi naptár! Cikkünkben most nagyon szuper adventi naptár ötleteket mutatok nektek, készítsétek el saját kezűleg idén az adventi naptárat! Adventi naptár elkészítése saját kezűleg.

2018-11-29

30 százalékkal nő idén a karácsonyfák ára…

Jelentős áremelkedésre lehet számítani az előző évekhez képest, becslések szerint akár 30 százalékkal is drágulhat a karácsonyfák ára idén! Most elmondunk minden részletet.

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

További cikkek ebben a témában
Érdekességek Karácsony Karácsonyi asztal

egyensúlyérző szerv

a gerincesek viszonylagos térbeli helyzetét érzékelő szerv. A belső fülben (hallószerv)... Tovább

juhnyírás

a juhok bundájának lenyírása; hazánkban ált. évente egyszer, tavasszal... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 183

Átlagos értékelés: 4.8