Legjobb kürtöskalács recept, pont mint a vásárokban

Igazi karácsonyi vásár hangulat otthon: süssünk kürtöskalácsot!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Sokunk kedvence, és ha megérezzük az enyhén fahéjas-cukor-vaníliás illatot, rögtön megjön az ünnepi hangulatunk és már a szánkban érezzünk az omlós, puha tésztát. Természetesen ma már rengeteg fajtája kapható az árusoknál, a hagyományosoktól egészen a nutellás-fagyis változatig. Mi most hoztunk nektek egy alap vaníliás receptet, amit bátran turbózzatok!

Kürtöskalács recept

Honnan is ered a kürtőskalács? 

Eredete vitatott, de a legtöbb elmondás szerint a kürtöskalácsot a németek találták fel a 15-16.században, innen pedig átvették a csehek és mi, magyarok is. Az első fennmaradt recept azonban csak 1784-ből származik, egy erdélyi szakácskönyvből. Innentől kezdve már magyar nyelvterületek is sok helyen említik, legtöbbször dorongos fánk, dorongfánk és botra tekercs neveken. 

Hozzávalók
8 darabhoz

Kovász
•    12,5g élesztő 
•    1/2tk cukor 
•    50ml tej 
•    40g liszt


Tészta: 
•    0,5kg liszt 
•    75g cukor 
•    75g vaj 
•    1cs.vancuki 
•    csip.só 
•    1tojás 
•    250 ml tej

A kovászhoz a langyos tejbe beleteszünk mindent, kidolgozzuk, és hagyjuk felfutni. A tésztához most mindent egybemértem +a kovász, és összeállítjuk a tésztát. Lágyabb lesz, ne ijedj meg. Dagasztás után kis liszttel kipofozzuk, fél órát kelesztjük (nekem hűtőben volt 3 órát). Kinyújtjuk kisujjnyi vastagra, csíkozzuk, majd a csíkokat megsodortam. Olajozott formára csavarjuk (nálam fém doboz+alufólia) és meghengergetjük. Lekenjük olvasztott mézes-vajas keverékkel, és fahéjas cukorba forgatjuk. 180 fokon 15-20p alatt aranybarnára sütjük. Kész!
Nektek mi a kedvenc ízetek? A belsejét megkentem nutellával és kis liofilizált málnával szórtam meg, de kedvetek szerint kísérletezzetek ti is. 

Tipp: 
•    ha pihe puha végeredményt szeretnél, ne vékony tésztát csavarj a firmára, mert túl roppanós és átsült lesz. Legalább hüvelykujj vastag legyen a tészta
•    máz: kb 1 ek méz 50g vaj (arányaiban, ez nem lesz elég az összesre)

Forrás: Suga Paulina

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kólika

erős hasi fájdalmakkal járó betegségek (gyomorkitágulás, bélcsavarodás, bélsárrekedés... Tovább

enzimek (biokatalizátorok, fermentek)

alapvető jelentőségű, katalitikus hatású fehérjék, amelyek az élő szervezetben végbemenő... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal