Az ünnepek közeledtével mindig különleges ételek és sütemények készítése válik fontossá, hogy a családot és barátokat egyaránt elkápráztassuk. A mézes puszedli szilvalekvárral töltve recept nemcsak ínycsiklandó, de könnyen elkészíthető, és garantáltan az asztal középpontjává válik az ünnepi időszakban. Szánjunk egy kis időt a konyhában, hogy olyan élményeket teremtsünk, amelyek emlékezetesek lesznek!
Mézes puszedli hozzávalók
• 400 g liszt (+ 20/30 gramm a nyújtáshoz)
• 80 g rétesliszt
• 200 g cukor
• 60 g méz
• 50 g olvasztott vaj
• 1 db tojás
• 1 tk szódabikarbóna
• 1 tk mézeskalács fűszer, fahéj
• 1 dl víz
• Szilvalekvár
Cukormáz:
• 1 tojásfehérje
• 150 g porcukor
• Pár csepp citromlé
Így készítsük el a mézes puszedlit szilvalekvárral
Egy érdekes dologgal kezdünk: egy karamell oldatot készítünk, ízt és színt ad majd a puszedlinknek. Egy lábasban egy evőkanál cukor kezdünk olvasztani, egészen addig amíg sötétbarna lesz, majd 1 dl vizet adunk hozzá és a többi cukorral együtt, majd a méz és az ízesítő anyagok jönnek, felforraljuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A liszt felét hozzáadjuk a karamell oldathoz, a liszt másik felét félrerakjuk, bele keverjük abba a szódabikarbónát, félretesszük.
A lisztes karamelles keverékünket egy erős habverővel összedolgozzuk, majd mehet hozzá az olvasztott vaj, az egész tojás, és elkeverjük alaposan, ezek után jöhet a szódabikarbónás liszt is.
Összeállítjuk a tésztát (lágy tésztát kapunk), majd enyhén réteslisztezett deszkán kinyújtjuk, nem túl vékonyra, majd kis golyókat formázunk belőle, kilapítjuk beleteszünk egy kis késnyi szilvalekvárt, összezárjuk, gömbölyítjük. Enyhén lenyomkodjuk a golyóknak a tetejüket. Alsó-felső sütéssel 13-15 percig sülnek 160-170 fokon.
A cukormázat 1 tojásfehérjéből és 150 gr porcukorral gőz fölött folyamatos kevergetés mellett „csípősre” hevítjük, és pár csepp citromlevet is rakunk hozzá. Azonnal fel is használhatjuk, meghempergetjük benne a puszedliket, sütőpapíron vagy szilikonon hagyjuk megszáradni őket.
Reméljük, hogy ez a recept és az ezzel járó hangulat hozzájárul az ünnepek varázsához és azokhoz a boldog pillanatokhoz, amelyeket az asztal körül tölthetünk el szeretteinkkel. Jó étvágyat és boldog ünnepeket kívánunk!
Kép és recept: Bebepiskóta
Megosztás:Social oldalaink:
Gyakori kérdések
Miért lesz kemény a mézes puszedli sütés után?
A puszedli kezdetben mindig keményebb, de pár nap alatt egy jól záródó dobozban, esetleg egy darab almával együtt tárolva megpuhul és kellemesen omlós lesz.
Meddig áll el a mézes puszedli?
Hűvös, száraz helyen, légmentesen zárva akár 2-3 hétig is friss marad, így kiváló előre elkészíthető karácsonyi sütemény.
Kihagyható a szilvalekvár a receptből?
Igen, a puszedli lekvár nélkül is elkészíthető, de a töltelék extra szaftosságot és karakteres, ünnepi ízt ad neki.