Az ünnepek közeledtével mindig különleges ételek és sütemények készítése válik fontossá, hogy a családot és barátokat egyaránt elkápráztassuk. A mézes puszedli szilvalekvárral töltve recept nemcsak ínycsiklandó, de könnyen elkészíthető, és garantáltan az asztal középpontjává válik az ünnepi időszakban. Szánjunk egy kis időt a konyhában, hogy olyan élményeket teremtsünk, amelyek emlékezetesek lesznek!
Mézes puszedli hozzávalók
• 400 g liszt (+ 20/30 gramm a nyújtáshoz)
• 80 g rétesliszt
• 200 g cukor
• 60 g méz
• 50 g olvasztott vaj
• 1 db tojás
• 1 tk szódabikarbóna
• 1 tk mézeskalács fűszer, fahéj
• 1 dl víz
• Szilvalekvár
Cukormáz:
• 1 tojásfehérje
• 150 g porcukor
• Pár csepp citromlé
Így készítsük el a mézes puszedlit szilvalekvárral
Egy érdekes dologgal kezdünk: egy karamell oldatot készítünk, ízt és színt ad majd a puszedlinknek. Egy lábasban egy evőkanál cukor kezdünk olvasztani, egészen addig amíg sötétbarna lesz, majd 1 dl vizet adunk hozzá és a többi cukorral együtt, majd a méz és az ízesítő anyagok jönnek, felforraljuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A lisztes karamelles keverékünket egy erős habverővel összedolgozzuk, majd mehet hozzá az olvasztott vaj, az egész tojás, és elkeverjük alaposan, ezek után jöhet a szódabikarbónás liszt is.
Összeállítjuk a tésztát (lágy tésztát kapunk), majd enyhén réteslisztezett deszkán kinyújtjuk, nem túl vékonyra, majd kis golyókat formázunk belőle, kilapítjuk beleteszünk egy kis késnyi szilvalekvárt, összezárjuk, gömbölyítjük. Enyhén lenyomkodjuk a golyóknak a tetejüket. Alsó-felső sütéssel 13-15 percig sülnek 160-170 fokon.
Reméljük, hogy ez a recept és az ezzel járó hangulat hozzájárul az ünnepek varázsához és azokhoz a boldog pillanatokhoz, amelyeket az asztal körül tölthetünk el szeretteinkkel. Jó étvágyat és boldog ünnepeket kívánunk!
Kép és recept: Bebepiskóta