Szaloncukor készítése saját kezűleg

hirdetes

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Ugye mennyivel jobb lenne igazi, házi finomságot enni karácsonykor, amiről tudod is miből készült? Idén ne vásárolj feleslegesen aromával telepakolt szaloncukrot – hanem készítsd el saját magad a karácsony egyik legkedveltebb kellékét otthon!

Készítsünk szaloncukrot saját kezűleg

A karácsony ma már szinte elképzelhetetlen szaloncukor nélkül. Kutatások alapján ebben az időszakban egy átlagos család 1,5 kiló szaloncukrot fogyaszt el, ami hát valljuk be, nem kevés. A boltok polcain pedig egyre több az ócska, ízetlen vagy túlaromázott szaloncukor. Szerintem ez különösen igaz a kókuszos ízre – gyermekkorom kedvencére. Évről évre egyre kevésbé fogyaszthatóak ezek a szaloncukrot, a minőségi termékek ára pedig az egekbe szökött. Ha te is szeretnél otthon készült, igazán ízletes kókuszos szaloncukrot a karácsonyfa alá, annak semmi akadálya! Egész egyszerűen elkészíthető ez a nagyszerű finomság, és hidd el, nagy sikere lesz! 

Hozzávalók nagy családra: a töltelék: 100 dkg kókuszreszelék, 100 dkg vaj, 100 dkg cukor, 4 dl tejszín. A bevonat: 80 dkg jó minőségű csokoládé (ét vagy tej – ízlés alapján), 6-7 evőkanál olaj. Az itt leírt adagból két nagy tepsinyi szaloncukor készülhet, ha nincs igény ilyen mennyiségre felezd el az adagokat nyugodtan!

hirdetes

Két nagyobb méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral. A tejszínt, a cukrot és a vajat tedd bele egy nagy lábasba, és forrald össze, amíg teljesen elkeveredik benne minden hozzávaló, és a vaj is felolvad. Vedd le a tűzről a keveréket, és öntsd hozzá a kókuszreszeléket. Ha szeretnéd, tovább ízesítheted fahéjjal, vaníliás cukorral, vagy amivel csak szeretnéd. Az alaposan elkevert masszát oszlasd el a két tepsibe egyenlő arányban.

A masszának kb. centi vastagnak kell lennie, de ha több kókusszal szeretitek lehet vastagabb is. Hagyd kihűlni a kókuszos keveréket, majd hűlés után tedd a hűtőbe egy éjszakára. Ha kihűlt, vágd apró kockákra a kókuszt. Ekkor már egy viszonylag szilárd állagú masszának kell lennie a kókuszos tölteléknek, és szépen szeletelhető, kivehető a tepsiből.

Készítsd el a csoki bevonatot!

Egy lábasban forralj vizet és egy hőálló (pl. fém) tálba tedd bele a csokit, és tedd a forró víz fölé a lábas tetejére. A csoki itt szépen lassan fel fog oldódni, de kevergesd folyamatosan. Keverd hozzá az olajat, és mikor szép egységesre olvadt, mártogasd bele a kókuszkockákat, és egy sütőpapíron hagyd megszilárdulni a csokit. Egyszerre nem érdemes az egész csokit felolvasztani, mert nem tudsz olyan gyorsan dolgozni és becsomósodik – így azt ajánlom részetekben készítsd a csokibevonatot.

hirdetes

Ha elkészültél mindennel, és szépen megszáradt a csoki is, jöhet a csomagolás! Persze ezt akár ki is hagyhatod, anélkül is nagy sikere lesz, de érdemes pár darabot mutatóba szép csomagolásba tenni. Mivel ez az édesség tejszínes, ezért nem áll el olyan sokáig, mint a bolti mű-csokoládék. Hűtőben tárold, így azért 3-4 hétig fogyasztható marad, de szerintem úgyis hamarabb elfogy majd ez a különleges finomság!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-11-22

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Ideje lenne, hogy végre mindenki elfelejtse a csomagolópapírt, mostani cikkemben megmutatom, milyen szuper alternatívák léteznek a csomagolópapír helyettesítésére!

2018-12-13

Döbbenetes videó, ennyi idő alatt ég le az egész lakás a karácsonyfa miatt!

Döbbenetes ez a videó, érdemes mindenkinek megnéznie! Közeleg a karácsony, és minden házban lesz, vagy már van is karácsonyfa, sokan viszont nem gondolnak arra, hogy mekkora kárt okozhatnak ezek a növények..

2021-01-19

Erkély télen - 10 trükk a dekoráláshoz

Kis kiegészítő helyiség nyáron, viszont télen is ki lehet használni. 10 ötlet, hogyan dobhatod fel a kültéri területet, ezáltal szebbé téve az otthonodat.

2019-12-16

Mindig van lejjebb – Itt a kaktuszalakú műfenyő karácsonyra…

Már nem elég, hogy van műfenyő, kitalálták a kaktuszalakú műfenyőt is. Mostani cikkemben elmondom, hol és mennyiért vásárolhatod meg a kaktuszkarácsonyfát!

2019-11-21

Karácsonyi manók őrületében – Így készítsd el saját kezűleg!

Nagyon mutatósak, feldobják a napunkat, nem mellesleg még aranyosak is – Ismerkedj meg te is a karácsonyi manókkal, és készítésük menetével!

2019-11-22

Ezért nincs helye a te otthonodban sem a grincsfának!

Nagyon sok embernek nyerte el a tetszését a grincsfa, pedig egyáltalán nincs helye a lakásokban. Nézzük, mit érdemes tudni a grincsfáról, olvasd el a grincsfáról szóló írásunkat.

2019-12-06

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonya a karácsonyi ünnep egyik kihagyhatatlan eleme, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kocsonyáról, és a legjobb kocsonyareceptet is megosztom veletek!

2019-12-21

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

A zserbó hozzátartozik a karácsonyi ünnepkörhöz, éppen ezért most megmutatom nektek a tökéletes zserbó receptjét. Olvassátok el cikkünket és ismerjétek meg a zserbó receptjét!

További cikkek ebben a témában


ciszta (cysta)

kóros körülmények között a különféle szervekben váladékpangásból, fejlődési... Tovább

Vitara

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény magas-közepesen magas,... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek