Legyenek isteni ételek a szilveszteri asztalon!

Szilveszteri sós falatkás tál - mindenki kedvence lesz

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A szilveszteri mulatság lehet meghitt, otthon a családdal vagy kettesben a párunkkal, de lehet igazi, hangos házibulis változat is. Bármelyik is lesz számodra idén aktuális, a finom falatok mindig jól jönnek. Csináljunk meg ezekből a receptekből párat, mindegyik nagyon hamar összedobható és eteti magát! 

Szilveszteri recept

Pizzás csiga – a gyerekek kedvence

-    1 csomag leveles tészta
-    400 gr aprított paradicsom
-    1 tk. oregánó
-    1 tk. bazsalikom
-    fél tk. cukor
-    1 gerezd fokhagyma
-    1 tk. keményítő
-    2 tk. víz
-    sajt

A paradicsomkonzervet leszűrjük és a fokhagymával, sóval, cukorral és fűszerekkel leturmixoljuk. A tűzhelyen felforraljuk és a vízzel elkevert keményítővel besűrítjük és kihűtjük. A levelestésztát megkenjük ezzel a finom pizzakrémmel, ízlés szerint rakhatunk rá feltéteket is, mehet a reszelt sajt és felcsavarjuk. Sütőpapírozott tepsire rakjuk a felszeletelt karikákaakt, tojással lekenjük és 180 fokos sütőben 12-15 percig készre sütjük. 

Grissini – a legfinomabb ropogós mártogatóshoz

-    400 gr liszt
-    1 tk só
-    2 dl víz
-    12 gr friss élesztő
-    3 ek. olívaolaj
-    5 darab aszalt paradicsom
-    1 tk. rozmaring
-    1 ek. sajt

Langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. Az olajat, paradicsomot, rozmaringot és a sajtot krémes állagúra turmixoljuk. A liszthez hozzáadunk mindent, összeállítjuk a tésztát és 5 percig dagasztjuk. Duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kissé kinyújtjuk és késsel feloszlatjuk. Tetszőleges méretű és vastagságú rudakat sodrunk, majd egy tepsire helyezve, egymástól távol 200 fokon 6-8 perc alatt megsütjük. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel, salsa szósszal, humusszal, vagy azzal amit kívánunk mellé. 

Sajtos kifli – az örök klasszikus

Tészta:

-    600 gr liszt
-    100 gr vaj
-    1 tojás
-    175 gr tejföl
-    3 tk. só
-    1 kk. cukor
-    1,5 dl tej
-    30 gr élesztő

Rétegezés:
-    100 gr vaj
-    120 gr sajt

Tetejére:
-    egész tojás
-    sajt

Langyos tejfen felfuttatjuk az élesztőt 1 kk cukorral. Tálba bekészítjük az összes hozzávalót, beletesszük a felfutott élesztőt, és összeállítjuk a tésztát. Lisztezett felületen kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük puha vajjal, reszelt sajttal leszórjuk, és feltekerjük mint egy csigát. Kelesztjük egy óráig így hűtőben, majd elfelezzük, és kinyújtjuk egy vastagabb csíkká a tésztát. Háromszögekre osztjuk, bevágjuk a „talptá” és felcsavarjuk. Sütőpapírozott tepsire rakjuk, ott újrakelesztjük, ami kb. 1 óra alatt megvan. Majd lekenjük egész tojással, megszúrjuk sajttal. 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. 

Csináljunk mártogatósokat!

Padlizsánkrém
-    1 db padlizsán
-    2 gerezd fokhagyma
-    fél fej lilahagyma
-    1 ek. majonéz
-    1 tk. mustár
-    só, bors

200 fokos sütőben a felezett padlizsánt „arccal” lefelé fordítva megsütjük, kb. 20 perc alatt. Ha kihűlt, kikaparjuk a belsejét és összeturmixoljuk a többi hozzávalóval. 

Sült paprikakrém
-    2db pritamin paprika
-    1 tk sűrített paradicsom
-    fél fej vöröshagyma
-    1 gerezd fokhagyma
-    80 gr krémsajt
-    só

Megmossuk a paprikát, 200 fokos sütőben kb. fél óra alatt megsütjük, ez alatt háromszor megforgatjuk, hogy az összes oldala átsüljön. Hagyjuk kihűlni, majd lehúzzuk a héját, csumázzuk, magozzuk. Hagymákat megpirítjuk kevés olajon, ha kihűltek, mindent összeturmixolunk. 
 

Forrás: Suga Paulina

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet

a kistermelõi élelmiszer-termelés, -elõállítás és -értékesítés feltételeirõl Az... Tovább

árvacsalán (Lamium)

a kajakosok családjának egyik nemzetsége. Gyomtársulásokban gyakori a négyszögletes, gyakran... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsonyi asztal