notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Így készül a tökéletes zserbó

Hirdetés

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy olyan süteményt mutatok most nektek, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, tartsatok velem és ismerjétek meg a zserbó tökéletes receptjét, imádni fogjátok! 

Zserbó elkészítésének menete

A zserbó története

Az eredeti recept a zserbó névadójától, a svájci Gerbeaud Emiltől származik. A cukrász bejárta Franciaországot, Angliát, végül mégis Budapesten telepedett le, Kugler Henrik hívására, még pedig azért, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését elvállalja. 

 

A Vörösmarty téren – annó Gizella tér – működő cukrászda az elegáns világ találkozóhelyeként volt számon tartva, ennek megfelelően a tökéletes cukrászmestert kereste Kugler, aki már látott világot, és nyitott az újításokra. Ezt a személyt meg is találta, a svájci cukrász számos újítást hozott rövid időn belül, új termékekkel, például bonbonokkal, cukorkákkal, vajas, párizsi és más krémekkel bővült a kínálat.

 

A cukrászdában hamar a legkedveltebb termékek közé emelkedett a konyakos meggy és természetesen a korábban megálmodott zserbó! Egy idő után már nem csak a városban szállították a süteményeket, hanem az ország más tájaira, és még külföldre is, még a török szultán hámere számára is! A klasszikus zserbó a csoki-dió-sárgabarack isteni hármas tökéletes íz kombinációjának köszönheti népszerűségét, valamint annak, hogy soká eláll, sőt… minél többet pihen, annál finomabb. Most pedig jöjjön az eredeti recept! 

Hirdetés

 

A tökéletes zserbórecept

Erre van szükségünk a tésztához: 100 dekagramm finomliszt, 50 dekagramm margarin, másfél deciliter tej, két dekagramm élesztő, fél deciliter rum, 15 dekagramm kristálycukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, szódabikarbóna. A töltelékhez szükségünk lesz 60 dekagramm darált dióbélre, 50 dekagramm kristálycukorra és 60 dekagramm sárgabaracklekvárra. A tetejére pedig 20-24 dekagramm étcsokoládé, vagy csokimáz (15 dkg cukrot keverjünk össze 5 evőkanál kakaóporral, és 5 evőkanál vízzel. Kevergessük kis lángon, amíg el nem olvad a cukor, ekkor adjunk hozzá 3 dkg vajat. A folyékony masszát tegyük a tésztára és hagyjuk megkötni rajta). 

 

A zserbó elkészítésének menete

Morzsoljuk el a lisztet a vajjal, langyosítsuk meg a tejet és morzsoljuk bele az élesztőt, ezután hagyjuk, hogy kissé felfusson (10-15 perc). Langyosítsuk meg a rumot, és szórjuk bele a cukrot. Ha az élesztő felfutott, akkor a rumot és az élesztős tejet adjuk a liszthez és a tojások sárgájával, sóval, valamint szódabikarbónával tésztává gyúrjuk. Összegyúrás után tegyük a masszát a hűtőbe, legalább egy órára.

Hirdetés

 

Közben keverjük össze a cukrot a lekvárral, valamint a dióval. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk három egyenlő részre, és nyújtsuk egyesével tepsinagyságú lappá. Helyezzük kivajazott tepsibe az egyiket, majd simítsuk rá egyenletesen a diókrém felét, és fedjük le a második lappal. Kenjük rá a maradék diókrémet, és egy kis lekvárt vékonyan, majd fedjük le a harmadik lappal.

 

Egy tojássárgájával kenjük meg a tetejét, szurkáljuk meg villával és pihentessük 40-50 percig. Ezután jöhet a sütés, közepesnél valamivel kisebb lángon 40-50 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben. Végül mehet a tetejére a csokimáz, ezután várjuk meg, hogy megdermedjen teljesen, majd vágjuk szeletekre. Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-12

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2019-11-22

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Ideje lenne, hogy végre mindenki elfelejtse a csomagolópapírt, mostani cikkemben megmutatom, milyen szuper alternatívák léteznek a csomagolópapír helyettesítésére!

2019-11-11

Készíts adventi koszorút saját kezűleg – Példák és instrukciók szakértőktől!

Adventi koszorú készítése saját kezűleg, mostani cikkemben remek adventi koszorúötleteket mutatok nektek, de még azt is elmondom, hogyan készíthettek adventi koszorút!

2019-12-06

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonya a karácsonyi ünnep egyik kihagyhatatlan eleme, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kocsonyáról, és a legjobb kocsonyareceptet is megosztom veletek!

2019-12-21

A karácsony sokak által alig ismert szimbólumai

A karácsony szimbólumait ismerhetitek meg mostani cikkünkből, tartsatok velünk és ismerjétek meg a karácsony szimbólumait! Karácsonyi szimbólumok bemutatása.

2019-12-16

Mindig van lejjebb – Itt a kaktuszalakú műfenyő karácsonyra…

Már nem elég, hogy van műfenyő, kitalálták a kaktuszalakú műfenyőt is. Mostani cikkemben elmondom, hol és mennyiért vásárolhatod meg a kaktuszkarácsonyfát!

2019-12-12

Karácsonyfaválasztási kisokos – Szakértői tippek mindenkinek

Karácsonyfaválasztási kisokos mindenkinek, cikkünkből mindent megtudhatsz a karácsonyfák típusairól, nézzük, mit kell tudni a karácsonyfaválasztáshoz!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
632 379
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 345 461
Közösség

44/2006. (VI. 13.) FVM rendelet

az önálló ingatlanok helyrajziszámozásáról és az alrészletek megjelölésérõl Az... Tovább

boglya

a lekaszált széna egyik tárolási formája. A 3—4 m magas, kúp alakhoz hasonló boglya... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 5.0

Karácsony Karácsonyi asztal