Így készül a tökéletes zserbó

hirdetes

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

Szélesi Ferenc - Főkertész

Egy olyan süteményt mutatok most nektek, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, tartsatok velem és ismerjétek meg a zserbó tökéletes receptjét, imádni fogjátok! 

Zserbó elkészítésének menete

A zserbó története

Az eredeti recept a zserbó névadójától, a svájci Gerbeaud Emiltől származik. A cukrász bejárta Franciaországot, Angliát, végül mégis Budapesten telepedett le, Kugler Henrik hívására, még pedig azért, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését elvállalja. 

A Vörösmarty téren – annó Gizella tér – működő cukrászda az elegáns világ találkozóhelyeként volt számon tartva, ennek megfelelően a tökéletes cukrászmestert kereste Kugler, aki már látott világot, és nyitott az újításokra. Ezt a személyt meg is találta, a svájci cukrász számos újítást hozott rövid időn belül, új termékekkel, például bonbonokkal, cukorkákkal, vajas, párizsi és más krémekkel bővült a kínálat.

A cukrászdában hamar a legkedveltebb termékek közé emelkedett a konyakos meggy és természetesen a korábban megálmodott zserbó! Egy idő után már nem csak a városban szállították a süteményeket, hanem az ország más tájaira, és még külföldre is, még a török szultán hámere számára is! A klasszikus zserbó a csoki-dió-sárgabarack isteni hármas tökéletes íz kombinációjának köszönheti népszerűségét, valamint annak, hogy soká eláll, sőt… minél többet pihen, annál finomabb. Most pedig jöjjön az eredeti recept! 

hirdetes

A tökéletes zserbórecept

Erre van szükségünk a tésztához: 100 dekagramm finomliszt, 50 dekagramm margarin, másfél deciliter tej, két dekagramm élesztő, fél deciliter rum, 15 dekagramm kristálycukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, szódabikarbóna. A töltelékhez szükségünk lesz 60 dekagramm darált dióbélre, 50 dekagramm kristálycukorra és 60 dekagramm sárgabaracklekvárra. A tetejére pedig 20-24 dekagramm étcsokoládé, vagy csokimáz (15 dkg cukrot keverjünk össze 5 evőkanál kakaóporral, és 5 evőkanál vízzel. Kevergessük kis lángon, amíg el nem olvad a cukor, ekkor adjunk hozzá 3 dkg vajat. A folyékony masszát tegyük a tésztára és hagyjuk megkötni rajta). 

A zserbó elkészítésének menete

Morzsoljuk el a lisztet a vajjal, langyosítsuk meg a tejet és morzsoljuk bele az élesztőt, ezután hagyjuk, hogy kissé felfusson (10-15 perc). Langyosítsuk meg a rumot, és szórjuk bele a cukrot. Ha az élesztő felfutott, akkor a rumot és az élesztős tejet adjuk a liszthez és a tojások sárgájával, sóval, valamint szódabikarbónával tésztává gyúrjuk. Összegyúrás után tegyük a masszát a hűtőbe, legalább egy órára.

hirdetes

Közben keverjük össze a cukrot a lekvárral, valamint a dióval. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk három egyenlő részre, és nyújtsuk egyesével tepsinagyságú lappá. Helyezzük kivajazott tepsibe az egyiket, majd simítsuk rá egyenletesen a diókrém felét, és fedjük le a második lappal. Kenjük rá a maradék diókrémet, és egy kis lekvárt vékonyan, majd fedjük le a harmadik lappal.

Egy tojássárgájával kenjük meg a tetejét, szurkáljuk meg villával és pihentessük 40-50 percig. Ezután jöhet a sütés, közepesnél valamivel kisebb lángon 40-50 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben. Végül mehet a tetejére a csokimáz, ezután várjuk meg, hogy megdermedjen teljesen, majd vágjuk szeletekre. Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-12-06

A magyar falusi ember pudingja, így készül az igazi kocsonya!

A kocsonya a karácsonyi ünnep egyik kihagyhatatlan eleme, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kocsonyáról, és a legjobb kocsonyareceptet is megosztom veletek!

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2019-11-22

Soha többé ne használj csomagolópapírt karácsonykor (se)!

Ideje lenne, hogy végre mindenki elfelejtse a csomagolópapírt, mostani cikkemben megmutatom, milyen szuper alternatívák léteznek a csomagolópapír helyettesítésére!

2018-12-13

Döbbenetes videó, ennyi idő alatt ég le az egész lakás a karácsonyfa miatt!

Döbbenetes ez a videó, érdemes mindenkinek megnéznie! Közeleg a karácsony, és minden házban lesz, vagy már van is karácsonyfa, sokan viszont nem gondolnak arra, hogy mekkora kárt okozhatnak ezek a növények..

2020-11-23

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2020-12-17

Csináld magad karácsonyfa - 4 alternatív karácsonyfa ötlet mindenkinek!

Nincs karácsonyozás karácsonyfa nélkül. Az otthonokban minden évben feldíszítenek egy fenyőfát, ami alá aztán az ajándékok is bekerülnek szenteste.

2020-12-23

Karácsonyi filmek, amik nélkül nincs karácsony!

Nincs karácsony közös filmnézés nélkül, ezért összegyűjtöttem nektek a legjobb karácsonyi filmeket. Az örök klasszikusok mellett érdemes az újabbak közül is szemezgetni. Szerintünk ezek a legjobb karácsonyi filmek. Nektek melyik a kedvencetek?

2020-12-22

Az omlós, isteni finom linzertészta titka

Így készíthetünk istenien finom, omlós, roppanós linzertésztát az ünnepekre! Most megmutatom nektek a legjobb linzertészta receptet, ezt nektek is ki kell próbálnotok minél hamarabb!

További cikkek ebben a témában


harcsa (Silurus glanis)

a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó, Mo.-on a legnagyobbra növő, nagy fejű,... Tovább

génerózió

egy adott populációgen. állományának jelentős mértékű elszegényedése. A természetes... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal