Így készül a tökéletes zserbó

hirdetes

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy olyan süteményt mutatok most nektek, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, tartsatok velem és ismerjétek meg a zserbó tökéletes receptjét, imádni fogjátok! 

Zserbó elkészítésének menete

A zserbó története

Az eredeti recept a zserbó névadójától, a svájci Gerbeaud Emiltől származik. A cukrász bejárta Franciaországot, Angliát, végül mégis Budapesten telepedett le, Kugler Henrik hívására, még pedig azért, hogy az előkelő belvárosi cukrászda vezetését elvállalja. 

A Vörösmarty téren – annó Gizella tér – működő cukrászda az elegáns világ találkozóhelyeként volt számon tartva, ennek megfelelően a tökéletes cukrászmestert kereste Kugler, aki már látott világot, és nyitott az újításokra. Ezt a személyt meg is találta, a svájci cukrász számos újítást hozott rövid időn belül, új termékekkel, például bonbonokkal, cukorkákkal, vajas, párizsi és más krémekkel bővült a kínálat.

A cukrászdában hamar a legkedveltebb termékek közé emelkedett a konyakos meggy és természetesen a korábban megálmodott zserbó! Egy idő után már nem csak a városban szállították a süteményeket, hanem az ország más tájaira, és még külföldre is, még a török szultán hámere számára is! A klasszikus zserbó a csoki-dió-sárgabarack isteni hármas tökéletes íz kombinációjának köszönheti népszerűségét, valamint annak, hogy soká eláll, sőt… minél többet pihen, annál finomabb. Most pedig jöjjön az eredeti recept! 

hirdetes

A tökéletes zserbórecept

Erre van szükségünk a tésztához: 100 dekagramm finomliszt, 50 dekagramm margarin, másfél deciliter tej, két dekagramm élesztő, fél deciliter rum, 15 dekagramm kristálycukor, 3 tojássárgája, csipetnyi só, szódabikarbóna. A töltelékhez szükségünk lesz 60 dekagramm darált dióbélre, 50 dekagramm kristálycukorra és 60 dekagramm sárgabaracklekvárra. A tetejére pedig 20-24 dekagramm étcsokoládé, vagy csokimáz (15 dkg cukrot keverjünk össze 5 evőkanál kakaóporral, és 5 evőkanál vízzel. Kevergessük kis lángon, amíg el nem olvad a cukor, ekkor adjunk hozzá 3 dkg vajat. A folyékony masszát tegyük a tésztára és hagyjuk megkötni rajta). 

A zserbó elkészítésének menete

Morzsoljuk el a lisztet a vajjal, langyosítsuk meg a tejet és morzsoljuk bele az élesztőt, ezután hagyjuk, hogy kissé felfusson (10-15 perc). Langyosítsuk meg a rumot, és szórjuk bele a cukrot. Ha az élesztő felfutott, akkor a rumot és az élesztős tejet adjuk a liszthez és a tojások sárgájával, sóval, valamint szódabikarbónával tésztává gyúrjuk. Összegyúrás után tegyük a masszát a hűtőbe, legalább egy órára.

hirdetes

Közben keverjük össze a cukrot a lekvárral, valamint a dióval. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, osszuk három egyenlő részre, és nyújtsuk egyesével tepsinagyságú lappá. Helyezzük kivajazott tepsibe az egyiket, majd simítsuk rá egyenletesen a diókrém felét, és fedjük le a második lappal. Kenjük rá a maradék diókrémet, és egy kis lekvárt vékonyan, majd fedjük le a harmadik lappal.

Egy tojássárgájával kenjük meg a tetejét, szurkáljuk meg villával és pihentessük 40-50 percig. Ezután jöhet a sütés, közepesnél valamivel kisebb lángon 40-50 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni a tepsiben. Végül mehet a tetejére a csokimáz, ezután várjuk meg, hogy megdermedjen teljesen, majd vágjuk szeletekre. Jó étvágyat hozzá mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-12-19

Ha fel akarod dobni a karácsonyi linzert: csinálj körtés-karamellásat!

A linzer sok családnál kötelező karácsonyi sütemény, de mi lenne, ha egy kicsit feldobnánk ízek terén? Ez a körtés-karamellás változat istenien hangzik!

2022-12-10

Karácsonyi desszertgolyók: zserbós és marcipános-mákos

A karácsonyi falatkáknál nincs is jobb, főleg, ha édesek! Ezek az ünnepi desszertgolyók tökéletese kiegészítői lesznek a karácsonyi asztalnak.

2022-12-05

Karácsonyi gyümölcskenyér recept – egy hét után is puha!

A gyümölcskenyérnek igazán megvan az ünnepi hangulata, elkészítése pedig roppant egyszerű: az aszaltgyümölcsöket pedig kedvre variálhatod benne!

2022-11-30

Karácsonyi úszó gyertya készítése lépésről lépésre

A legcsodásabb karácsonyi dekoráció nem is gondolnád milyen egyszerűen elkészíthető: íme a karácsonyi úszó gyertya trükkjei, és konkrét elkészítési módja.

2022-12-22

Szilveszteri sós falatkás tál - mindenki kedvence lesz

Kettőt pislogunk és már itt is a szilveszter. Ha otthon maradsz vagy házibuliba mész, akkor is jól jönnek a házi finom faaltok, mutatjuk az elkészítésüket!

2022-12-14

Karácsonyi nagy takarítás – 9 feladat, amit soha nem hagyok ki a nagy nap előtt

Ha a karácsonyra gondolunk, valószínűleg nem a teltházas takarítás lesz az első dolog, ami eszünkbe jut. Pedig ezt nem kéne kihagyni az ünnepi takarítás során!

2022-12-29

Így gondozd az ünnepi ajándékként kapott növényeidet

Bizonyára sokan kaptunk karácsonyra virágot ajándékba, nem árt tudni néhány alapvető teendőt, amiket meg kell tennünk velük kapcsolatban!

2022-12-19

4 gyógynövény, ami segít a megfázás leküzdésében

Vesd be a természet erejét, és mondj búcsút a folyamatos téli betegeskedésnek - mutatjuk a legjobb gyógynövényeket megfázásra, influenza leküzdésére télre.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csibehúr (Spergula arvensis L.)

a szegfűfélék (Caryophyllaceae) családjához tartozik. Termesztették már az ókorban; nálunk... Tovább

izoméria

a szerves vegyületek molekuláit felépítő atomok többféle módon kapcsolódhatnak egymáshoz,... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi asztal