Gyenge málnaszezonra számítanak Nógrád megyében

Gyenge málnaszezonra számítanak Nógrád megyében

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A gyenge minőség miatt nem számítanak jó málnaszezonra Nógrád megyében, ráadásul az idén az exportkereslet is csökkent - mondta Schmidt Szilárd, a felvásárló- értékesítő berkenyei Faluszövetkezet vezetője. Várhatóan 500 tonnányi málnát takarítanak be a szezonban, vagyis a mennyiséggel nincs gond, a minőséggel viszont igen - tette hozzá.
Gyenge málnaszezonra számítanak Nógrád megyében

Április-májusban kellett volna az eső, ám akkor a szárazság miatt nem tudott fejlődni a gyümölcs, most viszont a betakarítási időszakban folyamatosan esik, emiatt fagyasztás után törik a málna, így pedig nem export minőségű - mondta a szakember.

Néhány 10 forintot már a felvásárlási árakon is kellett csökkenteni. A fertődi málna kilója jelenleg 400, a mallingé 380 forint, a lémálnáért 250 forintot fizet a Faluszövetkezet.
A bogyósgyölcsöt 30 nyugat-nógrádi faluból vásárolja a szövetkezet, amely évi ezer tonna gyümölcsöt dolgoz fel, ennek 30-40 százalékát teszi ki a málna.
Schmidt Szilárd elmondta: a málna 90 százalékát exportálják Nyugat-Európába, de az idei kereslet csökkent. A külföldi kereskedők olcsóbb gyümölcsöt tudnak vásárolni Szerbiából, Lengyelországból és Bulgáriából. Noha a termelők ezekben az országokban is hasonló időjárási körülmények között dolgoztak, a magyarországihoz képest 20-30-szor akkora területen termelik a bogyósgyümölcsöket, és ezzel arányos a mennyiség is.
Tavaly ilyenkor a nógrádi málna 80-90 százalékát már eladták, most még csak a felét - közölte a Faluszövetkezet vezetője.
Nyugat-Nógrádban 2000 és 2008 között 60 százalékkal csökkent a málnaültetvények területe.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

szakszövetkezet

termelő jellegű munkaszövetkezet, amely önálló jogi személy, de a tagsági viszony nem... Tovább

küsz (bökle, szélhajtó küsz, Alburnus [lucidus] al-burnus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, apró, ujjnyi nagyságú, ezüst színű hal.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés