Április metszés: ezeket a növényeket MOST kell megmetszened áprilisban!

5+1 növény, amit meg kell metszeni áprilisban

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavasz beköszönte a kertészkedés szezonjának kezdetét is jelzi, és ezen belül is kiemelt fontosságú a növények metszése. Áprilisban számos cserje és dísznövény hálás a szakszerű beavatkozásért, amivel serkenthetjük a növekedésüket, szebbé tehetjük a formájukat, és bővebb virágzást érhetünk el.

áprilisi metszés

Milyen növényeket kell metszeni áprilisban?

1. Levendula

A levendula egy illatos, sokoldalúan felhasználható növény, mely a mediterrán éghajlatról származik. A bőséges virágzás és a dús, kompakt bokorforma eléréséhez elengedhetetlen a tavaszi metszés. Áprilisban távolítsuk el az elhalt, száraz ágakat, és a tavalyi hajtásokat vágjuk vissza körülbelül kétharmadára. Ez serkenti az új hajtások növekedését, és elősegíti az egészséges, bő virágzást.

Levendula

2. Nyári orgona (Buddleja)

A nyári orgona vagy pillangóbokor gyors növekedésű cserje, amely vonzza a pillangókat és más beporzókat. A metszéssel kordában tarthatjuk méretét, és fokozhatjuk virágzását. Tavasszal, különösen áprilisban ajánlott az előző évi hajtások felét-kétharmadát visszavágni, ami serkenti az új, virágokat hordozó hajtások növekedését.

3. Díszfüvek

A díszfüvek változatos formájú és méretű, évelő növények, melyek látványos elemei lehetnek a kertnek. Tavasszal, az új növekedés kezdete előtt, távolítsuk el az elhalt, száraz leveleket és virágzatokat. A bokros növekedésű fajok esetében ritkítsuk meg a tövet, hogy a növény levegősebb legyen, így elősegítve az egészséges növekedést.

4. Hortenzia

A hortenzia változatos fajtái különböző időszakokban virágoznak. A tavasszal virágzó fajták esetében kerüljük a tavaszi metszést, mivel ez károsíthatja a virágzást. A nyáron és ősszel virágzó fajták esetében áprilisban érdemes elvégezni a metszést, eltávolítva a tél során elfagyott ágakat, és visszavágni a tavalyi hajtások egyharmadát a bőséges virágzás érdekében.

Hortenzia

5. Szőlő

A szőlő metszése összetett feladat, mely az egészséges növekedés és a jó terméshozam elengedhetetlen része. Áprilisban az előmetszést végezzük el, mely során eltávolítjuk a sérült, beteg, gyenge, és nem termő hajtásokat, előkészítve a növényt a következő növekedési ciklusra.

+1. Gyümölcsfák

A gyümölcsfák, mint az alma, körte, cseresznye, és őszibarack, metszése létfontosságú a termés minőségének és mennyiségének javítása érdekében. Április ideális időszak a sérült, beteg, és elhalt ágak eltávolítására, valamint a korona belsejének ritkítására, ami javítja a fény- és levegőáramlást, elősegítve ezzel a fa egészséges növekedését és termését.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-03-26

Honnan tudhatom, ha elfagyott a gyümölcsfám?

A jelenlegi tavaszi időjárás sajnos még hajnalban és este tartogat fagyokat, így a gyümölcsfáink könnyen elfagyhatnak, érdemes tudni, hogyan lehet megállapítani!

2024-04-03

Dél-Olaszország különleges növénye – most kell elültetni a szagos bükkönyt

A szagos bükköny (Lathyrus odoratus) egy egynyári kúszóvirág, ami egyenesen Szicíliából került át Európába. Mutatjuk mikor és hogyan ültesd el, gondozd.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

66/2007. (VII. 26.) FVM rendelet

a 2007. évben tavaszi fagykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk hitelhez jutási... Tovább

ragadozók (Carnivora)

az —>emlősök osztályába tartozó rend. Alakjuk, testnagyságuk változó. Fogazatuk... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény gyümölcs Házi kert