Tényleg megérkezett a tavasz: Itt az első körmendi gólya

Itt az első körmendi gólya

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hivatalosan is tavaszhoz érkeztünk, úgy látszik a virágzó fákon kívül, az állatok is érzékelik ezt. A természet újjáébred, vándorló madaraink is szép lassan hazatérnek. Már a legelső körmendi gólya is megérkezett, legalább is erről számolt be a Nyugat.hu.

Első körmendi gólya

Megérkeztek a gólyák, de mitől olyan különleges ez?

Ha egy kisgyermektől megkérdezed, biztosan nagyon sok mindent tud mondani a gólyákról, hiszen az óvodások egyik kedvenc témája ez. Imádják ezt a csodás, és különleges madarat. Vajon te is tudsz róla sok mindent? Mutatunk néhány érdekességet a gólyákról! A gólyák lenyűgöző madarak, melyek sok érdekes viselkedést és adaptációt mutatnak be életmódjuk és migrációs szokásaik során. Az emberi kultúrákban betöltött szerepük csak még inkább különlegessé teszi őket.

A gólyák hosszú utazók

A gólyák híresek hosszú migrációs útvonalaikról. Sok fajuk Afrikába vonul telelni, és tavasszal visszatér Európába, Ázsiába vagy a Közel-Keletre fészkelni. Egyes egyedek több ezer kilométert is megtesznek évente.

A gólyák hűségesek

A gólyák gyakran térnek vissza ugyanarra a fészekre évről évre, ami akár 2 méter átmérőjűvé és 500 kg súlyúvá is megnőhet az évek során. Sok esetben a párok is hűségesek egymáshoz, és minden évben újra együtt költenek.

A gólyák különlegesen kommunikálnak

A gólyák nem rendelkeznek hangszalagokkal, így nem képesek énekelni vagy bőgő hangokat kiadni, mint sok más madár. Kommunikációjuk egyik formája a csőrük klattogtatása, amelyet gyakran a fészeknél üdvözlésre vagy agresszió jeleként használnak.

A gólyák különleges szimbólumok

A gólyák sok kultúrában a szerencse, a termékenység és a hűség szimbólumai. Európában különösen népszerű a hiedelem, hogy a gólyák hozzák a babákat, ami a 19. századi Németországból származik.

A gólyák ragadozó madarak

Bár a gólyák elsősorban halakkal, békákkal, rovarokkal, és kisebb emlősökkel táplálkoznak, érdekes módon néha nagyobb állatokat, mint például kígyókat vagy akár más madarakat is zsákmányolnak. Az étrendjük nagymértékben függ a lakóhelyüktől és az évszaktól.

Természetvédelem

Sok gólyafaj állományát fenyegetik az élőhelyek csökkenése, a mezőgazdasági mérgek használata, és a klímaváltozás. Azonban, pozitív példaként, Európában a fehér gólya állományai sok helyen stabilizálódtak vagy nőttek a védelmi intézkedések és a természetvédelmi projektek, mint például a mesterséges fészkek telepítése, köszönhetően.

Gólyalábak

A gólyák hosszú lábai és nyakuk lehetővé teszi számukra, hogy sekély vízben vadásszanak. A lábaik nem csak a mozgáshoz nélkülözhetetlenek, hanem a hőszabályozásban is szerepet játszanak, mivel nincsenek sok verejtékmirigyük.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-04-10

Korhad a meggyfád törzse? - így segíts rajta!

Tanuld meg te is, hogyan tudod megmenteni a korhadt meggyfád törzsét szakértő tippjeinkkel. Kövesd az utasításinkat és tippjeinket, mutatjuk a legfontosabbakat!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-03-25

Húsvétra is tökéletes: Spenótos-tojásos pite RECEPT

Ha valami igazán húsvéti és egyben különleges tojásos ételt szeretnél, akkor ajánlom a spenótos-tojásos pite receptjét. A vendégek imádni fogják!

2024-03-18

500 iskolában tartanak oktatásokat az erdészettel kapcsolatban

A természet csodálatos, amit leginkább erdőjárás közben lehet megtapasztalni, a most elindított program keretein belül erről fognak beszélni a legkisebbeknek.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csemegekukorica (Zea mays conv. saccharata Koern.)

Amerika felfedezése után került Európába. Nagyban csak a 19. sz. óta termesztik. Magja, főleg... Tovább

Gyomirtó Teridox 500 EC

Az őszi káposztarepce alap gyomirtó szere.Hatóanyag: 500 g/l dimetaklórFelhasználható: Őszi... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok dísznövény Érdekességek Gazdaság