Tökéletes zeller termesztés könnyedén: így termessz zellert te is

Itt vannak a legjobb tippek a tökéletes zeller termesztéséhez egy kertésztől

Kiss Jázmin, kertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A zeller egy rendkívül tápláló zöldség, mely a világszerte ismert konyhák alapvető alapanyaga. Ugyanakkor sokan nem mernek hozzáfogni a termesztéséhez, mivel annak bizonyos finomságai vannak. Az alábbiakban megosztom azokat a bevált módszereket, melyek segítségével te is sikeresen termeszthetsz zellert a saját kertedben.

zeller termesztés

Zeller vetés és csíráztatás

A zeller termesztése a magvetéssel kezdődik. A zeller magjai rendkívül aprók, ezért a vetésük különös figyelmet igényel. Érdemes nyitott tálca módszert alkalmazni, ahol csak simán rászórjuk a magokat a tálca felületére, majd egy nagyon finom réteg komposztot teszünk rá. Fontos, hogy a zellermag fényre van szüksége a megfelelő csírázáshoz, ezért ne takard le teljesen.

Miután megszórtad a magokat, alaposan meg kell locsolni őket. Én személy szerint egy páratartalom kupolát teszek a tálca fölé, hogy a nedvesség minél tovább megmaradjon körülöttük. A „Tall Utah” fajta mellett többek között vörös és rózsaszín fajtákat is termesztek, melyek különleges színükkel díszítik a kertet.

Páratartalom kupola: ez egy olyan átlátszó fedél, általában műanyagból készült, amit a növények csírázásának elősegítésére használnak. Ráhelyezik a veteményes tálca tetejére, így létrehoz egy mini üvegházhatást. Ez segít fenntartani a magas páratartalmat és stabil hőmérsékletet a tálca fölött, ami elősegíti a magok gyorsabb és egyenletesebb csírázását. Ez a módszer különösen hasznos apró magvak, mint a zeller esetében, melyeknek fényre és egyenletes nedvességre van szükségük a sikeres csírázáshoz.

Páratartalom kupola

Csírázás után teendők

Néhány hét elteltével a magoknak ki kell csírázniuk. Ekkor eljött az ideje, hogy óvatosan szétszúrva külön modulokba helyezd át őket, ahol tovább növekedhetnek. Ez a lépés kritikus, mert itt dől el, hogy a növények mennyire lesznek életerősek.

A zeller átültetése és gondozása

Amikor a fiatal növénykék elég erősek lettek, át kell ültetni őket a végső termőhelyükre. Fontos, hogy rendszeresen öntözd őket, mivel a zeller alapvetően mocsári növény, tehát ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon.

A kifejlett növényeknél elkezdheted az egyes szárak betakarítását, ahogy és amikor csak szeretnéd. A növény továbbra is hozza a szárakat a szezon során, ami meghosszabbíthatja a betakarítási időszakot. Természetesen az egész növényt is betakaríthatod, ha szükséges. A legjobb időpont általában tavasszal van a kiültetéshez, amikor a nappali hőmérséklet már stabilan 10 °C felett van.

Zellert a kertben

Mielőtt kiültetnéd a növényeket, érdemes őket néhány napig hozzászoktatni a külső körülményekhez, egy folyamat, amit edzésnek nevezünk. Ezt úgy teheted meg, hogy naponta néhány órára kiviszed őket a szabadba, fokozatosan növelve az időtartamot, így segítve őket abban, hogy alkalmazkodjanak a külső hőmérsékleti különbségekhez és a szélhez.

Kedvenc zöldségem, a zeller

Szerintem a zeller alulértékelt növény, és nagyon szeretem termeszteni. Remélem, ezekkel a tippekkel te is sikeresen meg tudod majd valósítani a tökéletes zeller termesztést a saját kertedben. Kellemes kertészkedést és bőséges termést kívánok!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Törökszentmiklósi Földhivatal

Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétköznap de. 8 – 11,30 óráig hétfõn, szerdán du. is:... Tovább

visszakeresztezés

(back cross): az elsőhibridnemzedék (F1) keresztezése egyik szülői genotíoussal.Jelentős... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Zöldség