Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot - így előzd meg!

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Te is észrevetted, hogy mennyi helyen lehet magyar epret vásárolni? Gyanús is lett, hogy honnan van már most ilyen mennyiségben friss, hazai eper? Az economx leplezte le a külföldi epret, friss, zamatos termésként feltüntető árusokat.

Sok helyen magyar eperként árulják a külföldi importot

Lehet, hogy nem magyar eper a magyar eper?

Hát ismeritek a mondást, hogy nem minden arany, ami annak látszik. A magyar eper sem minden esetben magyar. A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is. Ha olcsón látsz, hazai mézédes epret kínáló alkalmi árusokat –útszélen, tér közepén, piacon, aluljáróban, vagy bármilyen más alkalmi helyen- azonnal gyanút kell, hogy fogj. Biztosan magyar az eper? Nem mai keletű a probléma, már évek óta panaszkodnak a magyar kereskedők, hogy sokan importtal árasszák el a piacot, és nyomják le az áraikat. Az economx egy TikTok videót hozott fel bizonyítékként, ahol jól látható, hogy valós problémával állunk szemben: kamionszámra érkeznek külföldről az import eprek. 

Mit tehetünk, hogy ne verjenek át az import eprekkel?

A videóban két jó tanácsot is adnak a szélhámos, termelőknek álcázott kereskedők ellen. ha vásárolsz útszéli árusoktól, ne elégedj meg egy egyszerű nyugtával, kérj áfás számlát is – a termelők könnyedén kiállítják, a csalók nem tudják telesíteni, ahogyan az őstermelői igazolványt sem fogják tudni megmutatni. A másik ügyes trükk lehet részedről, hogy megkéred a magyar epret termelőt, mutasson képet az ültetvényről, igazolva ezzel az áru eredetét. Egy termelő mindig fotózza a termését, hiszen büszke munkája gyümölcsére, könnyedén tud mutatni bizonyítékot neked.

Van már magyar eper?

Azt nem mondjuk, hogy dögivel, de van már magyar eper! A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható, amivel kapcsolatban az MTI híroldalán olvastunk bővebb információkat. A körképben kitértek arra is, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között - hívták fel a figyelmet a szakértők. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Gyümölcsfák kezdőknek - Ezeket ültesd el, ha pár éven belül termést szeretnél

Azon gondolkoztál, hogy jó lenne végre a kertedbe gyümölcsfákat is ültetni, de nem tudod milyeneket válassz? Elhoztuk a legjobb gyümölcsfákat kezdőknek.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-11

5+1 ok, amiért nem csíráznak a magjaid a kertben

A magok vetése nem mindig gyerekjáték, sokszor előfordul, hogy nem kezdenek el kicsírázni a földben, megmutatjuk a cikkben, hogy mik lehetnek ennek a fő okai!

2024-06-11

Ellepték a hangyák a kertem, mit tegyek?

A hangyák nem feltétlen ártalmas lények, azonban, ha ellepik a kertedet, az bosszantó tud lenni, ez esetben kövesd a kertészünk tanácsait a hangyák ellen!

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-05-26

Ütögesd meg a paradicsomjaidat és elmondom mi történik

Üssem meg a paradicsomjaimat? Igen, na de nem kell durva dologra gondolni: az alábbi cikkben elmondom nektek miért remek ötlet enyhén megütögetni őket!

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

2024-06-04

Növények, amik távol tartják a csigákat a kertedtől

Tudtad, hogy rengeteg növény képes távoltartani a csigákat? A cikkben bemutatott növények nemcsak szépek, illatosak, hanem még a a csigákat is riasztják.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Mv 223

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva nem, vagy nagyon... Tovább

98/2008. (VIII. 6.) FVM rendelet

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján 2007/2008. évi végrehajtási idõszakban nyújtott... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert