Ültessünk áfonyát májusban Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertész tippjeivel

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Kósa Dániel, gyümölcs szakirányú kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az áfonya, egy igen ízletes gyümölcsöt termő fás szárú bokor, fajtái száma nagyon sok, több mint 200 is megvan, termesztésben inkább a magas bokrú kék áfonyát használják, de nem ritka a rózsaszín termésűek, valamint a tőzegáfonyák sem. Ültetését április végén-május elején javasoljuk, így nem is lehetnének ennél aktuálisabbak Kósa Dániel gyümölcs szakirányú kertész tippjei és tanácsai. 

Áfonya

Áfonya betakarítása

A bokor hajtásrendszer igen törékeny, felfelé törő, zöld hajtások adják, levelei aprók, rövid levélnyélen ülnek. Virágai aprók fürtökben fejlődik, májustól nyílnak. A termése júliustól takarítható be egészen augusztus végéig, szeptember közepéig. Gyökérzete bolyhos, sekélyen gyökerezik, így többször kissebb dózisokban célszerű öntözni, erre a csepegtető öntözés a legalkalmasabb. Gyümölcsei 1,5-2 gramm közötti nagyságot érhetnek el, ez fajtától függ.

Áfonya betakarítása

Milyen talajt kedvelt az áfonya?

Talajban a tápanyagdús, mélyrétegű talajokat kedveli, a savanyú talajokat kedveli, ott fejlődik legjobban, és hozza a legbőségesebben a termést. Szabadföldbe ültetve, gondoskodnunk kell a talaj savanyításáról, vagy ha lehetőségünk van akkor cserépbe neveljük. Vízigénye nagy, így ügyeljünk a bőséges öntözésre, viszont így a talaj felsőbb rétegében a pH a semlegeshez közelíthet, így folyamatosan figyeljük, ha kell pótoljuk. Jó levegőgazdálkodású talajokat kedveli, tehát gondoskodjunk a lazításról, hogy ne tömörödjön meg nagyon. Fényigénye közepes, inkább a félárnyékos helyeket szereti, ahol szűrt fényt kap. 

Áfonya trágyázása

Kétévente trágyázzuk a gyökerek környékét, vagy év közben folyamatosan adagoljunk akár speciálisan áfonyáknak kifejlesztett tápoldatot. Fiatal korban érzékeny a fagyokra, így télre takarni kell akár mulccsal, vagy lomblevelekkel, szalmával, tőzeggel. a tövek takarását a időzítsük akkorra, ha már a hőmérséklet leesett, tartósan 0 fok körüli.

Áfonya ültetése

Szabadföldbe ültetéskor használjunk áfonyaföldet, melynek kémhatása megfelelően van beállítva, valamint, ha van lehetőségünk akkor fenyő forgácsot vagy darálékot. Utóbbiak bomlás során savanyítják a talajt, valamint használhatjuk a talajfelszín mulcsolására is, így a párologtatást csökkenthetjük. Házi praktika még, hogy a savanyúság levét elkeverve 10 liter vízben s evvel öntözve savanyíthatjuk a talajt. Ha konténerbe ültetünk akkor kevesebb mennyiségbe savanyítsuk a talajt, és tőzeges tápdús áfonyaföldbe telepítsük a töveket. 

Áfonya gondozása

Gondozása egyszerű, tél végén, tavasz elején esedékes. Telepítés után 3-5 évig nem kell metszeni. Későbbiekben is inkább ritkítani szükséges, valamint a sérült elszáradt hajtásokat távolítsuk el akár tőből. Ritkítás célja a lomb lazítása, hogy átjárja a fény. Mivel egy bokor akár 25-30 évig is teremhet, így az idő alatt ifjításra is szükség van. Ifjító metszésnél az 5 éves vagy annal idősebb részeket kell eltávolítani. 

Az áfonya növényvédelme

Növényvédelme nem bonyolult, viszonylag ellenálló faj. Kórokozóik főleg olyanok, amelyek széles körben fertőznek. Gombák között a Botrytis, azaz a szürkepenészes rothadás, mely a gyümölcsöket támadja, és a fitoftórás gyökérrothadás.  Pszeudomonászos ágelhalás is megtámadhatja. Kártevői között is főleg polifág fajok vannak, így  a levéltetvek, pajzstetvek, gubacsszúnyogok, vincellérek, pettyes szárnyú muslicák ellen kell védekeznünk. Növényvédelmében jobb a rendszeres megelőző kezelés, így 2-3 hetente kezeljük rovar, valamint gombaölővel. A szerek adagolási, keverési, felhasználási utasításait maradéktalanul tartsuk be.

Az áfonya felhasználása sokrétú

Felhasználását tekintve sokrétű, a friss fogyasztástól a dzsemeken, lekvárokon át egészen az italokig mindenhol megtaláljuk. Beltartalmi anyagaiban magas a C vitamin, béta-karotin, foszfor, magnézium, kalcium. Jelentős az antioxidáns tartalma. 

A nagyon sok áfonya fajtájából pár példa:

•    ’Berkeley’ : lassú növekedésű, júliusban érő fajta, tömött fürtökben hozott bogyói nagyok, 1,5 gramm körüliek, ízletesek, kékek. 
•    ’Brigitta’ : közepes növekedésű, nyár közepétől szeptemberig érő fajta, tömöttebb fürtökben nevelt bogyói nagyok, 1,5-2 gramm közöttiek, savasabb, roppanós, kékek. 
•    ’Spartan’ : középerős növekedésű, korán, júniusban érő fajta, laza fürtökben nevelt bogyói nagyok, lapítottak, hamvasak, kiváló zamatú. 
•    ’Darrow’ : gyors növekedésű, korai júniustól elhúzódóan érik, közepesen laza fürtökben bogyói nagyok, 2gramm körüliek,  lapítottak, kékek, édesebbek. 
•    ’Pink Lemonade’ : közepesen erős növekedésű, kései augusztusi érésű fajta, tömött fürtökben hozott bogyói közepesen nagyok, 1,5 gramm körüliek,  gömbölyű,  sötét rózsaszínűek, édeskés ízűek. 
•    ’Patriot’ : erős növekedésű,  nagyon fagytűrő, nyár közepén júniusban érő, tömöttebb fürtökben bogyói nagyok, 1,5-2 gramm közöttiek, roppanós kék színűek, kifejezetten édesek
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aszály

hőséggel párosuló tartós szárazság a növényi tenyészidő alatt. Lehet talaj-a. és... Tovább

22/2006. (III. 23.) FVM rendelet

a zöldség-gyümölcs termelõi értékesítõ szervezetek támogatásáról szóló 36/2005. (IV.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés kert Kertészet kertfenntartás