Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt, különösen vidéki területeken, ahol az emberek gyakran támaszkodtak saját kutakból származó vízre különböző célra. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért? Van bármilyen káros hatása a kútvíznek a kertben?

Hogyan használható a kútvíz a kertben?

A kútvíz biztonságosan használható locsoláshoz?

A kútvíz használatának biztonságossága nagymértékben függ a víz minőségétől, amely változhat a földrajzi helyzettől, a talaj típusától, és attól függően, hogy milyen szennyeződések vannak a környezetben. A kútvíz általában biztonságosan használható locsolásra, kertészeti célokra, mivel ezek az alkalmazások nem igényelnek ivóvíz minőségű vizet. Azonban fontos megjegyezni, hogy bizonyos szennyeződések, mint például nehézfémek vagy vegyi anyagok, károsíthatják a növényeket, vagy felhalmozódhatnak a talajban, ami hosszú távú környezeti hatásokkal járhat.

A kútvíz csak locsolásra használható?

Ha a kútvíz használatra kerül ivásra, főzésre vagy más háztartási célokra, fontos a víz minőségének rendszeres ellenőrzése, hogy meggyőződjünk arról, hogy biztonságos, nem tartalmaz az egészségre káros anyagokat. A kútvíz számos forrásból származó szennyeződéseket tartalmazhat, beleértve:

  • Baktériumokat, vírusokat és parazitákat, amelyek víz útján terjedő betegségeket okozhatnak.
  • Kémiai szennyeződéseket, például nitrátokat, amelyek mezőgazdasági tevékenységekből származhatnak, vagy nehézfémeket, mint a higany és az ólom.
  • Természetes előfordulású anyagokat, mint például arzént vagy fluoridot, amelyek bizonyos földrajzi területeken magas koncentrációban fordulhatnak elő.

Az állatok itatásával kapcsolatban is ugyanezt lehet elmondani, ebben az esetben is fontos a víz minőségének figyelemmel kísérését, mivel az állatok egészségét is befolyásolhatják a vízben lévő szennyeződések

Hogyan használható biztonságosan a kútvíz?

Bár a kútvíz gyakran használható locsolásra és egyéb nem ivási célokra, fontos az óvatosság és a víz minőségének rendszeres ellenőrzése, különösen, ha ivóvízként is szeretnéd használni, esetleg állatok itatására. Ha ezeket a lépéseket követed, nem lesz baj. 

  • Vízvizsgálat: Rendszeres vízminőségi vizsgálat elvégzése akkreditált laboratórium által ajánlott, hogy megállapítsák, a víz megfelel-e az egészségügyi és biztonsági előírásoknak. A kútvíz vizsgálata egy párlépéses rutin feladat, de fontos, hogy szakértők végezzék el azt.
  • Szűrőrendszerek: Amennyiben a vízvizsgálat szennyeződéseket mutat ki, szükség lehet szűrőrendszerek telepítésére vagy más víztisztítási módszerek alkalmazására, ezzel kapcsolatban minden bizonnyal kapsz majd bővebb tájékoztatást a vizsgálatot végzőktől. Emellett érdemes tájékozódni a helyi hatóságoknál és az egészségügyi szervezeteknél a kútvíz használatával kapcsolatos ajánlásokról és előírásokról.
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

2024-01-03

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést. Januárban ültetendő virágokat mutatunk.

2024-01-19

A fehér tündérrózsa lett az év vadvirága

Az Év Vadvirága szavazás győztese a fehér tündérrózsa lett. A kezdeményezés célja, hogy a nagyközönség jobban megismerje a hazánkban élő ritka növényfajokat.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

efozit-alumínium hatóanyagú gombaölő szer

a hatóanyag szisztemikus tulajdonsagú (—>szisztemikus hatású növényvédő szerek);... Tovább

68/2006. (IX. 25.) FVM rendelet

a szárított takarmány kvótával szabályozott támogatása 2004/2005. gazdasági évtõl... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok kertfenntartás Talajművelés Tudomány