Így növeld meg bazsalikomod termését: mutatjuk a legjobb tippet, ami segíthet benne!

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bazsalikom – a fűszer, ami nélkülözhetetlen a friss és aromás ételek elkészítéséhez. Legyen szó egy klasszikus olasz pestoról, egy frissítő nyári salátáról, vagy akár egy gazdag paradicsomszószról, a bazsalikom mindig emeli az étel ízét. De mi lenne, ha azt mondanám, hogy van egy egyszerű módszer, amivel akár meg is duplázhatod a bazsalikom növényeid termését? Akár otthon termeszted, akár a boltban vásárolt bazsalikomot használod fel, ez a trükk garantáltan több friss fűszerhez juttat.

Bazsalikom termés növelés

Metszés – a titkos fegyver

A kulcs a bazsalikom növények termésének növelésére a helyes metszésben rejlik. Sokan hajlamosak csak leszedni az egyes leveleket a növényről, amikor szükségük van rájuk, de ez hosszú távon nem a legjobb stratégia. A bazsalikom esetében a metszés, azaz a növény bizonyos pontokon történő visszavágása serkenti a növényt arra, hogy több oldalhajtást neveljen, így sokkal bokrosabb és termelékenyebb lesz.

Hogyan metszd a bazsalikomot?

•    Keresd meg a csomópontokat: A csomópont az a hely a száron, ahol két levél nő. Itt találhatók azok a kis "alvó" rügyek, amelyekből új szárak nőhetnek.
•    Metszés közvetlenül a csomópont felett: Használj egy éles, tiszta ollót vagy metszőollót, és vágd le a szárat közvetlenül a kiválasztott csomópont felett, körülbelül fél centiméterrel magasabban. Ez az eljárás ösztönzi a növényt, hogy aktiválja az alvó rügyeket, és két új szár növekedését kezdje el.
•    Rendszeres metszés: Ahogy a növény növekszik, ismételd meg ezt a folyamatot az újonnan kifejlődő szárakon. Az ideális az, ha nem hagyod, hogy a bazsalikom virágozzon, mert a virágzás gyakran gyengíti a levelek ízét és csökkenti a növény növekedését.

Bazsalikom termés növelése egyszerűen

Miért működik ez a módszer?

A metszés nem csak a növény bokrosodását segíti elő, hanem arra is ösztönzi, hogy erőteljesebben növekedjen. Amikor egy növény szárát visszametszed, az növény hormonális változásokat indít be, amelyek arra ösztönzik, hogy új szárakat és leveleket fejlesszen. Ez a folyamat hosszabb élettartamot és nagyobb termelékenységet eredményez.

Tippek és trükkök

•    Fény és víz: Győződj meg róla, hogy a bazsalikom növényed elegendő napfényt és vizet kap. A bazsalikom szereti a sok fényt, így az ablakpárkány ideális hely lehet neki, különösen, ha déli fekvésű.
•    Tápanyagok: Alkalmanként érdemes biológiai eredetű tápoldattal is etetni a növényt, különösen akkor, ha bőséges termést szeretnél.
•    Használd ki a levágott szárakat: A levágott szárakat ne dobd ki; helyezd őket vízbe, ahol gyökerezni fognak. Így új növényeket kaphatsz, amelyeket később elültethetsz.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

333/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet... Tovább

homoki ballagófű (Salsola káli L.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, parlagokon, száraz gyeptársulásokban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény gyógynövénytermesztés