Ne bántsátok a lopódarazsat, Boros Tibor méhrajbefogó elmondja nekünk miért!

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Boros Tibor, méhraj befogó
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A lopódarázs, ez a kis "zizi", ahogy Boros Tibor méhraj befogó fogalmaz, egyedülálló és különleges lény a rovarvilágban. Sokan találkozhattunk már vele, ahogy a nyitott ablakon át beköltözik szobánk sarkába és apró, sárból készült tölcséreket épít. Ez a viselkedés talán elsőre idegenítő lehet, de ha jobban megismerjük, rájövünk, hogy a lopódarázs nemcsak, hogy ártalmatlan, de kifejezetten hasznos társunk a kertben.

Ne bántsátok a lopódarazsat

Miért éppen a lopódarázs?

A lopódarázs egy önálló életmódot folytató darázs, ami nem alkot családi közösséget, mint sok más rovar. Ennek ellenére rendkívül érdekes életmódot folytat. Sajátos módon, nem a növényi nedvekkel vagy más rovarokkal táplálkozik, hanem egy speciális módszert alkalmaz. Építőtevékenysége során apró sár galacsinokat hord össze, melyekből kis tölcsér alakú fészkeket készít, ahová később lebénított pókokat gyűjt.

Lopódarázs: miért hasznos?

Hogyan használja fel a pókokat a lopódarázs?

A lopódarázs igazán egyedi stratégiát alkalmaz a szaporodás során. Miután elkészül a sárból épített fészke, elkezdi azokat lebénított pókokkal telehordani. Ezek a pókok nem azonnali táplálékforrásként szolgálnak, hanem sokkal inkább egyfajta "konzervként" funkcionálnak. A darázs petéit a még élő, de mozgásképtelen pókok testébe helyezi el, így biztosítva, hogy a kikelő lárvák friss táplálékhoz jussanak.

Miért hasznos a lopódarázs?

Túl azon, hogy izgalmas megfigyelni építkezésüket és a természet egy különleges oldalát megismerni, a lopódarázs jelentős hasznot hoz a kiskerteknek. Ahogyan Boros Tibor is említi, ez a kis rovar összeszedi a kertből a különböző kártékony kis tetveket és férgeket. Ezzel nemcsak a saját életciklusát biztosítja, hanem védelmet nyújt növényeinknek is, természetes módon csökkentve a kártevők populációját.

Miért ne bántsuk a lopódarazsat?

A lopódarázs, bár beléphet otthonainkba, nem jelent veszélyt ránk. Nem támadó típusú és nem csípi az embert, kivéve, ha közvetlenül fenyegetve érzi magát. Ezért ha egy lopódarázst látunk a lakásban vagy a kertben, próbáljuk meg nem bántani. Tisztelettel és kíváncsisággal forduljunk felé, és hagyjuk, hogy végezze a maga hasznos munkáját.

Összefoglalás: szeressük a lopódarazsat

A lopódarázs érdekes és hasznos kis állat, amely a természet egyik csodálatos teremtményeként segít fenntartani a biodiverzitást és a kertek egészségét. Szeressük és tiszteljük őt, és adjunk neki esélyt, hogy segíthessen nekünk a kertünkben. Boros Tibor szavaival élve: "Szeressük őt, és ne bántsuk ha lehet!" Ezzel nem csak őt védelmezzük, hanem a természetes ökoszisztémát is támogatjuk, amelyben ő és mi is részesei vagyunk.

Tippek a lopódarázs megfigyeléséhez és támogatásához

  • Hagyj meg virágzó növényeket: A lopódarázs imádja a nektárt, így a virágzó növények, mint az orbáncfű, a vadvirág és a kapor nagyszerű táplálékforrást jelentenek számára. Ezenkívül ezek a növények vonzzák a pókokat is, amik a lopódarázs zsákmányát képezik.
  • Kerüld a vegyszereket: A rovarirtók nemcsak a kártevőket pusztítják el, de a lopódarazsat és más hasznos rovarokat is. Ha lehetséges, biokertészkedj, és természetes módszerekkel védekezz a kártevők ellen.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árvacsalán (Lamium)

a kajakosok családjának egyik nemzetsége. Gyomtársulásokban gyakori a négyszögletes, gyakran... Tovább

korai tenyésztésbevétel

az állatok tenyésztésbe állítása a tenyészérettség előtt. Túlzásba vitele káros, mert... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás