Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Virágzik a lilaakác, több kert, sőt utca is el van árasztva csodás virágokkal, és az ezzel járó kellemes illatokkal. Imádjuk a lilaakácot, ha te is, akkor minden bizonyára neked is van, így az is érdekelhet, hogy hogyan és mikor kell megmetszeni. 

Lilaakácot mikor kell megmetszeni?

Mikor kell megmetszeni a lilaakácot?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében. Ezek a metszések segítenek abban, hogy a lilaakác szép formájú maradjon, kezelhető legyen, és minden tavasszal gazdag virágzást produkáljon. Rendszeres metszéssel biztosíthatod, hogy a növény egészséges maradjon, és maximalizálhatod a virágos rügyek számát.

Lilaakác nyári metszése

A nyári metszést általában júliusban és augusztusban végzik, amikor a növény virágzása már befejeződött. Ebben az időszakban a cél az, hogy visszavágd a szezon során gyorsan növekvő hajtásokat. Ilyenkor vágd vissza az aktuális évben nőtt hosszú hajtásokat (rügyhajtásokat) 5-6 levélpár hosszúságúra. Ez segít a növénynek, hogy kezelhető maradjon, és elősegíti a jövő évi virágzásra való rügyképződést.

Lilaakác téli metszése

A téli metszést késő tél felé, kora tavasszal végezd, még mielőtt az új hajtások növekedni kezdenének. Ez általában február-március időszakra esik. A téli metszés során koncentrálj arra, hogy formázd meg a lilaakácot, és távolítsd el a beteg, sérült vagy túl sűrűn növő ágakat. Továbbá rövidítsd meg az előző nyáron már visszavágott rügyhajtásokat 2-3 rügyre. Ez azért fontos, mert a lilaakác virágai ezekről a rövidített hajtásokról fognak kinyílni.

Tanácsok a lilaakác metszéséhez

Rendszeres és megfelelő metszéssel a lilaakác egészséges maradhat, és minden tavasszal gyönyörű virágokkal ajándékozhat meg. Mire figyelj a metszés során?

  • Cél: A lilaakác metszésének célja, hogy segítsd a növényt a fa szerkezetének megőrzésében, fenntartsd a kívánt formát, és elősegítsd a bőséges virágzást.
  • Eszközök: Használj éles, tiszta metszőollót vagy ágvágót, hogy elkerüld a betegségek terjesztését és a növény sérülését.
  • Biztonság: Mivel a lilaakác hajlamos nagy magasságokba nőni, ügyelj a biztonságra metszés közben, különösen, ha létrát használsz.
  • Figyelj a betegségekre: Figyelj a lisztharmatra, levéltetvekre és más rovarokra, amelyek károsíthatják a növényt. Időben történő kezeléssel, például megfelelő növényvédelmi szerek alkalmazásával megelőzhetők a komolyabb problémák. Ellenőrizd rendszeresen a növényt a betegségek és kártevők jeleiért, és szükség esetén alkalmazz megfelelő kezelést.
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fejlődés

meghatározott irányú, időben lezajló biol. folyamat; minőségileg több szakaszra osztható,... Tovább

magágy (vetőágy)

a mag befogadására előkészített talajréteg. Akkor jó, ha a —>vetőmag körül... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet virág