Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A kertészkedés során egyre több kertész ismeri fel a biotrágyák jelentőségét és előnyeit. Ha te is szeretnéd a kertedet természetes módon táplálni, akkor a nadálytő, más néven symphytum, lehet a tökéletes választás számodra. Ez a növény nem csak hogy bőséges zöld tömegével díszíti a kertet, hanem fantasztikus természetes trágya is készíthető belőle.

Nadálytőből készült trágya

A nadálytő jelentősége a biokertészetben

A nadálytő egy rendkívül hasznos növény, amelynek mély gyökérrendszere lehetővé teszi, hogy jelentős mennyiségű tápanyagot szívjon fel a talaj mélyebb rétegeiből. 
Ezek a tápanyagok – mint például a nitrogén és a foszfor – elérhetetlenek a sekélyebben gyökerező növények számára. A nadálytő levelei ezeket a tápanyagokat magukban hordozzák, így azok felhasználhatóvá válnak a kert többi része számára is, ha műtrágyaként használjuk fel őket.

Nadálytőből trágya

Hogyan készíthető biotrágya nadálytőből?

A trágya elkészítése egyszerű, de figyelmet igényel. A folyamat a következő lépéseket tartalmazza:

  • Levélgyűjtés: szedd le a nadálytő friss leveleit. Ügyelj arra, hogy egészséges, ép leveleket válassz.
  • Áztatás: helyezd a leveleket egy zárható edénybe, és önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje őket. Egy súly (például egy kő) segíthet a levelek víz alatt tartásában.
  • Erjesztés: hagyd az edényt zárt helyen, árnyékos, hűvös helyen legalább 2-3 hétig. Ez idő alatt a levelek lebomlanak, és a tápanyagok átitatják a vizet. Minél hosszabb ideig hagyod az oldatot erjedni, annál koncentráltabbá válik a műtrágya.
  • Szűrés és hígítás: az erjesztés után az oldatot szűrd le, hogy a rostos részek ne kerüljenek a kész műtrágyába. A koncentrált tápoldatot hígítsd vízzel – a hígítás mértéke függ attól, hogy mennyi ideig erjedt az oldat. Általában 1:10 arány ajánlott, de ha az oldat sötétebb, akkor nagyobb hígításra lehet szükség.

Használati útmutató és óvintézkedések

Mielőtt felhasználnád a műtrágyát, próbáld ki kis területen, hogy láthasd, hogyan reagálnak rá a növények. A nadálytő erős tápanyagtartalma miatt óvatosan kell bánni a koncentrációval, különösen az érzékenyebb növények esetében.
Figyelmeztetés: a nadálytő meglehetősen invazív növény, ezért ügyelj arra, hogy külön területet jelölj ki neki a kertedben. Rendszeres szüreteléssel és a terjedés figyelemmel kísérésével kordában tarthatod a növekedését.

Biokertészkedj biotrágyával!

A nadálytőből készült biotrágya kiváló választás minden biokertész számára, aki természetes módon szeretné táplálni növényeit. Ez a módszer nem csak hatékony, hanem környezetbarát is, és lehetővé teszi, hogy a kertedben rejlő teljes potenciált kihasználd. Kezdd el ma, és nézd meg, hogyan változik meg a kerted a nadálytő erejével!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot?

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szentendrei Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Ügyfélfogadás: Hétfõ: 13-16 Szerda: 8-16 Péntek: 8-12... Tovább

autolízis

a ->sejt elhalását követő bontási (önlebontás) folyamat. Az —>enzimfolyamatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény gyógynövénytermesztés kertfenntartás Talajművelés