Az akkus fűnyíró előnyei

hirdetes

Ezek alapján válassz akkus fűnyírót

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Még van pár hónapunk addig, hogy újra füvet nyírhassunk, azonban nem árt előre gondolkodni, főleg, ha idén új gépet szeretnél venni. A modern technológia számos új eszközt adott számunkra, amelyek használata egyszerű, mégis rendkívül hatékony. Az egyik ilyen eszköz az akkumulátoros fűnyíró, és bár ezek a gépek még gyerekcipőben járnak, kétségtelen, hogy gyorsan a kertészek egyik legkedveltebb fűnyírójává válnak szerte a világon. Ebben a cikkben egy teljes útmutatót nyújtunk az akkumulátoros fűnyírókhoz, amelyek segítségével kiválaszthatod a neked és a kertednek is megfelelő gépet.

Akkus fűnyíró

Mi az akkus fűnyíró és mire kell figyelnem?

Ha használtál régebben vezetékes fűnyírót, akkor ismered a kábelt és a vele járó bosszúságokat; az útban van, és mindig fennáll az esély, hogy megbotlunk benne. Sokan pedig már járhattunk úgy, hogy miközben használtuk, átmentünk véletlen a kábelen, a fűnyíró az egészet használhatatlanná tette. Ekkor jött valakinek az a nagyszerű ötlete, hogy távolítsuk el azt a bosszantó tápkábelt, és cseréljük ki egy akkumulátorrendszerre. 
Egyszerűen fogalmazva: az akkumulátoros fűnyíró újratölthető akkumulátorral működik, és nagyobb mozgásszabadságot biztosít a felhasználó számára a fű nyírása közben. Az akkumulátoros fűnyíró leggyakrabban egy vagy több lítium-ion akkumulátorral működik, amelyek számos elektromos szerszámban megtalálhatók, beleértve a fúrógépeket és még sok mást. Noha az akkumulátoros fűnyíró megjelenése óta már eltel egy kis idő, ezeknek a remek gépeknek az előnyei minden bizonnyal nyilvánvalóvá váltak.

Mit kell figyelembe venni akkus fűnyíró vásárlásakor?

Mint már említettük, számos akkus fűnyíró létezik a piacon, és ezek közötti választás nagymértékben függ a személyes preferenciádtól, a pázsitodtól és számos egyéb tényezőtől.
Mielőtt döntenél a megvásárolni kívánt modellről, fontos, hogy szánj egy kis időt a funkciók áttekintésére, hogy megbizonyosodj arról, hogy a modell megfelel a célnak.

Gyep mérete

Bármilyen típusú fűnyíró kiválasztásakor az egyik elsődleges szempont az, hogy mekkora a pázsit. A pázsit mérete sok mindent meghatároz, de elsősorban azt, hogy a méretének melyik fűnyíró típusa a legmegfelelőbb.
A nagyon nagy pázsitokhoz előnyös a benzines fűnyíró , míg a kisebb és közepes kertek ideálisak akkus fűnyíróhoz.

Vágási szélesség és magasság

Az akkumulátoros fűnyíró vágási szélessége megmutatja, mennyi füvet fog levágni egy menetben; például, ha a vágási szélesség 40 cm, akkor egy menetben 40 cm-es gyepcsíkot tud majd levágni.

hirdetes
A vágási szélesség figyelembevétele fontos szempont az akkumulátoros fűnyíró kiválasztásakor, mivel a méret attól függ, hogy mennyire működik jól a kertjében. Röviden: minél nagyobb a kert, annál nagyobb vágásszélességre van szükség. Ha kis vágásszélességet választ egy hatalmas kerthez, valószínűleg azt fogja tapasztalni, hogy sokkal tovább tart a munka elvégzése.

Akkumulátor

Akkus fűnyíródnak akkumulátorára kell támaszkodnia, ezért érdemes időt szánni a hitelesítési adatok átvizsgálására, és megbizonyosodni arról, hogy nem fog cserbenhagyni. Az elmúlt néhány évben a lítium-ion akkumulátorok bevezetése és továbbfejlesztése valóban nem csak népszerűbbé tette az akkumulátoros fűnyírókat, hanem igazi versenyzővé is a benzines vagy elektromos fűnyírókhoz képest.
Elsősorban azt szeretnénk tudni, hogy mennyi ideig fog működni az akkumulátor. Ez könnyen meghatározható, ha megnézed a feszültséget az Amp Hour (Ah) értékkel együtt, amely képet ad mind a teljesítményről, mind a futási időről.  A legtöbb vezeték nélküli fűnyíró akkumulátor körülbelül 60-120 perc alatt töltődik fel. 

Egyszerű használat

hirdetes

Senki sem akar egy nehezen használható berendezést, és szerencsére a legtöbb akkumulátoros fűnyíró tervezésénél fogva könnyen érthető és könnyen kezelhető.
A leggyakoribb aggályok az, hogy a fűnyíró könnyen beállítható-e; például a fogantyú magassága állítható-e, vagy a vágási magasságok között könnyű-e váltani.
Sőt, érdemes megfontolni azt is, hogy mennyire egyszerű az eszköz tárolása. Az utolsó dolog, amit szeretnél, az az, hogy hazahozod a fényes, új akkus fűnyíródat, és kiderül, hogy nem fér el a kerti fészerben, ezért feltétlenül nézd meg a méreteket és azt, hogy a fogantyú összecsukódik-e a könnyebb vagy akár függőleges tárolás érdekében.
Önjáró vs. kézi meghajtású akkus fűnyíró
Egy másik dolog, amit meg kell fontolni, hogy önjáró vagy kézi meghajtású fűnyírót szeretnél; a legtöbb esetben az akkumulátoros modellek kézi meghajtásúak, de vannak magasabb kategóriás modellek önjáró meghajtással is, de ez ismét egy kicsit hátráltat. Ha önjáró akkumulátoros fűnyírót választasz, ne feledd, hogy választhatsz állítható sebességű modellek közül. Az állítható sebesség előnye, hogy a járási tempójához a terep változásaihoz, azaz a lejtőkhöz igazítható. Nincs rosszabb, mint egy egyetlen sebességű önjáró fűnyíró, amelyről úgy érzed, hogy folyamatosan menekül előled.

Súly

Végül gondolnia kell a gép súlyára. Az akkumulátoros fűnyírók többnyire nagyon könnyűek és könnyen mozgathatók, de lehetnek olyanok, amelyek nehezebbek, mint mások. Ez különösen igaz az önjáró modellekre. Ha problémáid vannak az erővel, a mozgékonysággal, vagy ha összetett kerted van, sok akadállyal, akkor egy könnyebb változat lesz az ideális; ezért ügyelj arra, hogy ezt vegye figyelembe.

Biztonság

Hihetetlenül fontos, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az akkumulátoros fűnyíró használata során biztonságban van, és általában a legtöbb modellhez tartozik egy fogantyú, amelyet fűnyírás közben a helyén kell tartani (Operator Presence Control kar). Amikor ezt elengeded, a balesetek elkerülése érdekében lekapcsolja a késeket. Minden akkumulátoros fűnyírónak van egy biztonsági gombja, amelyet egy kézzel kell megnyomni, míg a másik kézzel az OPC kart kell megnyomni.
Azt is érdemes ellenőrizni, hogy van-e biztonsági kulcs, amely megakadályozza a fűnyíró elindítását a kulcs eltávolítása után. Ez egy alapvető biztonsági funkció, ha gyermekeid is hozzáférhetnek a fűnyíróhoz.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-19

Vethetek fűmagot télen? – itt van a válasz rá!

Sokan gondolkodunk már azon, hogy szeretnénk kezdeni a fűnek a vetését lassan: de vajon, mikortól lehet? A tél nem teszi tönkre? A cikkben minden kiderül!

2022-12-21

Hogyan lehet újraéleszteni a gyepet havazás után?

Még akkor is, ha a fű jól néz ki a hó elolvadása után, szüksége lesz egy kis segítségre, hogy visszanyerje csodálatos megszokott formáját tavaszra és nyárra.

2022-12-21

Károsíthatja a pázsitot a hó? - Téli gyepjavítási tippek, amelyekre most szükséged van

Ahogy beköszönt a hideg, a kertészek tippjeikkel segítik a gyep védelmét fagyos hőmérsékleten. De itt a válasz arra, hogy vajon a hó károsítja-e a gyepet?

2022-10-28

Az öntözőrendszer téliesítése – Tippek az öntözőberendezések téliesítéséhez a hideg időjárás előtt

Ha van öntözőrendszeretek, akkor szükséged lesz ezekre a szakértői tippjeinkre a locsolórendszer tél előtti kiiktatásához. Mutatjuk, hogy végezd el a kifúvást!

2023-02-02

8 lépés az egyszerű tavaszi gyepápoláshoz

Amikor már a tavasz a levegőben van, az első virágok jelzik a szezon közeledtét. Ezek a korai jelek azt is jelzik, hogy ideje előkészíteni a pázsitot, mutatjuk!

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agyrázkódás

a koponyát ért erőművi behatás (ütés) nyomán az —>agyvelőnek — tehetetlensége... Tovább

gyep

az évelő fűfélékkel és herefélékkel benőtt terület. Emberi beavatkozás nélkül... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés