Ezek a madarak jellen meg áprilisban a kertünkben

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A tavasz beköszöntével kertünk élete gyökeresen megváltozik. Az áprilisi napsütés nem csupán a növényeket csalogatja elő hibernációjukból, hanem a madarakat is visszahívja vagy éppen aktivizálja költözési, fészeképítési ösztöneiket. Lássuk, mely madarak tevékenységének lehetünk szemtanúi ebben a pezsgő időszakban!

áprilisi madarak a kertben

Vörösbegyek: a tavasz hírnökei

A vörösbegyek nem csupán gyönyörű látványt nyújtanak vörös mellükkel, de az egyik első jelei is annak, hogy a természet újraéled. Már április elején megkezdik a fészeképítést, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban gyakran láthatjuk őket az avarban matani, fészekanyagokat gyűjtögetni. A vörösbegyek gyakran választanak emberek közelségében lévő helyszíneket fészkük építéséhez, így, ha figyelmesek vagyunk, akár a saját kertünkben is megfigyelhetjük őket.

•    Tudtad? A vörösbegy a téli hónapokra Dél-Európába vándorol.

Vörösbegy tavasszal a fán énekel

Feketerigók: az első fiókák szülei

A feketerigók, az áprilisi zsongás másik főszereplői, már a hónap elején tojásaikon ülhetnek. Különösen figyelemre méltó, hogy fiókáik az egyik elsők között kelnek ki, így a hónap végén már a fészekből kilépő, függetlenedni próbáló fiatalokat is megfigyelhetjük. Az etetésük izgalmas lehetőséget kínál a természetközeli pillanatok megfigyelésére, miközben a szülők fáradhatatlanul járják a környéket táplálék után kutatva. Főleg rovarokkal és csigákkal táplálkozik, de magokat és gyümölcsöket is fogyaszt.

Fetekerigó áprilisban a kertben virágok között

Cinegék és pintyek: az építkezők

A cinegék és pintyek, az építkezés mesterei, áprilisban kezdik meg intenzív fészeképítési munkálataikat. Lélegzetelállító látni, ahogy ezek a kicsi, de rendkívül ügyes madarak összegyűjtik a fészekanyagokat: gallyakat, mohát, tollakat. Az ő fészkük megalkotása különösen fontos pillanat, mivel ez biztosítja a jövőbeni nemzedékek biztonságos világra jöttét. Az emberek közeli területeken is gyakran találkozhatunk velük, így kertünkben is érdemes lehet madárodúkat kihelyezni számukra.

•    Tudtad? Több mint 60 cinegefaj létezik, melyek közül a legismertebb a kék cinege, a széncinege és a barátcinege.

Cinege tavasszal a fán figyel

A madarak világának megfigyelése: több mint hobbi

A madarak megfigyelése közelebb hoz bennünket a természethez, lehetővé téve, hogy jobban megértsük ökoszisztémánk működését. Április kiváló alkalom arra, hogy saját kertünkben vagy közeli parkban megfigyeljük ezt a lenyűgöző természeti ciklust. A vörösbegyek, feketerigók, cinegék, és pintyek tevékenysége nem csak élettel tölti meg környezetünket, de lehetőséget is biztosít számunkra a tanulásra és az örömre.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Ne öld meg a méheket! Ezért káros a rovarcsapda használata a tavaszi virágzásnál. Mutatjuk miért fontosak a méhek a beporzáshoz, és hogyan védheted őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

340/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a magyar FAO/WHO Codex Alimentarius munka szakmai irányítását végzõ szerv kijelölésérõl... Tovább

gazdasági optimum

valamilyen gazd. célkitűzés legkedvezőbb megoldási módja. A számos megoldási lehetőség... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek