Első tojás a dömösi gólyapárnál: nézd meg éló kamerán, hogy van a dömösi gólyapár és tojásai!

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A dömösi Bird Mania Madárpark és Természetvédelmi-mentőközpont örömmel jelentette be, hogy Macus, a sérült gólya és Szofi, a hűséges tojó ismét tojásokon ülnek – írta a Sokszínűvidék

dömösi gólyapár

A dömösi gólyapár története

A gólyapár története 2016-ban kezdődött, amikor Macus sebesülten került a mentőközpontba. Sérülése miatt nem tudott repülni, így a madárparkban talált otthonra. 2017-ben megérkezett Szofi, aki azóta minden évben visszatér párjához.

Az első tojás hatalmas örömöt okozott

Idén Szofi március 22-én tért vissza Afrikából, és bár az út megviselte, hamarosan erőre kapott. A madárbarátok álma április 2-án éjjel vált valóra, amikor megjelent az első tojás a fészekben. Szofi azóta további tojásokat rakott, és most a pár felváltva kotlik a tojásokon. A remények szerint a kisgólyák május 5. körül kelnek ki.
A gólyapár mindennapjait a madárpark gólyakameráján keresztül bárki nyomon követheti. Ez egy remek lehetőség arra, hogy bepillantást nyerjünk a gólyák lenyűgöző életébe, és megfigyelhessük, hogyan gondoskodnak a tojásokról és a majdani fiókákról.

Mit lehet tudni a gólyák tojásköltéséről?

A gólyák egyneműek, azaz a tojó és a hím is részt vesz a tojások kotlásában és a fiókák gondozásában. A tojásrakás áprilisban kezdődik, a tojó 2-4 tojást rak. A tojások fehérek, és kb. 33 napig tart a kotlás. A tojásokon a tojó és a hím felváltva ülnek.

A fiókák májusban kelnek ki. A kisgólyák szürkék, és kb. 60 napig maradnak a fészekben. A szülők etetik a fiókákat, és megvédik őket a ragadozóktól. A fiókák júliusban repülnek ki először. 

A gólyapárok nagyon erős köteléket alakítanak ki egymással. A költési időszakban együttműködve gondoskodnak a tojásokról és a fiókákról. A telet is együtt töltik, és együtt vándorolnak Afrikába és vissza.

Kövesd te is figyelemmel a dömösi gólyák életét

Macus és Szofi története nem csupán egy kedves gólyapár szerelmi története, hanem a remény szimbóluma is. Macus sérülése ellenére boldog és teljes életet él Szofi oldalán. A gólyapár hűsége és kitartása példaként szolgálhat mindannyiunk számára. A madárpark munkatársai és a gólyabarátok izgatottan várják a kisgólyák kikelését. Remélik, hogy idén is sok fióka fog nevelkedni a fészekben, és örömmel töltik majd meg a madárparkot vidám csicsergésükkel.

Kattints ide az éló kamera közveítétshez! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Ne öld meg a méheket! Ezért káros a rovarcsapda használata a tavaszi virágzásnál. Mutatjuk miért fontosak a méhek a beporzáshoz, és hogyan védheted őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló (Equus caballus)

a lófélék (Equidae) családjába tartozó háziállatunk. Feltételezik, hogy egyetlen vad... Tovább

foszfatidok

foszfort foszforsav (foszfatidsav) formájában tartalmazó lipidek egyik csoportja, részt vesznek... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek