Ahogy az akácvirágok pompája lassan halványul, a méhrajok új kihívásokat és lehetőségeket jelentenek a méhészek számára. Fedezd fel, hogyan kezelik a méhészek ezt a természetes eseményt és annak jelentőségét a méhészetben.

Ezeket kell tudnod a méhrajzásról az akácvirágzás idején

Horváth Csaba, méhész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogy az akácvirágzás vége felé közeledünk, a természet egy csodálatos és egyben ijesztő látványt kínál nekünk: hatalmas méhrajok, amelyek mintha csak gombócként lógnának a fákon, postaládákban, vagy éppen bárhol, ahol helyet találnak. Gyakran ezek a látványok az emberekben félelmet keltik, és sokszor az első reakció az, hogy megszabaduljanak tőlük. De mi rejlik ezekben a kis csodákban valójában?

Méh szívja ki a nektárt egy akácvirágból

A méhrajzás egy méhész szemével

Egy méhész számára ezek a rajok nem csupán egy szúrós és veszélyes állatok tömege, hanem természetes ember által nem kordinált szaporulata. Az anyaméhek folyamatosan dolgoznak a szaporodáson, míg a méhészek figyelik és gondoskodnak róluk. Ebbe a gondoskodásba bele tartozik az is, hogy a túlfejlődött családot gyengítjük, a gyengébbet erősítjük.

Erre a legjobb módszer, a kelő fias keretek elvétele az erősektől, valamint helyükre műlép beadása. Ezeket a fias kereteket, amiket elvettünk, pedig a gyengébb családoknak adunk erősítés gyanánt. Amennyiben ezt a feladatot nem végezzük el, és túl fejlődik, a család akkor megrajzik. Ekkor a méhcsalád ketté oszlik a termelés így nem kivitelezhető velük.

Méhrajzás

A méhrajzás és az akácvirágzás

Ez az időszak leginkább akácvirágzásra tehető. Ekkor, ha nem figyel a méhész és rajzik a család, akkor az akácméz termelés kivitelezhetetlen.
De mi történik akkor, amikor az anyaméh elpusztul? Egy anyátlan család esetében, mivel nem történik megfelelő fiasítás, feszültség alakul ki a kaptárban. A méhek próbálnak egy új anyát nevelni, de ez nem mindig sikerül, és a család kipusztulásához vezethet.

Mit jelent az anyaváltás a méheknél?

A méhész számára az egyik legérdekesebb kérdés az, hogy miként zajlik az anyaváltás és hogyan alakul ki az új anyaméh. Vannak olyan családok, amelyek egyetlen bölcsőt nevelnek az új anyának, míg másoknál akár 30 darab rajbölcső is kialakulhat, és a kikelő anyaméhek között versengés kezdődik. Méhészek ebbe a folyamatba be kell avatkozni.

Veszélyesek a méhek, ha rajzanak?

És végül, sokakat érdekelhet, hogy mennyire veszélyesek ezek a kis lények. Bár vannak agresszív fajok, a legtöbb méh békésen él és csak akkor támad, ha veszélyeztetve érzi magát vagy a fészkét. A méhészek fontos szerepet játszanak abban, hogy a méhek és az emberek békésen együtt éljenek, és hogy a méhek populációja megmaradjon.

A méhrajzás az akácvirágzás idején több mint egy érdekesség; létfontosságú része a méhek életciklusának, amelyet a méhészeknek gondosan kell kezelniük. Ez az időszak egyedi kihívásokat jelent, de lehetőségeket is kínál a méhkolóniák megerősítésére és bővítésére, biztosítva egészségüket és termelékenységüket a következő szezonokra. Mind a hobbi, mind a professzionális méhészek számára kulcsfontosságú az e jelenség megértése és kezelése a sikeres méhészet érdekében.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

henger

olyan talajművelő eszköz, amely forgó mozgásával, súlyával es felületi kiképzésével... Tovább

kiemelő automata

a vontatott munkagépek üzembe állításakor és szállítási helyzetbe emelésekor alkalmazott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert Kertészet