Ne használjátok tavasszal a rovarcsapdákat, mert sok kárt tudtok okozni a méheknek!

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Boros Tibor, méhraj befogó
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavasz beköszöntével a természet ismét életre kel, ezzel együtt pedig a kertek, mezők és erdők újra megtelnek élettel. Ebben az időszakban a gyümölcsfák virágba borulnak, és elkezdődik a beporzó rovarok létfontosságú munkája. Boros Tibor méhraj befogó szavaival élve, fontos figyelmeztetést kell megfogadnunk: 

tavaszi rovarcsapda

A rovarcsapdák és a beporzók

„Kérlek benneteket, hogy amennyiben ilyen rovarcsapdát helyeznétek ki virágzás alatt, ne tegyétek! Sajnos ilyenkor tavasszal rengeteg hasznos beporzót elpusztít!” – mondja Boros Tibor, méhraj befogó. 

A rovarcsapdák, különösen a ragadós típusok, gyakran használatosak a kertészetekben és mezőgazdasági területeken, hogy megvédjék a növényeket a kártevők támadásaitól. Azonban, ha tavasszal, a fő beporzási időszakban kerülnek kihasználásra, akkor nemcsak a kártékony rovarokat, hanem a hasznos beporzókat is, úgymint méheket, pillangókat és egyéb rovarokat is csapdába ejthetik.

Miért kritikus a tavasz a rovarirtáshoz?

A tavaszi időszak kulcsfontosságú a beporzó rovarok számára. Ekkor kelnek életre, és kezdik meg a növények megporzását, ami nélkülözhetetlen a természetes ökoszisztémák fenntartásához és az emberi táplálkozáshoz. A méhek, mint Boros Tibor is említi, „nem számítanak rá, hogy kelepcébe kerülnek,” így a csapdák nemcsak, hogy nem különböztetik meg a káros és hasznos rovarokat, de súlyos károkat okozhatnak a beporzó populációkban.

A méhek és a rovarcsapda

A beporzók jelentősége

Beporzó rovarok nélkül számos növény nem képes gyümölcsöt hozni, így a mezőgazdasági termelés is károsodhat. Egy 2016-os tanulmány szerint a világ mezőgazdasági termelésének mintegy 35%-a függ a beporzó rovaroktól. A méhek, pillangók és más beporzók nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a biodiverzitás fenntartásában és az ökológiai egyensúly megőrzésében.

Alternatív megoldások a rovarok befogásához

Hogyan védekezhetünk tehát a kártevők ellen anélkül, hogy a hasznos beporzókat is veszélyeztetnénk? Első lépésként fontos megérteni, hogy a tavasz eleji rovarcsapda használat többet árt, mint használ. A gyümölcsérés időszakára, késő tavasszal vagy nyáron tervezett rovarcsapda alkalmazása csökkentheti a kockázatot a beporzókra. Ezenkívül léteznek szelektív csapdák, amelyek célzottan csak bizonyos kártevőket fognak el, csökkentve ezzel a mellékhatásokat.

Vigyázzunk a beporzókra! 

A tavasz a megújulás ideje, amikor a természet újra életre kel. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk ezt a természetes folyamatot, és olyan módszereket alkalmazzunk, amelyek nem veszélyeztetik a környezetünk létfontosságú részeit. Boros Tibor szavai egyértelmű üzenetet hordoznak: a tavaszi rovarcsapda használata komoly veszélyeket rejt magában a beporzókra nézve, és ezáltal hosszú távú károkat okozhat a biodiverzitásban és az ökoszisztémák egészségében. Tegyünk tehát minden tőlünk telhetőt, hogy megóvjuk ezeket a csodálatos lényeket, melyek nélkül a világunk sokkal szegényebb lenne.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

halászat

a mg. egyik sajátos ága, amely magába foglalja a halak és más víziállatok tartását,... Tovább

béklyó

régebben a legelő állatok mellső lábára erősített lánccal v. kötéllel akadályozták... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Házi kert kert Kertészet kertfenntartás