Itt az április, érkeznek haza a fecskék! Vigyázz rájuk te is, tanácsokat és tippeket adunk most hozzá!

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Kiss Jázmin, kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Április hozza magával a tavasz melegét, és ebben a hónapban térnek vissza hosszú, melegebb tájakról tett utazásuk után a fecskék, akiknek vidám csicsergése jelzi az új évszak kezdetét. Ezek a madarak, melyek a fecskefélék családjába tartoznak, rendkívül hasznosak az emberiség számára, különösen április és május hónapokban, amikor aktívan részt vesznek a rovarpopuláció természetes szabályozásában. Ez adja az alapját annak a fontosságnak, hogy áprilisban különös figyelmet fordítsunk rájuk és megőrizzük őket.

Fecskék áprilisban

Miért fontos a füsti fecske?

A füsti fecske rovarevő madár, ami azt jelenti, hogy fő táplálékukat a repülő rovarok, mint a legyek, szúnyogok, pókok és darazsak képezik. Egyetlen füsti fecske naponta akár 1000 rovart is elfogyaszthat, így jelentősen hozzájárul a kártevők számának csökkentéséhez. Ez nemcsak a mezőgazdaság számára fontos, de az ember komfortérzetét is javítja, hiszen kevesebb lesz a bosszantó csípőszúnyog és légy.

Füst fecske repül

Milyen veszélyek fenyegetik a füsti fecskét?

A füsti fecske populációja az utóbbi évtizedekben jelentősen csökkent. Ennek okai összetettek, de a legfőbb veszélyforrások a következők:

•    Élőhelyvesztés: A mezőgazdaságban bekövetkezett változások, mint a monokultúrák térnyerése és a vegyszerek használata, a füsti fecske számára fontos táplálékforrások eltűnéséhez vezetnek. Ezen kívül a természetes élőhelyek, mint a vizes élőhelyek és a gyepterületek csökkenése is veszélyezteti a füsti fecskét.
•    Építkezés: A füsti fecske gyakran építi fészküket épületek eresze alá, tető alá, vagy akár ablakpárkányra. Az építkezések, felújítások során gyakran elpusztulnak a fészekben lévő fiókák, tojások.
•    Mérgezés: A rovarirtó szerek használata nemcsak a kártevőket, de a füsti fecskét is pusztítja. A rovarirtó szerek által megmérgezett rovarok elfogyasztása a füsti fecske pusztulásához vezethet.

Füsti fecske fészek tavasszal

Mit tehetünk áprilisban a füsti fecskék védelme érdekében? 

Elsősorban meg kell őriznünk a meglévő fészkeket, kihelyezhetünk mesterséges fecskeodúkat, hogy pótoljuk az elveszett természetes fészkelőhelyeket, és csökkenthetjük a vegyszerek használatát, ezzel védelmezve a táplálékforrásaikat. Áprilisban és májusban különösen fontos, hogy támogassuk a fecskevédelmi programokat, adományokkal vagy önkéntes munkával. 

A kertekben vagy a közelükben lévő kis vízforrások, mint például madáritatók vagy kisebb tócsák, nem csak a rovarokat vonzzák, hanem a fecskék számára is kedvezőek lehetnek, különösen a száraz, meleg napokon – ezekre is ügyeljünk!

A füsti fecskék védelme nem csak a madarak megóvását jelenti, hanem a tavasz és a természetes környezetünk értékelését is. Áprilisban vigyázzunk rájuk, hogy májusban és a következő években is gyönyörködhessünk vidám csicsergésükben!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-04-29

Nem szabad bántani a lopódarázsat, elmondom miért

Meglepődsz! A lopódarázs nem ellenség - olvasd el, miért! Mutatjuk, miért tilos bántani a lopódarazsat, Boros Tibor méhraj befogó tippjeivel és tanácsaival!

2024-04-29

Ezért NE használj rovarcsapdát tavasszal virágzáskor

Ne öld meg a méheket! Ezért káros a rovarcsapda használata a tavaszi virágzásnál. Mutatjuk miért fontosak a méhek a beporzáshoz, és hogyan védheted őket!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Esküvő helyszín budapest

Esküvő helyszín budapest. Ha rátalál az igaz szerelem az emberre, teljesen magától... Tovább

antropogén hatás

a ->biotikus tényezők körébe tartozó hatás, az ember természetátalakító tevékenységének... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek