Hogyan kell megmetszeni a paradicsomot? Legjobb paradicsom metszési trükkök és tippek egy kertésztől

Ilyen a tökéletes paradicsom metszés: a titkos fegyver a zamatos terméshez

Kiss Jázmin, kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Még csak május van, a paradicsompalánták ültetése óta nem telt el sok idő, de a kertészek jól tudják, milyen gyorsan nőnek és bokrosodnak el ezek a növények. Ahhoz, hogy egészséges és bőséges termésünk legyen, már korán érdemes odafigyelni a növények megfelelő gondozására, amelynek elengedhetetlen része a metszés. De vajon minden paradicsomfajtát metszeni kell? És ha igen, hogyan csináljuk helyesen?

paradicsom metszés

A paradicsom metszés szükségessége fajtatípusonként

Nem minden paradicsom igényel metszést. A "determinált" vagy bokros paradicsomfajták esetében, amelyek egy meghatározott méretre nőnek és rövid idő alatt egyszerre érik be minden termésüket, nem szükséges a metszés. Ezek a típusok maguktól is kompakt növekedési formát mutatnak, így kevésbé igénylik az intervenciót.
A "határozatlan" paradicsomfajták viszont, amelyek a szezon során tovább növekednek és nagyméretű szőlőtőkékké válhatnak, más történet. Ezen fajták közül sok a legnépszerűbbek közé tartozik. Bár termést hoznak metszés nélkül is, a növény egészsége és a termés minősége javítható a metszési technikák alkalmazásával.

Paradicsom a kertben

Paradicsom metszési technikák

A határozatlan típusú paradicsomoknál javasolt az úgynevezett szívószálak, vagyis az oldalhajtások eltávolítása. Ezáltal a növény több energiát tud a fő szár és a gyümölcsök fejlődésére fordítani. A megsárgult vagy földet érő levelek eltávolítása szintén fontos, mivel ezek betegségek forrásai lehetnek.
A metszés során arra is ügyelni kell, hogy a növény levegősebb maradjon, így növelve a levegő áramlását a levelek között, ami segíti a fotoszintézist és az általános növekedést. Ezáltal a paradicsomnövények erősebbek és ellenállóbbak lesznek a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Praktikus tippek a paradicsom metszéshez

  • Gyökerezés: A metszés során keletkezett balekokat vízbe helyezve gyökerezthetjük, amelyekből új növények nevelhetők. Ez egy kiváló módja a paradicsomállomány szaporításának.
  • Első termőcsont eltávolítása: A növekedés kezdeti szakaszában ajánlott eltávolítani az első termőcsontot, hogy a növény először a növekedésre koncentrálhasson.
  • Támrendszer használata: A növények támogatása is fontos, ami lehet zsinór, bambusznád vagy más, hasonló anyag. Ez segít a növényeknek függőlegesen növekedni, továbbá megkönnyíti a metszést és a betegségek elleni védekezést.

A paradicsom metszés titka

A hatékony metszési technikák alkalmazásával nem csupán a paradicsomok egészségét őrizhetjük meg, hanem a termés mennyiségét és minőségét is javíthatjuk. A korai tavaszi időszakban ültetett palántáknak már májustól kezdve figyelmet kell fordítani, hogy az év további részében egészségesek maradjanak és bőven termeljenek. Ez a fajta proaktív gondozás biztosítja, hogy a kertünk paradicsomai a legjobbak legyenek.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

háttérszennyeződés

a szennyeződést kiváltó anyag közvetlen hatásától érintetlen területek szennyeződése. Az... Tovább

ivari szag

egyes állatfajok egyedeinek jellegzetes tulajdonsága, amelynek a nemi ösztön felkeltésében van... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet Paradicsom