Hogyan készül a hagyományos dödölle?

Ez a titka a hagyományos dödöllének, ami önmagában is isteni étel

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A dödölle a magyar konyha egyik legegyszerűbb, mégis legfinomabb étele. Főtt burgonyából és lisztből készül, és bár a hozzávalók nem bonyolultak, a tökéletes dödölle elkészítése némi trükköt igényel. A legtöbb recept búzalisztet javasol a dödölle tésztájához, de mi most egy titkos összetevőt fogunk bevetni. 

Dödölle

A dödölle története

A dödölle ősi magyar étel, már a 16. századból is vannak feljegyzések róla. A szegény emberek eledele volt, akiknek nem volt pénzük drága alapanyagokra. A dödölle ma is népszerű étel Magyarországon, és gyakran szerepel a családi ebédek menüjén.

A dödölle az Őrség gasztronómiájának gyöngyszeme

Az Őrség Magyarország délnyugati részén, a Vendvidéken található tájegység, mely egyedülálló kultúrával és gasztronómiával büszkélkedhet. A helyi konyha alapvető eleme a dödölle, mely egyszerűségében is rendkívül finom és laktató étel.
Az Őrségben a dödöllét réteslisztből készítik. A tésztához burgonyát, sót és vizet adnak, majd kézzel gyúrják össze. A dödölléket forró, zsíros serpenyőben sütik aranybarnára, és hagyományosan tejföllel és pirított hagymával tálalják.

Miért jobb a rétesliszt a dödölléhez?

A titkunk nem más, mint a rétesliszt. A rétesliszt finomabb szemcséjű, mint a búzaliszt, így a dödölle is lágyabb, krémesebb lesz tőle. Ezen kívül a réteslisztnek rugalmasabb a szerkezete, így a dödölle nem fog szétesni főzés közben.

Hozzávalók:

•    1 kg burgonya
•    kb. 8 ek. rétesliszt
•    1 ek. só
•    a sütéshez mangalicazsír

Elkészítés:

1.    A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben megfőzzük.
2.    Míg a burgonya fő, a zsiradékot felolvasztjuk egy serpenyőben.
3.    A megfőtt burgonyát leszűrjük, és krumplinyomóval összetörjük.
4.    Fokozatosan hozzáadjuk a réteslisztet és a sót, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg el nem válik az edény falától.
5.    A tésztát lisztezett felületre tesszük, és kb. 2 cm vastagságúra kinyújtjuk.
6.    Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk a dödölléket.
7.    A dödölléket a forró zsiradékban mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
8.    A sült dödölléket papírtörlőre szedjük, hogy lecsöpögjön a felesleges zsír.

A dödölle önmagában fogyasztva is isteni, szoktak rá rakni tejfölt, újhagymát, pirítot szalonna darabkákat vagy esetleg gombát. Ha köretként fogyasztjuk, akkor szinte bármilyen hús mellé fantasztikus, kísérletezzetek bátran! Személyes kedvencem kacsacomb mellé, lilakáposztával.

Tippek:

•    A tökéletes dödölle tésztája nem ragadós, de nem is kemény. Ha túl lágy a tészta, adj hozzá még lisztet, ha túl kemény, akkor pedig egy kevés burgonyapürét.
•    A dödölléket ne süsd túl, mert akkor kemény lesz.
•    A dödöllét tálalhatod pirított hagymával és tejföllel, de ízlés szerint pörkölttel, paprikás krumplival, vagy akár magában is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

betyárkóró (Erigeron canadensis L.)

a —>fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó, egyik leggyakoribb... Tovább

magház

a —>zárvatermők egy v. több termőlevél összenövésével kialakult termőjének alsó,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek