Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek a városokban

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A növények és virágok jelenléte a városi környezetben számos előnyt nyújt, mind az emberek, mind a környezet számára. Sokszor sajnos hajlamosak vagyunk elfelejteni ennek fontosságát. Sosem felejtem el, amikor szülővárosomban a csodás rózsalugas helyére egy betonalapú modern főteret építettek, azóta is visszasírom…. Nézzük, milyen előnyei vannak a virágos, zöld városi tereknek.

Virágok ültetés városokban milyen előnyökkel jár?

A virágos, zöld városi terek javítják a levegő minőségét

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket. Ezáltal tisztábbá teszik a levegőt, ami javítja az urbanizált területek lakóinak egészségét. Mikor a fővárosból vidékre utazom, én magam sem szoktam elhinni, hogy mekkora hatalmas különbség van levegő és levegő között, pedig nem is a belvárosban lakom.

A virágos, zöld városi terek a hőmérséklet szabályozásában is segítenek

Mert ki szereti a 40 fokos nyári meleget? Vidéken nem véletlenül sokkal kibírhatóbb a nyár, kevesebb a beton, és több a zöld. A növények segítenek csökkenteni a városi hősziget-hatást, amely a városokban a beton és az aszfalt hőtároló képessége miatt jelentkezik. A növények által előállított árnyék és a párolgás hűti a környezetet, csökkentve a légkondicionáló berendezések szükségességét és energiafogyasztását.

A virágos, zöld városi terek a vízgazdálkodást is hatékonyabbá teszik

A növények segítenek a csapadékvíz elvezetésében és a talaj nedvességtartalmának szabályozásában. Gyökérzetük segít megelőzni az eróziót, és képesek a talajba szivárgó víz mennyiségét növelni, csökkentve ezzel az árvizek kockázatát. A víz nagyon nagy kincs manapság!

A virágos, zöld városi terek növelik a biodiverzitást

A növények és virágok élőhelyet és táplálékforrást biztosítanak a városi vadon élő állatoknak, mint például a madaraknak, rovaroknak és kisemlősöknek. Ez növeli a biodiverzitást, ami hozzájárul a környezet egészségéhez és stabilitásához. Számtalan előnyünk származik ebből. 

A virágos, zöld városi terek növelik a pszichológiai jólétünket is

A zöld területek hozzájárulnak az emberek mentális és fizikai egészségének javításához. Kutatások szerint a zöld környezetben eltöltött idő csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot, és elősegíti a fizikai aktivitást. A parkok, közösségi kertek és egyéb zöld területek helyszínei lehetnek a közösségi interakcióknak. Ezek a helyek ösztönzik a szomszédok közötti kapcsolatokat és a közösségi tevékenységeket, erősítve ezzel a közösségi kötelékeket és a helyi identitást.

A virágos, zöld városi terek a város esztétikáját is javítják

A növények és virágok szépítik a városi környezetet, javítva annak esztétikai értékét. Zöld területek, virágos utcák és parkok pozitív benyomást keltenek lakókban és látogatókban egyaránt.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-02

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

2024-ben meghosszabbított határidővel, május 20-ig nyújthatják be pályázataikat a 31. Virágos Magyarország versenyre jelentkező helyi közösségek. Mutatjuk a

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajkonzisztencia

különböző nedvességtartalomnál tapasztalható fiz. állapotváltozás. Vizsgálatakor 100 g... Tovább

paraquat-dibromid

—>heterociklikus vegyület hatóanyagú gyomirtó szerek, —> lucerna vegyszeres gyomirtása Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Környezetgazdálkodás Környezetvédelem