notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Neveljünk kolbászfát

Hirdetés

Mi az a kolbászfa és hogyan érdemes termeszteni?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A bignoniák trópusi családjának számos inda, fa és bokor is tagja, Afrikából ezek közül azonban a Kigelia africana, azaz a kolbászfa fordul elő. Igen, jól olvastad, kolbászfa. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

Kolbászfa nevelése otthon

Mi az a kolbászfa?

A kolbászfa Eritreától Csádig Észak- és Dél-Afrikában is fellelhető, de Szenegál és Namíbia területén is találkozhatunk velük. Akár 20 méter magasra is megnőhetnek, törzsüket pedig puha, szürke kéreg fedi, ami a fa korosodásával egyre jobban lehámlik. Azokon a területeken, ahol általában sok eső esik, a Kigelia örökzöldként képes túlélni, ahol azonban ritkábbak az esőzések, ott lombhullatóként viselkedik. A 30-50 cm hosszú és 6 cm széles levelek hármas csoportokban nőnek.

 

Tudnivalók a kolbászfákról

A kolbászfák legérdekesebb részei kétségtelenül virágaik és az azokból kifejlődő termések. A vérvörös virágok éjszakánként nyílnak ki a hosszú, kötélszerű szárakon, amik a fa ágairól lógnak le. Szaguk meglehetősen kellemetlen, ám a denevérek kifejezetten vonzónak találják. A virágok ezzel a különleges aromával csalogatják magukhoz a denevéreket, rovarokat és madarakat, akik táplálkozás közben elvégzik a virágok beporzását.

 

A gyümölcs, ami valójában egy bogyó, a hosszú szárakról lóg lefelé. Az érett gyümölcsök nagyjából 60 cm hosszúak és akár 6,8 kilósak is lehetnek. A fa természetesen ezekről a kolbásszerű termésekről kapta nevét. A termés rostokban gazdag és pépszerű, emellett pedig számos magot tartalmaz. Emberi fogyasztásra nyersen nem alkalmas, ugyanis mérgező, viszont rengeteg állat előszeretettel táplálkozik belőle, mert szervezetük képes feldolgozni a benne található méreganyagokat. 

Hirdetés

 

Kolbászfa nevelése otthon

Ha valaki szeretné megkóstolni a kolbászfa terméseit, akkor azokat először különleges módszerekkel elő kell készíteni a fogyasztáshoz. Ez általában szárítást, kisütést vagy alkohollá erjesztést jelent, aminek az eredménye egy sörszerű folyadék. A helyiek néha a fa kérgének rágásával igyekeznek enyhíteni a gyomorproblémáikat. Az Akamba népcsoport tagjai a gyümölcs levét cukorral és vízzel keverik, az így kapott készítményt pedig a tífusz kezelésére használják. A kolbászfa fás részei puhák és gyorsan elégnek. Lombkoronájuk árnyékában gyakran tartanak ceremóniákat és vezetői üléseket, éppen ezért ritkán vágják ki őket tűzifáért. Afrikában védett fának számít.

Hirdetés

 

A kolbászfa termesztése

A legjobb eredmények érdekében a friss magokat szeptemberben javasolt elültetni. A magokat nyomkodd bele tiszta folyami homokkal feltöltött csíráztató ládákba, majd takard le őket egy vékony réteg homokkal vagy komposzttal és tartsd nedvesen.

 

A magok általában 10-25 nap múlva kezdenek el kicsírázni. A kolbászfa nem éppen fagyálló növény, de ha a fiatal fákat 2-3 évig sikeresen meg tudod védeni a hideg szelektől és fagyoktól, akkor a későbbiekben megnő az esélyük a túlélésre. Általánosságban évente egy métert nőnek, de (Afrikához képest) hidegebb éghajlatokon ez a tempó lassabb lehet. Az ideális hőmérséklet-tartomány 4 és 40°C között van. A kolbászfának agresszív gyökérrendszere van, ezért érdemes épületektől, járdáktól, medencéktől és egyéb szerkezetektől távol ültetni. Érdemes továbbá előrelátóan elhelyezni – a lepotyogó termések komoly károkat okozhatnak egy autóban, vagy bármi másban, ami a fa alá kerül. 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-26

Áldás vagy átok? - A földönkívülinek tartott alkörmös

Nagyon sokan nem ismerik még ezt a sokoldalú növényt, pedig szinte mindenhol lehet vele találkozni. Most bemutatom nektek az alkörmöst, ismerkedjetek meg vele közelebbről!

2019-09-10

Szaporítsuk eredményesen a fügét! – Szakértői tanácsok

A füge szaporításával érdemes mindenkinek megpróbálkozni, mivel nem annyira bonyolult művelet, viszont nagy sikereket lehet elérni! Nézzük, mi szükséges a füge szaporításához.

2019-09-12

Ősszel termeszthető fűszernövények

Ősszel is termeszthetünk fűszernövényeket, mostani cikkemben azokat a fűszernövényeket mutatom be nektek, amiket ősszel is lehet termeszteni!

2019-08-15

Tudományosan bizonyítva – Tovább élnek azok a nők, akik sok zöldnövénnyel veszik körül magukat!

Azok a hölgyek, akik rengeteg növénnyel veszik körbe magukat, sokkal tovább élnek, mint azok, akiknél szinte egyetlen egy növény sincs a házban, vagy a környéken.

2019-09-04

Ezeket a dolgokat kell megtenned szeptemberben, hogy tavasszal újra díszítsenek növényeid!

Vannak dolgok, amiket meg kell tennünk nyár végén ahhoz, hogy növényeink tavasszal újra csodálatosan szépek legyenek, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, mik ezek a fontos teendők!

2019-08-27

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

A csipkebogyó rendkívül sokoldalú, egészséges finomság, amit már őseink is előszeretettel fogyasztottak. Most ti is mindent megtudhattok a csipkebogyóról.

2019-09-06

Két kártékony csigafaj túrhatja ki az őshonos éticsigát – A lakosság segítségét kérik!

Kártékony csigafajok szoríthatják ki Magyarországról az egész Európában őshonos éticsigát. Mostani cikkemben bemutatom nektek ezt a két új csigafajt, érdemes megismerni őket!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
285 464
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 880 199
Közösség

102/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

Az erdõk felújításának csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A mezõgazdasági,... Tovább

tejcsésze (tejcsészike)

A tőgy felől a hasüreg felé haladó gyűjtőér (véna) alkotta mélyedés elnevezése.A t. az... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 114

Átlagos értékelés: 5.0

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés