Neveljünk kolbászfát

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mi az a kolbászfa és hogyan érdemes termeszteni?

Szélesi Ferenc - Főkertész

A bignoniák trópusi családjának számos inda, fa és bokor is tagja, Afrikából ezek közül azonban a Kigelia africana, azaz a kolbászfa fordul elő. Igen, jól olvastad, kolbászfa. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

Kolbászfa nevelése otthon

Mi az a kolbászfa?

A kolbászfa Eritreától Csádig Észak- és Dél-Afrikában is fellelhető, de Szenegál és Namíbia területén is találkozhatunk velük. Akár 20 méter magasra is megnőhetnek, törzsüket pedig puha, szürke kéreg fedi, ami a fa korosodásával egyre jobban lehámlik. Azokon a területeken, ahol általában sok eső esik, a Kigelia örökzöldként képes túlélni, ahol azonban ritkábbak az esőzések, ott lombhullatóként viselkedik. A 30-50 cm hosszú és 6 cm széles levelek hármas csoportokban nőnek.

Tudnivalók a kolbászfákról

A kolbászfák legérdekesebb részei kétségtelenül virágaik és az azokból kifejlődő termések. A vérvörös virágok éjszakánként nyílnak ki a hosszú, kötélszerű szárakon, amik a fa ágairól lógnak le. Szaguk meglehetősen kellemetlen, ám a denevérek kifejezetten vonzónak találják. A virágok ezzel a különleges aromával csalogatják magukhoz a denevéreket, rovarokat és madarakat, akik táplálkozás közben elvégzik a virágok beporzását.

A gyümölcs, ami valójában egy bogyó, a hosszú szárakról lóg lefelé. Az érett gyümölcsök nagyjából 60 cm hosszúak és akár 6,8 kilósak is lehetnek. A fa természetesen ezekről a kolbásszerű termésekről kapta nevét. A termés rostokban gazdag és pépszerű, emellett pedig számos magot tartalmaz. Emberi fogyasztásra nyersen nem alkalmas, ugyanis mérgező, viszont rengeteg állat előszeretettel táplálkozik belőle, mert szervezetük képes feldolgozni a benne található méreganyagokat. 

hirdetes

Kolbászfa nevelése otthon

Ha valaki szeretné megkóstolni a kolbászfa terméseit, akkor azokat először különleges módszerekkel elő kell készíteni a fogyasztáshoz. Ez általában szárítást, kisütést vagy alkohollá erjesztést jelent, aminek az eredménye egy sörszerű folyadék. A helyiek néha a fa kérgének rágásával igyekeznek enyhíteni a gyomorproblémáikat. Az Akamba népcsoport tagjai a gyümölcs levét cukorral és vízzel keverik, az így kapott készítményt pedig a tífusz kezelésére használják. A kolbászfa fás részei puhák és gyorsan elégnek. Lombkoronájuk árnyékában gyakran tartanak ceremóniákat és vezetői üléseket, éppen ezért ritkán vágják ki őket tűzifáért. Afrikában védett fának számít.

hirdetes

A kolbászfa termesztése

A legjobb eredmények érdekében a friss magokat szeptemberben javasolt elültetni. A magokat nyomkodd bele tiszta folyami homokkal feltöltött csíráztató ládákba, majd takard le őket egy vékony réteg homokkal vagy komposzttal és tartsd nedvesen.

A magok általában 10-25 nap múlva kezdenek el kicsírázni. A kolbászfa nem éppen fagyálló növény, de ha a fiatal fákat 2-3 évig sikeresen meg tudod védeni a hideg szelektől és fagyoktól, akkor a későbbiekben megnő az esélyük a túlélésre. Általánosságban évente egy métert nőnek, de (Afrikához képest) hidegebb éghajlatokon ez a tempó lassabb lehet. Az ideális hőmérséklet-tartomány 4 és 40°C között van. A kolbászfának agresszív gyökérrendszere van, ezért érdemes épületektől, járdáktól, medencéktől és egyéb szerkezetektől távol ültetni. Érdemes továbbá előrelátóan elhelyezni – a lepotyogó termések komoly károkat okozhatnak egy autóban, vagy bármi másban, ami a fa alá kerül. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-25

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

A fűszernövények szárítása, nézzük, mi szükséges a fűszernövények szárításához. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fűszernövények szárításáról.

2020-09-28

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az öttujas ginzenget fogom most bemutatni nektek, cikkemben minden kiderül az ötujjas ginzeng fantasztikus hatásairól, valamint az ötujjas ginzeng termesztéséről!

2020-09-09

Közeleg az ősz, ültessük át a szobanövényeket!

Ültesd át te is a szobanövényeket, ennek a legjobb időpontja most van, az őszi hónapokat ideálisak az átültetésre, most elmondjuk, hogyan kezdj hozzá!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


Gyulai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyula Petôfi tér 2. 5700 Magyarország Tovább

kallusz (hegszövet)

1. A már nem osztódó, állandósult szövetből másodlagosan kialakult növényi osztódó... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés