notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Neveljünk kolbászfát

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mi az a kolbászfa és hogyan érdemes termeszteni?

Szélesi Ferenc - Főkertész

A bignoniák trópusi családjának számos inda, fa és bokor is tagja, Afrikából ezek közül azonban a Kigelia africana, azaz a kolbászfa fordul elő. Igen, jól olvastad, kolbászfa. Nézzük meg, hogy mit érdemes tudni róla!

Kolbászfa nevelése otthon

Mi az a kolbászfa?

A kolbászfa Eritreától Csádig Észak- és Dél-Afrikában is fellelhető, de Szenegál és Namíbia területén is találkozhatunk velük. Akár 20 méter magasra is megnőhetnek, törzsüket pedig puha, szürke kéreg fedi, ami a fa korosodásával egyre jobban lehámlik. Azokon a területeken, ahol általában sok eső esik, a Kigelia örökzöldként képes túlélni, ahol azonban ritkábbak az esőzések, ott lombhullatóként viselkedik. A 30-50 cm hosszú és 6 cm széles levelek hármas csoportokban nőnek.

Tudnivalók a kolbászfákról

A kolbászfák legérdekesebb részei kétségtelenül virágaik és az azokból kifejlődő termések. A vérvörös virágok éjszakánként nyílnak ki a hosszú, kötélszerű szárakon, amik a fa ágairól lógnak le. Szaguk meglehetősen kellemetlen, ám a denevérek kifejezetten vonzónak találják. A virágok ezzel a különleges aromával csalogatják magukhoz a denevéreket, rovarokat és madarakat, akik táplálkozás közben elvégzik a virágok beporzását.

A gyümölcs, ami valójában egy bogyó, a hosszú szárakról lóg lefelé. Az érett gyümölcsök nagyjából 60 cm hosszúak és akár 6,8 kilósak is lehetnek. A fa természetesen ezekről a kolbásszerű termésekről kapta nevét. A termés rostokban gazdag és pépszerű, emellett pedig számos magot tartalmaz. Emberi fogyasztásra nyersen nem alkalmas, ugyanis mérgező, viszont rengeteg állat előszeretettel táplálkozik belőle, mert szervezetük képes feldolgozni a benne található méreganyagokat. 

hirdetes

Kolbászfa nevelése otthon

Ha valaki szeretné megkóstolni a kolbászfa terméseit, akkor azokat először különleges módszerekkel elő kell készíteni a fogyasztáshoz. Ez általában szárítást, kisütést vagy alkohollá erjesztést jelent, aminek az eredménye egy sörszerű folyadék. A helyiek néha a fa kérgének rágásával igyekeznek enyhíteni a gyomorproblémáikat. Az Akamba népcsoport tagjai a gyümölcs levét cukorral és vízzel keverik, az így kapott készítményt pedig a tífusz kezelésére használják. A kolbászfa fás részei puhák és gyorsan elégnek. Lombkoronájuk árnyékában gyakran tartanak ceremóniákat és vezetői üléseket, éppen ezért ritkán vágják ki őket tűzifáért. Afrikában védett fának számít.

hirdetes

A kolbászfa termesztése

A legjobb eredmények érdekében a friss magokat szeptemberben javasolt elültetni. A magokat nyomkodd bele tiszta folyami homokkal feltöltött csíráztató ládákba, majd takard le őket egy vékony réteg homokkal vagy komposzttal és tartsd nedvesen.

A magok általában 10-25 nap múlva kezdenek el kicsírázni. A kolbászfa nem éppen fagyálló növény, de ha a fiatal fákat 2-3 évig sikeresen meg tudod védeni a hideg szelektől és fagyoktól, akkor a későbbiekben megnő az esélyük a túlélésre. Általánosságban évente egy métert nőnek, de (Afrikához képest) hidegebb éghajlatokon ez a tempó lassabb lehet. Az ideális hőmérséklet-tartomány 4 és 40°C között van. A kolbászfának agresszív gyökérrendszere van, ezért érdemes épületektől, járdáktól, medencéktől és egyéb szerkezetektől távol ültetni. Érdemes továbbá előrelátóan elhelyezni – a lepotyogó termések komoly károkat okozhatnak egy autóban, vagy bármi másban, ami a fa alá kerül. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-29

Szobában is termeszthetünk zöldségeket, gyümölcsöket – Mutatom, hogyan!

Akkor sem kell aggódnod, ha nincsen kerted, ugyanis van lehetőség arra, hogy a lakásban is termessz zöldségeket és gyümölcsöket. Most azt mondom el, hogyan!

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-05-19

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Egy nagyon szuper trükköt hoztam nektek ismét, amit két évvel ezelőtt próbáltam ki először. Hihetetlen eredményt értem el a segítségével, érdemes nektek is kísérletezni!

2020-05-16

Zabtermesztési kisokos mindenkinek

Zabtermesztési tanácsok mindenkinek, mi szükséges a zab termesztéséhez, miért termesszünk zabot. Most mindent elmondunk nektek a zabtermesztésről, amit csak tudnotok kell!

2020-06-02

A magyar kertekben is megterem a kivi - Szakértői tanácsok a termesztéshez

Kivitermesztés Magyarországon, termesszünk kivit Magyarországon! Elmondjuk nektek, hogyan termeszthettek kivit Magyarországon, minden, amit tudni érdemes a kivitermesztésről!

2020-03-05

Termesszünk cickafarkot – Szakértői tanácsok mindenkinek

A cickafark termesztése, remek tanácsok a cickafark sikeres termesztéséhez. Szakértőnk mond el nektek mindent a cickafark termesztéséről!

2020-05-12

Készítsünk filléres növekedésserkentőt a növények számára!

Növekedésserkentő készítése, otthon is készíthetünk növekedésserkentő oldatot a növények számára, ami sokkal olcsóbb és hatásosabb, mint a boltban kapható szer! Megmutatom, hogyan készítheted el!

2020-03-31

Kerüld el a vitaminhiányt a koronavírus alatt is, ezekkel pótold a kertedből

Vitaminhiány a koronavírus alatt? Sajnos nagy rá az esély, de meg kell akadályoznod. Ezekkel pótold a vitaminokat egyenesen a kertedből, hogy egészséges maradj!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
47 885
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 626 487

embólus

a vérpályában úszó többé-kevésbé szilárd képlet, amely gyakran embóliáx okoz. Lehet a... Tovább

takarmányretek (Raphanussativus L.)

->keresztes-virágúak családjába tartozó, már az ókorban kedvelt étkezési retek egyik... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés