notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Készíts te is dekoratív kerti szegélyt saját kezűleg, most megmutatjuk hogyan teheted ezt meg

Hirdetés

Kerti szegély létrehozása

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kerti szegély a befejező simítás egy szépen megkomponált kertben, ami egyben ki is jelöli minden növény saját felségterületét. Így készítheti el néhány egyszerű lépésben. 

Hozz létre saját kezűleg csodaszép, dekoratív kerti szegélyt, most megmutatjuk hogyan.

A szegélyezés fő szabályai

A szegélyezés mintegy befejezi a kertet, de más, praktikus szerepet is betölt. Megakadályozza, hogy a kert különböző elemei zavarják egymást. Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, hol a határ – a túl sok szegélyezés megtörheti a kert folytonosságát. Ezenkívül könnyen megsérülhet, ha olyan helyre építjük, ahol gyakran nyírjuk a gyepet.

Döntsük el, hol szükséges

A szegélyezésre mindenütt szükség van, ahol két különböző típusú fedőréteg, mint pl. murva és forgács, találkozik. Ugyancsak jól mutat a különféle típusú gyepek és díszfüvek között, hogy mindkét fajta növény jobban érvényesülhessen. Végül mindenféle kövecses részhez, sziklakerthez vagy kerti szoborhoz is jól illik.

Hirdetés
 

Hozz létre saját kezűleg csodaszép, dekoratív kerti szegélyt, most megmutatjuk hogyan.

Első típus: a tömör

Sokféle szegély létezik, de a legtöbbjük két csoportba sorolható. Az első típus a tömör csík, ami tekercsben kapható. Anyaga lehet fém, gumi vagy műanyag, és rendszerint barna vagy fekete színű. Erről Maureen Smith kertrendező így vélekedik: “ A fém vagy gumi alapú szegélyek könnyen megrepedeznek, főleg ha a gyep karbantartása közben nem kerülik meg őket.”

Második típus:  különálló kövek

A második fajta szegélyezés különálló kövekből áll, melyek lehetnek tégla, kagyló vagy természetes kavics alakúak.  Maureen Smith kertrendező ezeket javasolja. “Tartósabb és tetszetősebb.”
 

Hozz létre saját kezűleg csodaszép, dekoratív kerti szegélyt, most megmutatjuk hogyan.

Ássunk árkot

A szegélyezés kialakításakor a kiásandó árok mélységének eltalálása a legnehezebb feladat. Vegyük a szegélyárok egy szakaszát mértékül. Az árok teteje magasabban kell, hogy feküdjön, mint a gyep, murva, vagy egyéb felület, de nem annyira, hogy kirívó legyen. Fontos, hogy elég mély legyen, hogy ne lehessen benne megbotlani.

Hirdetés

A szegély elhelyezése

Ha köveket használunk, minden újabbat az előzővel egy szintbe fektessünk. Próbáljuk a kövek közötti hézagokat a lehető legkisebbre hagyni. Ehhez a legjobb megoldást az egymásba záródó kövek adják. Ha tekercsből dolgozunk, használjunk vízmértéket a szintkülönbségek kiküszöbölésére.


 

Forrás: hgtv.com

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-04-23

Moha a kertben: Miért baj, és mit tehetsz ellene?

Okozhat gondot a kertben megjelenő mohásodás? Mostani cikkemben mindent elmondok a mohák megjelenéséről, károkozásukról, illetve az ellenük való védekezési módokról!

2019-04-27

Szabadulj meg örökre a gyomoktól organikus megoldásokkal!

Sajnos a kerti gyomok nagyon sok gondot okoznak az emberek számára, viszont van megoldás! Mostani cikkemben 9 szuper módszert mutatok nektek a kerti gyomok ellen.

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-10-25

Legádázabb ellenségünk, pedig irtani se kéne – A jótékony tarackbúza

A tarackbúzát is fel lehet használni, ugyanis számtalan jótékony hatása van. Most megmutatjuk nektek, mi mindenre alkalmas a tarackbúza!

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-05-10

Amiről még sehol sem olvashattál - Ilyen talajhőmérsékletet kell biztosítanod növényeid számára

A talajhőmérséklet rendkívül nagy szerepet játszik a növények fejlődésében, cikkünket éppen ezért írtuk most meg nektek, tudjatok meg mindent az ideális talajhőmérsékletről!

2019-06-21

A világ leghalálosabb kertje, ahol minden négyzetméteren veszély vár!

A világ legveszélyesebb kertjét mutatjuk most be nektek, ide csak azoknak érdemes ellátogatniuk, akik szeretik a veszélyt, ugyanis nem egy olyan emberről lehet tudni, akit ájultan kellett kihozni a kertből!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
430 286
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 143 368
Közösség

haranggörbe

a normális eloszlást (eloszlás) ábrázoló görbe. A mennyiségi jellegek ábrázolására... Tovább

Hajdúszoboszlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hajdúszoboszló Kossuth L.u.3. 4200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 245

Átlagos értékelés: 4.8

Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet