Hirdetés

Jóváhagyták az EU-kormányfők Ciprus és Málta euróövezetbe lépését

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

15 tagúra bővül januártól az Európai Unió közös pénzét használó országok köre, miután a tagországok állam- és kormányfői csütörtök este jóváhagyták Ciprus és Málta csatlakozását az eddigi 13 euróövezeti tag mellé. Brüsszeli találkozójukon az uniós államok vezetői szentesítették a pénzügyminisztereknek az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank értékelése nyomán hozott előzetes, pozitív döntését. Jelenleg Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovénia tagja a euróövezetnek, amelynek tagsága alól a többi EU-tag közül Dánia és Nagy-Britannia felmentést élvez mindaddig, amíg önként a belépés mellett nem dönt.

 

A balti államok (Lettország, Litvánia, Észtország), a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország), valamint Svédország pedig hivatalosan átmeneti mentességet élveznek, amíg nem teljesítik a csatlakozás valamennyi feltételét. Az Európai Bizottság és a központi banki a két ország kérésére május közepén készítette el értékelését, amelyben alkalmasnak minősítették Nicosiát és Vallettát a zónatagságra, de felszólították a két országot, hogy gyorsítsák az előkészületeket a gördülékeny áttérésre, és folytassák az erőfeszítéseket a szükséges gazdasági stabilitás biztosítására.

Hirdetés

Az euróövezeti tagság kritériumai közül Ciprus 1,5, Málta 2,1 százalékos idei deficittel teljesíti az államháztartási hiányt a hazai össztermék legfeljebb 3 százalékában megszabó feltételt. A belső államadósság Cipruson idén 61,5, Máltán tavaly 66,5 százalék körül alakult az előírt 60 százalékhoz képest (az előírás szerint a tagság kellő ütemű közelítés esetében is engedélyezhető). Márciusig tizenkét hónapos átlagban 3 százalék volt az inflációs referenciaérték, ezt Ciprus 2 százalékkal, Málta 2,2 százalékkal teljesíti.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

felhő

a levegőben lebegő, igen apró vízcseppek, kristályok v. jégszemek halmaza. A részecskék... Tovább

len (Linum usitatissimum L.)

a lenfélék (Linaceae) családjához tartozó olaj- és rostnövény. Orsógyökere 80-100 cm-re... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.