Jogszabályok készülnek a Balatonról

Jogszabályok készülnek a Balatonról

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Balatonnál meg kell oldani a partinak és partközelinek nem minősülő települések szennyvízkezelését, termőhelyi kataszterbe kell sorolni a kiemelt üdülőkörzet szőlő területeit, Balatonkenesén pedig néhány területet más kategóriába kell sorolni - egy kormányhatározat és egy rendelettervezet tartalmazza ezeket a javaslatokat, amelyek a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján olvashatók.
Jogszabályok készülnek a Balatonról

A Balaton törvény legutóbb múlt év december 1-jével módosult, az abban meghatározott feladatokat a kormánynak kell végrehajtania. Az erről készült kormányhatározat-tervezet első pontja rögzíti, hogy meg kell oldani a partinak és partközelinek nem minősülő települések szennyvízkezelését. Az indoklás kifejti, hogy erre - és a többi feladatra is - komolyabb állami pénz csak a válság elmúltával lesz. Így aki építeni akar a Balatontól távolabbi településeken, annak egyedi szennyvízkezelőt kell létesítenie. Ez viszont azzal jár, hogy amikor elkészül ott is a csatornahálózat és a szennyvíztisztító, akkor a házi tisztítóval rendelkezők nem kötelezhetők a rákötésre, ami miatt gazdaságtalanok lehetnek ezek a beruházások.

Hirdetés

A másik probléma az, hogy a zártkertek megszűnésével sűrűn beépítették a telkeket, rontva a védett tájképet. Egyúttal visszaszorult az itteni szőlő- és gyümölcstermelés is. Ezért kell a borszőlő termőhelyi kataszterbe besorolni a kiemelt üdülőkörzetben lévő ilyen területeket.
A határozat-tervezetben szerepel még az állami tulajdonú vízparti területek vagyonkezelésének és hasznosításának a meghatározása, továbbá a vízpart kijelölése is. Ez utóbbi kapcsán a feltöltött területeket be kell vezetni az ingatlan nyilvántartásba. Feladat a parti sétányok létrehozása is.
A minisztériumban készült másik anyag a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter rendelet-tervezete, amely Balatonkenesét érinti. A korábbi rendeletben különleges kikötőterületként meghatározott telek üdülőterületté lesz átminősítve. A Matáv és a Honvéd üdülő jelenlegi megjelölése: különleges szabadidőközpont. Miután ott a szálláshelyek nem bővíthetők, a két üdülő "oktatási és kutatási központ" besorolásba kerül. A Honvéd üdülő emellett "egészségügyi terület" kijelölést is kap

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

talajjavítás

a szokásos ->agrotechnikán túlmenő olyan beavatkozás, amely a kedvezőtlen fiz., kém. v.... Tovább

adóelőleg

az —>adónak az a hányada, amelyet az adóalanyok egy adott időpontra — ált. egy... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés