Így készítsd bodzaszörpöt akácvirággal és citromfűvel

Bodzaszörp akáccal és citromfűvel: mostantól mindig így fogod csinálni!

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha unod a hagyományos bodzaszörpöt, itt az ideje valami újnak! Ez a recept akáccal és citromfűvel gazdagított bodzaszörp frissítő ízt kölcsönöz, melynek ellenállhatatlanul finom aromája garantáltan lenyűgözi majd az ízlelőbimbóidat.

bodzaszörp recept

Miért éppen akácvirág és citromfű?

Az akácvirág gyengéd, édes illata tökéletesen harmonizál a bodza markáns, frissítő jellegével. Az akác virágzata, mely májustól júniusig szedhető, nemcsak szép látványt nyújt, hanem antioxidánsokban is gazdag, így hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A citromfű egy aromás gyógynövény, amely nyugtató hatásáról ismert, így a bodzaszörphöz adva nem csupán frissességet visz, hanem ellazító hatással is bír.

Házi bodzaszörp recept akácvirággal és citromfűvel

Tippek a bodzavirág gyűjtéshez

•    Gyűjts tiszta helyről, távol a forgalmas utaktól.
•    Eső után ne gyűjts, mert a virágokból kiverődhet a pollen.
•    Használj ollót a virágok leszedéséhez, hogy a növények ne sérüljenek.
•    Csak teljesen kinyílt virágfejeket szedd.
•    Egy tenyérnyi virágfejméretből 20 fej is elegendő lehet.

Hozzávalók a bodzaszörphöz (2 db 750 ml-es üveghez)

•    1 kg cukor
•    1 liter víz
•    30 fej bodza
•    10-12 fej akácvirág (opcionális, a recept eredeti verziójához nem tartozik)
•    1 nagy marék friss citromfű
•    1 db citrom
•    1 teáskanál citromsav
•    1/2 teáskanál nátrium-benzoát (tartósításhoz, opcionális)

Elkészítés:

A cukrot öntsük az 1 liter vízbe, és forraljuk fel. Amint a cukor teljesen feloldódik, vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.  A bodza- és akácvirágokat óvatosan szedjük le a száraikról. A citromfüvet mossuk meg, és vágjuk apróra. A citromot karikázzuk fel. Az előzőleg elkészített szirupot öntsük egy nagyobb, tiszta műanyag tálba vagy edénybe. Adjuk hozzá a bodzavirágokat, az akácvirágokat, a citromfű darabokat, és a felkarikázott citromot. Lefedve helyezzük hűvös helyre, például a hűtőbe.

Hagyjuk az italt érlelődni 3-4 napig. Az első napon távolítsuk el a citromkarikákat, hogy az ízük ne legyen túl domináns. Az érlelési idő letelte után szűrjük át a szörpöt egy tiszta textilen keresztül, hogy eltávolítsuk a virágokat és egyéb szilárd részeket. Ezután forraljuk fel újra a szörpöt.
Forrás után adjuk hozzá a citromsavat, és ha tartósítani szeretnénk, a nátrium-benzoátot is. Keverjük jól össze, hogy minden feloldódjon.

Ha hagyományos módon, csak cukorral és citromsavval készül a szörp, és steril körülmények között, azaz alaposan tisztított üvegekbe töltve kerül tárolásra, hűvös és sötét helyen általában 2-3 hónapig eláll.

A forró szörpöt töltsük sterilizált üvegekbe. Zárjuk le őket, és hagyjuk állni egy napig dunsztolt körülmények között, hogy a tartósítás befejeződjön. A bodzaszörpöt hűtve, jégkockákkal és friss citromszeletekkel kínáljuk. Tökéletes frissítő a meleg nyári napokon.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

83/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó vidékfejlesztési... Tovább

ivari kétalakúság (szexuális dimorfizmus)

a két ivar között megnyilvánuló különbség; a növények között kisebb mértékű, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény Házi kert