Védekezz hatásosan a krumplibogarak ellen - szakértőnk segít

hirdetes

Hatékony védekezés a burgonyabogarak ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Krumplibogarak elleni védekezési módok

Eltávolítás kézzel, porszívóval vagy csapdákkal

A fizikai bosszú is egy bevett módszer a burgonyabogarak ellen, ráadásul többféle módon is kivitelezhető. A kézzel való leszedegetés sok esetben bőven elegendő megoldás, főleg kisebb ágyások esetén. Ezt a nap korai időszakaiban érdemes elvégezni, amikor a bogarak a szokottnál is lassabban mozognak. Az összeszedett példányokat dobd egy befőttesüvegbe, amelyet félig megtöltöttél szappanos vízzel. Tartsd az üveget a növények levelei alá, majd rázd bele róluk a bogarakat és a lárváikat.

A szappanos víz hamar végez majd velük. A lárvacsoportokat egy kesztyűben simán össze is nyomkodhatod a leveleken. Egy másik megoldás a bogarak felporszívózása. Erre a célra egy kisebb teljesítményű, kézi porszívó tökéletesen megfelel (a nagyobb porszívókat egyrészt nem vinné ki az ember a kertbe, másrészt túl erősek, és megrongálhatják a növényeket is). Az összeszívott bogarakat szórd a fent említett szappanos vízbe, hogy biztosan végezz velük.

hirdetes

A megelőzés a legjobb védekezés – ebben egy-egy „várárok” lehet a segítségedre, amelyeket növényeid köré kell ásnod. Ez a módszer azért olyan hatékony, mert az év első krumplibogár-generációja a talajból való előbújás után ideális helyet keres magának, ahol táplálkozhat és petéket rakhat. Egy közel függőleges falú, 10-15 cm mély és 10 cm széles, műanyaggal kibélelt árok segíthet megállítani őket, mielőtt még lehetőségük lenne a szaporodásra.

Tudatos időzítés és társültetés

Az ültetés ideje valójában nagyon is fontos szempontnak számít a burgonyabogarak megfékezésében. Az általános tipp a burgonyák korai elültetése, hogy lehetőleg június előtt kivirágozzanak, és így a bogarak túl későn támadhassanak ahhoz, hogy észrevehetően befolyásolják a terméshozamot. Hogy minél előbb ültethess, használj műanyag talajtakarót a talaj felmelegítéséhez.

hirdetes

Ha otthonod környékén az időjárás általában megengedi, akkor akár jóval ki is tolhatod az ültetés időpontját júniusra, vagy későbbre. Egy másik megoldás az úgynevezett csapdanövények ültetése. Még a korán ültetett burgonyák is elláthatják ezt a szerepet. Amikor a korai burgonyákat megtámadják a bogarak, könnyedén elpusztíthatod őket anélkül, hogy odaveszne az igazi termés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2020-10-23

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Amikor a talaj tulajdonságait vizsgáljuk, akkor elsősorban a szerkezetét, a levegő és vízgazdálkodását, és a tápanyagszintet nézzük meg, majd eszerint vonjuk le a következtetéseket.

További cikkek ebben a témában


fenoxisav-származék hatóanyagú gyomirtó szerek

az 1940-es évek nagy felfedezése volt a növekedést szabályozó, hormonhatású... Tovább

dezaminálás

nitrogéntartalmú szerves vegyületek, pl. —>aminosavak aminocsoportjának (—NH2) a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem permetezés Talajművelés Zöldség