Védekezz hatásosan a krumplibogarak ellen - szakértőnk segít

hirdetes

Hatékony védekezés a burgonyabogarak ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Krumplibogarak elleni védekezési módok

Eltávolítás kézzel, porszívóval vagy csapdákkal

A fizikai bosszú is egy bevett módszer a burgonyabogarak ellen, ráadásul többféle módon is kivitelezhető. A kézzel való leszedegetés sok esetben bőven elegendő megoldás, főleg kisebb ágyások esetén. Ezt a nap korai időszakaiban érdemes elvégezni, amikor a bogarak a szokottnál is lassabban mozognak. Az összeszedett példányokat dobd egy befőttesüvegbe, amelyet félig megtöltöttél szappanos vízzel. Tartsd az üveget a növények levelei alá, majd rázd bele róluk a bogarakat és a lárváikat.

A szappanos víz hamar végez majd velük. A lárvacsoportokat egy kesztyűben simán össze is nyomkodhatod a leveleken. Egy másik megoldás a bogarak felporszívózása. Erre a célra egy kisebb teljesítményű, kézi porszívó tökéletesen megfelel (a nagyobb porszívókat egyrészt nem vinné ki az ember a kertbe, másrészt túl erősek, és megrongálhatják a növényeket is). Az összeszívott bogarakat szórd a fent említett szappanos vízbe, hogy biztosan végezz velük.

hirdetes

A megelőzés a legjobb védekezés – ebben egy-egy „várárok” lehet a segítségedre, amelyeket növényeid köré kell ásnod. Ez a módszer azért olyan hatékony, mert az év első krumplibogár-generációja a talajból való előbújás után ideális helyet keres magának, ahol táplálkozhat és petéket rakhat. Egy közel függőleges falú, 10-15 cm mély és 10 cm széles, műanyaggal kibélelt árok segíthet megállítani őket, mielőtt még lehetőségük lenne a szaporodásra.

Tudatos időzítés és társültetés

Az ültetés ideje valójában nagyon is fontos szempontnak számít a burgonyabogarak megfékezésében. Az általános tipp a burgonyák korai elültetése, hogy lehetőleg június előtt kivirágozzanak, és így a bogarak túl későn támadhassanak ahhoz, hogy észrevehetően befolyásolják a terméshozamot. Hogy minél előbb ültethess, használj műanyag talajtakarót a talaj felmelegítéséhez.

hirdetes

Ha otthonod környékén az időjárás általában megengedi, akkor akár jóval ki is tolhatod az ültetés időpontját júniusra, vagy későbbre. Egy másik megoldás az úgynevezett csapdanövények ültetése. Még a korán ültetett burgonyák is elláthatják ezt a szerepet. Amikor a korai burgonyákat megtámadják a bogarak, könnyedén elpusztíthatod őket anélkül, hogy odaveszne az igazi termés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-22

5 tipp az őszi levelek kerti felhasználásához

Ahelyett, hogy egyszerűen összegereblyéznénk és kidobnánk a leveleket, érdemes felhasználni őket a kertünkben. Íme 5 tipp a levelek kerti felhasználásához.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

várható eredmény

a ->mérlegkészítést megelőző —>nyereség becslése. A mg. üzemekben évente csak... Tovább

burgonyatároló

olyan nagyüzemi tárolóépület, mely megteremti a burgonya téli raktározásának feltételeit.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem permetezés Talajművelés Zöldség