notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Védekezz hatásosan a krumplibogarak ellen

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Hatékony védekezés a burgonyabogarak ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Krumplibogarak elleni védekezési módok

Eltávolítás kézzel, porszívóval vagy csapdákkal

A fizikai bosszú is egy bevett módszer a burgonyabogarak ellen, ráadásul többféle módon is kivitelezhető. A kézzel való leszedegetés sok esetben bőven elegendő megoldás, főleg kisebb ágyások esetén. Ezt a nap korai időszakaiban érdemes elvégezni, amikor a bogarak a szokottnál is lassabban mozognak. Az összeszedett példányokat dobd egy befőttesüvegbe, amelyet félig megtöltöttél szappanos vízzel. Tartsd az üveget a növények levelei alá, majd rázd bele róluk a bogarakat és a lárváikat.

A szappanos víz hamar végez majd velük. A lárvacsoportokat egy kesztyűben simán össze is nyomkodhatod a leveleken. Egy másik megoldás a bogarak felporszívózása. Erre a célra egy kisebb teljesítményű, kézi porszívó tökéletesen megfelel (a nagyobb porszívókat egyrészt nem vinné ki az ember a kertbe, másrészt túl erősek, és megrongálhatják a növényeket is). Az összeszívott bogarakat szórd a fent említett szappanos vízbe, hogy biztosan végezz velük.

hirdetes

A megelőzés a legjobb védekezés – ebben egy-egy „várárok” lehet a segítségedre, amelyeket növényeid köré kell ásnod. Ez a módszer azért olyan hatékony, mert az év első krumplibogár-generációja a talajból való előbújás után ideális helyet keres magának, ahol táplálkozhat és petéket rakhat. Egy közel függőleges falú, 10-15 cm mély és 10 cm széles, műanyaggal kibélelt árok segíthet megállítani őket, mielőtt még lehetőségük lenne a szaporodásra.

Tudatos időzítés és társültetés

Az ültetés ideje valójában nagyon is fontos szempontnak számít a burgonyabogarak megfékezésében. Az általános tipp a burgonyák korai elültetése, hogy lehetőleg június előtt kivirágozzanak, és így a bogarak túl későn támadhassanak ahhoz, hogy észrevehetően befolyásolják a terméshozamot. Hogy minél előbb ültethess, használj műanyag talajtakarót a talaj felmelegítéséhez.

hirdetes

Ha otthonod környékén az időjárás általában megengedi, akkor akár jóval ki is tolhatod az ültetés időpontját júniusra, vagy későbbre. Egy másik megoldás az úgynevezett csapdanövények ültetése. Még a korán ültetett burgonyák is elláthatják ezt a szerepet. Amikor a korai burgonyákat megtámadják a bogarak, könnyedén elpusztíthatod őket anélkül, hogy odaveszne az igazi termés.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-06-02

A magyar kertekben is megterem a kivi - Szakértői tanácsok a termesztéshez

Kivitermesztés Magyarországon, termesszünk kivit Magyarországon! Elmondjuk nektek, hogyan termeszthettek kivit Magyarországon, minden, amit tudni érdemes a kivitermesztésről!

2020-05-04

Növényvédőszerek keverhetősége – Mit, mivel, hogyan keverhetünk?

Növényvédőszerek keverése, cikkünkben mindent elmondunk nektek a növényvédőszerek keveréséről, nézzük, mit kell tudnunk a növényvédőszerek keveréséről.

2020-05-07

A leggyakoribb betegségek és kártevők a rózsánál

Mindenki szeretne gyönyörűen virágzó, színes rózsakeretet. Most bemutatjuk a leggyakoribb problémákat, amelyek a rózsánál jelenhetnek meg, és hogy hogyan tegyél ellenük!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2020-05-19

Öntözd ezzel az oldattal a paradicsomod, egész nyáron elkísér majd a csoda!

Egy nagyon szuper trükköt hoztam nektek ismét, amit két évvel ezelőtt próbáltam ki először. Hihetetlen eredményt értem el a segítségével, érdemes nektek is kísérletezni!

2020-01-07

A nagy magvetési kisokos – Avagy mikor és hogyan vessük a különböző magokat

Magvetési kisokos mindenkinek, most mindent elmondunk nektek a magvetésről, a magvetés idejéről, a magvetés módjáról. Tartsatok velünk és tudhatok meg mindent a magvetésről!

2019-07-13

Parlagfű irtása – Akár 5 millió forint is lehet a bírság!

Parlagfű, parlagfűszezon, parlagfűmentesítés – Minden, amit tudni érdemes a parlagfűről, a parlagfű káros hatásairól, illetve a parlagfűmentesítésről. Cikkünkben elmondunk mindent a parlagfűről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
67 426
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 646 028

bika

a szm., a gímszarvas és a dámszarvas kifejlett hímje. (->szarvasmarha elnevezései) Tovább

tartósítóanyag-adagolók

Por és folyékony halmazállapotú tartósítóanyagok egyenletes kiosztására készült... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem permetezés Talajművelés Zöldség