Védekezz hatásosan a krumplibogarak ellen - szakértőnk segít

hirdetes

Hatékony védekezés a burgonyabogarak ellen

Szélesi Ferenc - Főkertész
Krumplibogarak elleni védekezési módok

Talajtakarók és rovarhálók

A burgonyák sűrű szalmás talajtakaróba vagy az alá ültetése hatékony védekezési módszer többféle kártevő (levéltetvek, krumplibogarak, stb.) ellen. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen talajtakarók ragadozókat vonzzanak magukhoz (például futóbogarakat és pókokat), amelyek éjszaka levadásszák a kártékony élősködőket. A talajtakarók használata nem ajánlott olyan nyirkos területeken, ahol a meztelencsigák problémát jelentenek. A rovarhálók a kártevők távoltartásának nagyszerű eszközei. Ajánlatos szorosan a talajhoz rögzíteni őket, mert az erős testű burgonyabogarak átpréselhetik magukat a hálók alatt.

Fonálférgek és más természetes ragadozók

hirdetes

A burgonyabogarak természetes ellenségeinek betelepítése szintén hatásos lehet, azonban ezek a legköltségesebbek is az itt felsorolt módszerek közül. Az ültetés előtt betelepíthetsz egy adag jótékony fonálférget a burgonyaágyás talajába. Figyelj rá, hogy a talaj nyirkos legyen, és kövesd szigorúan a férgekhez kapott instrukciókat. A fonálférgek a laza, jó vízelvezetésű talajban a leghatékonyabbak, ezért a sűrűbb, agyagos talajt érdemes némi trágyával fellazítani a telepítés és ültetés előtt.

hirdetes

A fonálférgek megtámadják többek között az áttelelő burgonyabogarakat, illetve a földibolhák és a pattanóbogarak lárváit is. Többféle ragadozót is bevonzhatsz kertedbe, amelyek előszeretettel tizedelik a krumplibogár-populációt. Ezeket bizonyos készítményekkel is az ágyások közelébe csalogathatod, illetve ültethetsz olyan növényeket is, amelyek természetesen vonzzák őket - ilyen például a koriander a kapor, az édeskömény és sok más is.

Rovarbetegségek

Kertedre olyan rovarbetegségeket is kiereszthetsz, amelyek kifejezetten a burgonyabogarakat támadják meg, és egyáltalán nem veszélyesek az emlősökre nézve. Ilyen például a BTT (Bacillus thuringiensis tenebrionis) is, amelyet a lárva fázisban lévő krumplibogarak ellen szokás alkalmazni. Kövesd figyelemmel a mellékelt utasításokat a legjobb eredmények érdekében.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Vegyszermentes kert – most szuper ötleteket mutatok kivitelezéséhez

Amennyiben Te is szeretnél odafigyelni jobban környezetedre, akkor érdemes mindig vegyszermentes alternatívák között kutatnod - mostani cikkünkben segítünk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-22

Itt az ideje madárbarát bogyós gyümölcsöket ültetni!

Itt az ideje szárnyas barátainkra is gondolni! Mutatjuk, milyen bogyós gyümölcsöket érdemes még elültetned kertedben, hogy kedvezz a madaraknak is a jövőben.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

2021-09-26

Nem kell búcsút mondanod a színes erkélyednek - ezek a növények segíteni fognak!

A színes virágládáknak nem kell az ősz megérkeztével búcsút intened, csupán olyan növényeket kell választanod, melyek kéepsek megtölteni azokat élettel.

2021-01-12

Komposztálás kávézaccal – használt kávé a kertészkedéshez

Gondoltad volna, hogy a kávézacc, amit általában csak kidobunk a szemétbe, kiválóan felhasználható a kertészkedésben? Olvass tovább, és többet nem dobod ki!

2020-10-23

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Amikor a talaj tulajdonságait vizsgáljuk, akkor elsősorban a szerkezetét, a levegő és vízgazdálkodását, és a tápanyagszintet nézzük meg, majd eszerint vonjuk le a következtetéseket.

További cikkek ebben a témában


Orosháza Városi Önkormányzat Kossuth Lajos Mezõgazdasági Szakközépiskolája

Szakközépiskola Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

vektor (vektormolekula)

A ->génsebészeti sajttranszformációkhoz használt, önálló másolódó egység (replikon),... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem permetezés Talajművelés Zöldség