Kedvenc mediterrán virágotok: így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A leandert nagyon sok olvasónk szereti, és ezen én nem csodálkozom, hiszen nagyon szép, én magam is nagyon szeretem, még ha már kertjében is látom, mindig megcsodálom. Épp egy ilyen csodálatom közben mondta egy kedves ismerősöm, hogy tudom-e, hogy a leandert már egyetlen kis ágacska segítségével is szaporíthatnám. Hogyan?

Leander szaporítása dugványozással

Leander szaporítása dugványokkal

A leggyakoribb módszer a leander szaporítására a dugványozás, amelyet késő tavasszal vagy nyár elején célszerű végezni, amikor az időjárás melegebb. Lássuk a folyamatot.

Leander dugvány előkészítése

  • Válassz egy egészséges, betegségmentes leander növényt szaporításhoz.
  • Vágj le egy 10-15 cm hosszú hajtást a növényről, lehetőleg egy olyan ágról, amelyen még nem volt virág. A választott hajtásnak tartalmaznia kell több levélhelyet (csomópontot) is.
  • Távolítsd el az alsó leveleket, hogy kb. 5-10 cm szabad szár maradjon, amit majd a talajba vagy vízbe helyezel. Fontos, hogy a dugvány alsó részén legalább 2-3 levélhely (csomópont) maradjon, mert ezekből fejlődnek ki a gyökerek.

Leander gyökereztetése

  • A dugványt ültetheted közvetlenül nedves tőzeges talajba, vagy először vízbe helyezheted gyökerezésre. Ha talajba ülteted, célszerű gyökereztető hormont használni a gyökérképződés elősegítésére.
  • Tartsd a dugványt világos, de nem közvetlen napfénynek kitett helyen. A talajt vagy a vizet tartsd nedvesen, de ne legyen túl vizes.
  • A gyökerek kialakulása általában néhány hét alatt megtörténik. Ha a dugványt vízben gyökereztetted, akkor amint megjelentek a gyökerek, ültesd át nedves, jól vízáteresztő talajba.

Leander gondozás a gyökerezés után

  • Miután a dugványok meggyökeresedtek, fontos biztosítani számukra a megfelelő fényviszonyokat és vízellátást. A fiatal növények különösen érzékenyek a túlöntözésre, ezért csak akkor öntözd őket, ha a talaj felső rétege megszáradt.
  • Ahogy a növény növekszik, fokozatosan szoktasd hozzá a közvetlenebb napfényhez.
  • Figyelem: A leander mérgező növény, így a dugványok előkészítésekor és az ültetés során legyél óvatos, és használj védőkesztyűt a bőrirritáció elkerülése érdekében.

Egyetlen ágból történő sikeres szaporítás esetén is kulcsfontosságú a türelem és az ápolás. A gyökerek néhány hét alatt kezdenek el fejlődni. Amint a gyökerek megjelentek és elég erősek lettek, a dugványt átültetheted egy megfelelő cserépbe vagy a kertbe. A leander ültetésével, ápolásával kapcsolatban minden fontos információt egy korábbi cikkünkben megtalálsz, a leander esetleges betegségeiről pedig ide kattintva tudsz olvasni részleteket, de a metszéssel kapcsolatban is van egy részletes leírásunk
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-08

Sokan itt rontják el: Ezért nem szabad visszametszeni az elnyílt tulipánokat!

Sokan elrontják, és levágják az elnyílott tulipánok levelét, ezzel pedig súlyos hibát követnek el, mutatjuk miért. Így gondozd a tulipánokat elnyílásuk után!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Ceglédi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Cegléd Kossuth tér 7. 2700 Magyarország Tovább

csupasz árpa (Hordeum nudum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó tavaszi árpa. Magja könnyen kiválik a toklászból, emiatt... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Növénytermesztés Növényvédelem virág virágtermesztés