Így űzzük el a kertünkből a kártevőket vegyszerek nélkül, fűszernövény ültetéssel!

Ez az 5 legjobb fűszernövény, ami elriasztja a kártevőket

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fűszernövények nemcsak ízletes kiegészítői a konyhának, hanem kiváló társak a kertben is. Ezek a növények segíthetnek a kártevők távoltartásában, miközben elősegítik egy kiegyensúlyozottabb ökoszisztéma fenntartását. Lássunk néhány olyan fűszernövényt, amelyek különösen hatékonyak lehetnek a kártevők ellen, és könnyen beilleszthetőek a kerti veteményesbe vagy akár a balkonládákba is.

Fűszernövények kártevők ellen

Metélőhagyma

A metélőhagyma nemcsak ízletes, hanem hatékony védelmet nyújt a sárgarépa legyek, levéltetvek, atkák és még a nyulak ellen is. Kiválóan társítható sárgarépával, mivel elriasztja a sárgarépát károsító legyeket. Ezenkívül azt is mondják, hogy ha almafával együtt ültetjük, segíthet megelőzni az almafa varasodását.

Levendula

A levendula csodás illata nemcsak az emberek, hanem a méhek számára is vonzó, ugyanakkor a szúnyogokat és számos más kártevőt távol tart. A levendulát érdemes a kert olyan részeire ültetni, ahol a szúnyogok jelenléte különösen zavaró lehet. Továbbá, jól társítható paradicsommal, tökkel, sárgadinnyével és brokkolival, így segítve ezeknek a növényeknek a védelmét is.

A levendula elriasztja a kártevőket

Rozmaring

A rozmaring erős illata segít elriasztani a sárgarépagyökérlegyet, csótányokat, szúnyogokat és meztelen csigákat. Ez a fűszernövény különösen jól illeszkedik a borsó, saláta és bab mellé, de nyulak ellen is védelmet nyújthat, ha a kert olyan részein ültetjük, ahol ezek a rágcsálók gyakran megjelennek.

Kakukkfű

A kakukkfű nemcsak ízletes, de különösen hatékony a szúnyogok, kukacok, szarvasférgek és fehér legyek ellen. A növény leveleit dörzsölve a benne található illóolajok felszabadulnak, amelyek elriasztják a kártevőket. Ezért érdemes a kert olyan részein elhelyezni, ahol gyakran tartózkodunk.

Koriander

A koriander erős illata vonzó lehet a jótékony rovarok számára, miközben hatékonyan elriasztja a levéltetveket és a takácsatkákat. Különösen jó társ a paradicsomnak és a spenótnak, segítve ezáltal ezeknek a növényeknek a védelmét is a kártevőkkel szemben.

A koriander segít a kártevők elleni harcban

Tippek a fűszernövények ültetéséhez:

•    Válassz napos helyet jó vízelvezetésű talajjal.
•    Ültesd a fűszernövényeket a címkén feltüntetett távolságra.
•    Rendszeresen öntözd a fűszernövényeket, de ne áztasd el őket.
•    Csípd le a virágokat, hogy elősegítsd a további levélfejlődést.
•    Szüretelj friss fűszernövényeket az ételek ízesítéséhez.
•    Szárítsd meg a felesleges fűszernövényeket későbbi használatra.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

humusz (televény)

a talaj jellegzetes, nagy molekulájú, kolloid tulajdonságú anyaga. Pontos kémiai szerkezeti... Tovább

szállások

az állatok egyszerű, hagyományos tartására, elhelyezésére szolgáló építmények. Nyitott... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövény gyógynövénytermesztés Házi kert