Pattanóbogár: a bogár, ami elpusztítja a kertünket, így lehet védekezni ellene!

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Kiss Jázmin, kertész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Amikor a kertünk zöldellő növényei váratlanul elkezdenek pusztulni, gyakran fejtörést okozhat a jelenség mögötti ok felfedezése. Ha azonban semmi nyilvánvaló okot nem találsz, mint például gombás fertőzés vagy tápanyaghiány, akkor érdemes lehet egy kevésbé ismert, de annál kártékonyabb kis élőlényre gyanakodni: a pattanóbogárra. Ez a különleges bogár első ránézésre talán ártalmatlan, de ne hagyjuk, hogy ez megtévesszen minket!

Pattanóbogár, a kártevő

A pattanóbogár és az általa okozott károk

A pattanóbogár egy érdekes kis rovar, amely képes hangos kattanással a levegőbe ugrani, amikor veszélyben érzi magát. Bár a felnőtt bogarak maguk nem jelentenek komoly veszélyt a növényekre, a lárváik, azaz a drótférgek annál inkább. Ezek a sárgás-narancssárga, fényes kis férgek akár négy éven át is élhetnek a föld alatt, ahol a növények gyökereit és szárát rágcsálják. Ez jelentős károkat okozhat, különösen a gyökérzöldségekben, mint a burgonya, sőt, szinte minden típusú növény érintett lehet.

A pattanóbogár felismerése és tünetek

A pattanóbogár lárvái által okozott kár jelei közé tartozik a növények gyors pusztulása, gyenge növekedés, és a gyökerek körül látható rágási nyomok. Ha a növényeid hirtelen elkezdenek hervadni vagy sárgulni, érdemes alaposabban megvizsgálni a gyökereket. A drótférgek jelenléte gyakran észrevehető a gyökerek sérüléseiből.

Így védekezz a pattanóbogár ellen a kertben

Védekezési stratégiák a pattanóbogár ellen

•    Mustár és más takarónövények: A mustár és más takarónövények elültetése segíthet csökkenteni a pattanóbogár lárváinak populációját a talajban. Ezek a növények vonzzák a rovarokat, akik leteszik a tojásaikat a növény közelébe, majd a takarónövények eltávolításával együtt a kártevők is eltávolíthatók.
•    Fonálférgek használata: Különleges típusú fonálférgek, amelyek természetes ragadozói a pattanóbogár lárváinak, bevethetők a fertőzött területeken. Ezek a mikroszkopikus ragadozók képesek elpusztítani a drótférgeket anélkül, hogy kárt tenne a növényekben.
•    Fizikai eltávolítás: Ha csak néhány növény érintett, vagy ha szeretnéd közvetlenül kezelni a problémát, próbálkozhatsz a fertőzött növények gyökereinek átvizsgálásával és a lárvák kézi eltávolításával. Ez időigényes, de hatékony módszer lehet.
•    Áldozati növények: Egyes kertészek áldozati növényeket, például bizonyos típusú gyümölcsöket vagy zöldségeket ültetnek, amelyek vonzóbbak a pattanóbogárnak, mint a többi növény. Ezek a növények "csapdaként" működnek, elvonva a kártevők figyelmét a többi értékesebb növényről.

A pattanóbogár és annak lárvái komoly fejtörést okozhatnak a kertészeknek, de a megfelelő intézkedésekkel és megelőző lépésekkel hatékonyan kezelhetők. Ne hagyd, hogy ezek a kis bogarak tönkretegyék a kertedet – légy proaktív, és védd meg növényeidet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-05-18

Füvesítés májusban: 5 tipp, hogy sikeres legyen

Füvesítés májusban: Ne add fel! 5 tipp a sikerhez! Májusban is gyönyörű gyepet varázsolhatsz kertedbe! Kövesd tippjeinket, és élvezd a zöldellő fű pompáját nyáron.

További cikkek ebben a témában


Érdekességek Házi kert növény Növényvédelem