Mire jó a hársméz?

A hársméz gyógyító ereje: ilyen fantasztikus tulajdonságai vannak

Horváth Csaba, méhész
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A hársméz olyan mézfajta, melyet számos gyógyászati tulajdonsága miatt érdemes kiemelten figyelembe venni. Ez a méz a selyemfűmézzel együtt a legjobbak közé tartozik a gyulladásos betegségek kezelésében. Számos ember életét könnyítette már meg ez a természetes gyógyír – most Horváth Csaba méhész bevezet minket ennek a csodás méznek a rejtelmeibe. 

Hársméz

A hársfa

A hársméz nevéből is sejthető, hogy a hársfa virágaiból származik. A hársfa (Tilia) egy nagyszerű lombhullató fafaj, mely a Malvaceae családba tartozik. Számos fajtáját ismerjük, köztük a kis levelű hárs (Tilia cordata), a nagy levelű hárs (Tilia platyphyllos) és az ezüsthárs (Tilia tomentosa). Ezek a fajok széles körben elterjedtek Európában és Ázsiában, gyakran megtalálhatók parkokban, kertekben és erdőkben.

A hársfák felismerhetőek szív alakú leveleikről, melyek jellegzetesen fogazottak és általában enyhén szőrösek a fonákjukon. Apró, sárga vagy krémszínű virágiak kellemes illatot árasztanak, és virágzásuk idején a környezetet édes illattal töltik meg.

Néhány hársfa akár a 15-20 méteres magasságot is elérheti. A hársfák faanyaga könnyű és lágy, így kedvelik az asztalosok és bútorkészítők. A virágokból és a levelekből készíthetők gyógyteák és gyógyszerek is.

Kultúrákban a hársfát gyakran az otthoni és közösségi élet központjának tekintik, és sok helyen szimbolikus jelentőséggel bír. A hársméz, mely a hársfa virágiból készül, népszerű és keresett termék a mézfajták között, sokan az egészségügyi előnyei miatt kedvelik.

A hársméz otthona, a Zselic dombsága

A hársméz Magyarországon a legelterjedtebb és legkeresettebb mézek egyike, különlegesen pikáns és zamatos ízével felhívja magára a figyelmet. Mégis, ami miatt igazán különlegesnek tekinthető, az a rendkívül hatékony gyulladáscsökkentő hatása.

A hársméz gyűjtése a virágzás idején történik, általában május és június hónapokban. Az íz és a szín változhat a virágzási időszak és a gyűjtési mód függvényében. Gazdag illóolajokban, melyek számos előnyt hordoznak az egészség szempontjából.

A hársmézet leginkább a Zselic dombságairól lehet gyűjteni. Ez a terület híres a kiváló minőségű mézek termeléséről, különösen a hársméz tekintetében. Bár nem túl nagy az a terület melyről termelhető, de ettől függetlenül megéri méhésznek oda vándorolni.

A hársméz széleskörű egészségügyi előnyei

A hársméz nemcsak finom, de rendkívül hatékony a gyulladások és más egészségügyi problémák kezelésében is. Kiemelem, hogy ez a fajta méz az egyik legjobb választás, amikor az ember a természetes gyógyítás felé fordulna.

Ez a csodálatos mézféle különösen hatékony láz- és gyulladáscsökkentőként bizonyult. Sokan tapasztalták már enyhülését köhögés, hörghurut és más légúti megbetegedések tüneteiben.

Nem csupán a tüneteket kezeli, de támogatja az immunrendszer megerősítését is, ezáltal segítve a szervezetet a betegségekkel való küzdelemben. Emellett kiválóan alkalmazható az idegesség és az álmatlanság enyhítésére, valamint görcsoldóként is jól bevált.

Egyéb pozitív tulajdonságai közé tartozik a fertőtlenítő hatás és a koleszterinszint szabályozása, melyek mind hozzájárulnak az egészséges élethez. A hársméz valódi kincs a természetből, mely sok embernek hozott már megkönnyebbülést és gyógyulást.

Hogyan fogyasszuk a hársmézet?

A hársméz fogyasztása számos módon történhet, azonban fontos, hogy figyeljünk a megfelelő adagolásra és alkalmazás módjára. Íme, néhány javasolt módszer:

  1. Önmagában: Napi 4-5 kiskanálnyi fogyasztása ajánlott, hogy kiaknázhassuk az immunrendszerre gyakorolt jótékony hatásait.
  2. Kisgyermekeknek és idősebbeknek: Különösen fontos, hogy rendszeresen fogyasszuk télen, amikor a legnagyobb szükség van az immunrendszer megerősítésére.
  3. Teában: A hársfateával párosítva különösen hatékony, hiszen erősíti a tea aromáját és gyógyhatásait. Itt fontos megjegyeznem, hogy a mézek jótékony hatásai erősen csökkennek, ha 40 fokosnál melegebb folyadékba, teába vagy kávéba rakjuk!
  4. Álmatlanság ellen: Lefekvés előtt is ajánlott 1-2 kávéskanálnyi fogyasztása a nyugodt alvás érdekében.
  5. Főzéshez és sütéshez: Mivel intenzív aromával rendelkezik, főzéshez vagy sütéshez nem ideális választás.

Fontos megemlíteni, hogy a hársméz allergiát válthat ki azokban, akik érzékenyek a virágporra, ezért érdemes figyelembe venni, ha valaki ilyen típusú allergiával rendelkezik.

A hársméz gyűjtése és fajtái

A hársméz gyűjtése során leggyakrabban a kis levelű hárs (Tilia cordata L.), a nagy levelű hárs (Tilia platyphíllos L.) és az ezüsthárs (Tilia argentea L.) virágait használják. Ezek a fajok alkotják az erdőink nagy részét, különösen a Dél-Dunántúlon, de az ország más területein is megtalálhatók.
A hársméz készítésekor a virágok kevés pollent, de sok nektárt termelnek, ami a méz jellegzetes ízének és illatának alapját képezi. Fontos kiemelni, hogy a hársméz gyűjtése során semmilyen mesterséges kezelés vagy növényvédelem nem szükséges, mely az egészséges és tiszta termék előállítását biztosítja.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csecsbimbó (tőgybimbó)

a tejmirigy csúcsi részének rugalmas falú, hengeres nyúlványa, alsó részén van a bimbócsatorna. Tovább

altalajlazító

a talajművelő eszközök v. gépek olyan csoportja, amely alkalmas a megművelt réteg alatti... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyógynövény gyógynövénytermesztés